null Älysormus tavoittaa tunnereaktiot messun aikana – ehtoollisella datassa näkyy piikki

Älysormuksella kerätty data kuvaa virittyneisyyden tasoa messun aikana.

Älysormuksella kerätty data kuvaa virittyneisyyden tasoa messun aikana.

Hengellisyys

Älysormus tavoittaa tunnereaktiot messun aikana – ehtoollisella datassa näkyy piikki

Älysormuksilla kerätty data kertoo, että jumalanpalvelus on kävijöille rauhoittava ja meditatiivinen hetki.

Kun messu alkaa, ihminen rauhoittuu melko nopeasti ja hänen virittyneisyytensä asettuu matalalle tasolle. Rauhallinen olotila jatkuu, kunnes virittyneisyys nousee messun loppupuolella ehtoolliselle osallistuttaessa.

Nämä tiedot käyvät ilmi Titti Kallion ja Terhi Paanasen tekemästä kokeellisesta tutkimuksesta, jossa messuun osallistuvien ihmisten virittyneisyyttä mitattiin suomalaisen Moodmetric-älysormuksen avulla. Tutkimuksesta kerrotaan syyskuussa julkaistussa jumalanpalvelusbarometrissa Kohti merkityksellisyyttä, kiinni perinteessä.

Satunnaisesti valitut jumalanpalveluksessa kävijät pitivät älysormuksia syksyllä 2022 kolmessa messussa Munkkiniemen seurakunnassa ja Porvoon suomalaisessa seurakunnassa. Messuista kaksi oli perinteisiä ja yksi vaihtoehtoinen messu, jossa liturgiaa oli yksinkertaistettu ja musiikki oli uudenaikaista hengellistä musiikkia.

Data ei kerro, onko kokemus rauhoittava vai tylsä

Älysormukset mittasivat sähkönjohtavuuden vaihteluja sormen iholla ja mittaustulokset koottiin talteen kännykkäsovelluksen avulla. Aikaisemmin jumalanpalveluksissa kävijöiden kokemuksia on tutkittu kysely- ja haastattelututkimusten avulla.

Älysormuksien avulla kerätty data kuvaa myös messukokemuksen tiedostamatonta puolta. Ihon hikoilusta johtuvat sähkönjohtavuuden vaihtelut kertovat tunnereaktioista ja niihin liittyvästä parasympaattisen ja sympaattisen hermoston toiminnasta.

Sormusten avulla kerätty data ei kerro, onko messuun osallistuvien matala virittyneisyys myönteistä rauhoittumista vai negatiivista tylsistymistä. Asiaa on selvitetty kuitenkin aikaisemmissa tutkimuksissa, joiden mukaan kokemukset ovat positiivisia.

Messu on monille tärkeä hengähdyshetki

Aikaisempien tutkimusten mukaan messussa kävijät hakevat muun muassa mielenrauhaa ja  hiljentymistä. Samansuuntaisia toiveita olivat kokemus Jumalan läsnäolosta ja hoidosta sekä mahdollisuus rukoukseen.

Virittäytyneisyyden nousu ehtoolliselle osallistumisen aikana kertoo Titti Kallion ja Terhi Paanasen mukaan aktiivisemmasta hermoston tilasta sekä merkityksellisemmästä ja intensiivisemmästä kokemisesta. Useimpien kohdalla mittausdatan piikki ei kuitenkaan noussut huipputasolle, kuten hektisen arkipäivän aikana tehdyissä mittauksissa tapahtuu.

Tulokset vahvistavat Kallion ja Paanasen mukaan sen, että messu on seurakuntalaisille rauhoittumista luova tilaisuus, hengähdyshetki arjen keskellä ja monille lähes meditatiivinen kokemus. Nämä asiat toteutuivat tutkimuksen mukaan riippumatta siitä, oliko messun tyyli perinteinen vai vaihtoehtoinen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Sinun puolestasi annettu – tällaista on luterilaisessa messussa, jossa Jumalan armo kuuluu kaikille

Hengellisyys

Käykö kukaan enää messussa ja miksi? ”Messu on kuin ruokailua sielulleni”, sanoo Natalia Karjalainen Länsimäen kirkolla. ”Tarkoitus on mennä yhdessä jatkoille pizzeriaan”, kertoo Ville Kuusjärvi Verkosto-yhteisössä.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.