null Luoma: Maria Magdalena -elokuva kuvaa sitä, millaista on elää sen mukaan, minkä uskoo oikeaksi

Puheenvuorot

Luoma: Maria Magdalena -elokuva kuvaa sitä, millaista on elää sen mukaan, minkä uskoo oikeaksi

Suomen evankelis-luterilainen kirkko pienenee vuosi vuodelta, ja kristittynä joutuu yhä useammin perustelemaan muille ja samalla myös itselleen, mitä Jeesuksen seuraaminen oikeastaan on. 

Vuonna 2018 ilmestyi Maria Magdalenasta kertova elokuva, jossa Maria esitettiin Jeesuksen lähimpänä opetuslapsena. Se on hieno elokuva, lähinnä Jeesuksesta, mutta ennen kaikkea siitä, millaista on lähteä tekemään jotain, minkä uskoo olevan oikein: ei helppoa, mutta itsestään selvää. 

Maria asuu Juudeassa, Galilean Magdalassa, tapaa Jeesuksen ja lähtee seuraamaan häntä. Marian isä ja veljet ovat sitä mieltä, että Mariassa asuu demoni. Jeesus ei näe demonia, vaan kutsuu Marian opetuslastensa joukkoon. Se tarkoittaa, että Marian perhe joutuu lapsensa vuoksi häpeään ja Marian itsensä elämä muuttuu kerta heitolla vaikeaksi ja epävarmaksi, mutta hän lähtee silti. Muut opetuslapset eivät hyväksy Mariaa ja riitelevät keskenään, mutta myös avautuvat siitä, kun he itse kohtasivat Jeesuksen. Heidänkin oli vain pakko lähteä Jeesuksen matkaan.  

Ajatus Jeesuksen seuraamisesta ei ole ollut erityisen pinnalla Suomessa, jossa luterilainen kristinusko on pitkään ollut suurin uskonto ja vakiintunut osa suomalaista kulttuuria. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenyys on ollut eräänlainen suomalaisuuden tehdasasetukset, jotka on pitänyt omatoimisesti kytkeä pois päältä. Kristittynä eläminen ei ole ollut vaikeaa tai epävarmaa. Vuosi vuodelta kirkko kuitenkin pienenee, ja kristittynä joutuu yhä useammin perustelemaan muille ja samalla myös itselleen, mitä Jeesuksen seuraaminen oikeastaan on. 

Jumalan valtakunta näkyy siinä, miten ihminen toimii maan päällä.

Olin kerran suhteellisen syvällisiksi äityneillä treffeillä, jossa kuvasin uskoani niin, että kaikki hyvä, mihin pyrin, ja kaikki oikea, mitä yritän tehdä, kumpuaa uskostani. Jotkut sanovat, että kristittyjen pitäisi puhua enemmän Jeesuksesta ja vähemmän sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, mutta itse ajattelen, että koska toimintani kohti sosiaalista oikeudenmukaisuutta kumpuaa uskostani, asiaa ei tarvitse erikseen mainita. Jumalan valtakunta näkyy siinä, miten ihminen toimii maan päällä. Ihmisen tulee elää ja toimia niin kuin uskoo oikeaksi. 

Maria Magdalena -elokuvassa osattiin kuvata vähäeleisesti mutta samalla mieleenpainuvasti sitä, miltä valinnan tekeminen näyttää. Se kuvaa myös hienosti sitä, millaista kristittynä eläminen on: lähinnä sekavaa, epävarmaa ja riitaista, mutta samalla itsepintaista räpiköintiä kohti hyvää ja oikeaa. 


Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.