null Luoma: Fasismin kuvaaminen populaarikulttuurissa on villiä, mutta oikeasti fasismi juurtuu yhteiskuntaan pikkuhiljaa 

Puheenvuorot

Luoma: Fasismin kuvaaminen populaarikulttuurissa on villiä, mutta oikeasti fasismi juurtuu yhteiskuntaan pikkuhiljaa 

Toisen maailmansodan jälkeen populaarikulttuuri on yrittänyt ottaa fasismista otetta lukuisilla tavoilla. Tähtien sodassa demokratia kuolee aplodien saattelemana. 

Tieteiskirjailija Lindsay Ellis on esittänyt, että tapa kuvata Darth Vaderin johtamaa Imperiumia Tähtien sota -elokuvissa on kopioitu toisen maailmansodan aikaisesta natsipropagandasta. Sen tunnetuin tuottaja oli saksalainen elokuvaohjaaja Leni Riefenstahl.

Riefenstahl tuotti 1930-luvulla natsien käyttöön lukuisia aikanaan innovatiivisia propagandaelokuvia, kuten Tahdon riemuvoitto sekä Olympia. Toisen maailmansodan jälkeen kuvasto siirtyi osaksi populaarikulttuuria, jolloin se sai uudenlaisen merkityksen: Riefenstahlin kuvauskulmilla ja estetiikalla alettiin kuvata pahuutta. Tähtien sota -elokuvissa eivät marssi natsit, vaan totalitaristisen diktatuurin eli galaktisen Imperiumin sotilaat.

Tähtien sodan prequel-trilogia yrittää kuvata sitä, miten ääriliikkeet saavat niskaotteen.

Fasismin käsittely populaarikulttuurissa on villiä. Kapteeni Amerikka -tuoteperheessä vierailee Hitleriin viittaava hahmo, jonka kasvot ovat iso punainen pääkallo. Avengers-elokuvista tuttu Thanos taas on ekofasisti, ja Harry Potter -kirjasarjassa Voldemort on ihmisyydestään osittain luopunut olento, joka vaalii käsitystä velhorodun puhtaudesta. Brittiläisessä scifi-sarjassa Doctor Who esiintyy toistuvasti dalekeja, avaruusolentoja, joiden ainoa päämäärä on tuhota maailmankaikkeudesta kaikki elämänmuodot, jotka eivät ole dalek.

Vähemmän populaarikulttuurissa kuvataan sitä, miten nämä hahmot nousevat valtaan. Tähtien sodan prequel-trilogia kuitenkin yrittää kuvata sitä, miten ääriliikkeet saavat niskaotteen: kaikkea vierasta pelkäävä, korruptioon ja erimielisyyksiin väsynyt sekä terrorismin uhkaan alati varautuva galaktisen tasavallan senaatti kaipaa vahvaa johtajaa ja äänestää senaattori Palpatinen tasavallan ylikansleriksi. Senaatti myöntää tälle lopulta hätävaltuudet, joiden avulla Palpatine nousee diktaattoriksi.

Ei kauhean jännittävää, jos oli menossa katsomaan avaruuteen sijoittuvaa seikkailuelokuvaa, mutta fasismin juurtuminen yhteiskuntaan harvoin on. Se on pieniä muutoksia yleisessä mielipiteessä, rajojen venyttämistä ja ratsastamista ihmisten peloilla. Senaattori Padmé Amidala toteaa: ”Näin vapaus siis kuolee, aplodien saattelemana.”

Suomessa on tapana suhtautua ääriliikkeisiin kevyesti. Jos jotain tapahtuu, se on joko vitsi tai yksittäistapaus. Natseista on tullut meemi ja fasismia on vaikea tunnistaa, ellei kyseessä ole vahvasti karikatyyrinen hahmo valkokankaalla.

Samaan aikaan naapurivaltiomme on muuttunut totalitaristiseksi diktatuuriksi, ja monet ihmisten vapautta ja oikeuksia rajoittavat lait otetaan Suomessakin vastaan aplodien saattelemana. On paljon sellaista, mikä ei tapahdu vain kaukaisessa galaksissa vaan tässä paikassa ja ajassa, juuri nyt.


Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.