null Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi ylijäämäisen budjetin ensi vuodeksi

Muun muassa ensi vuoden talousarvio nuijittiin pöytään Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa 14. joulukuuta.

Muun muassa ensi vuoden talousarvio nuijittiin pöytään Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa 14. joulukuuta.

Ajankohtaista

Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi ylijäämäisen budjetin ensi vuodeksi

Rajun säästöohjelman viime vuonna aloittanut seurakuntayhtymä laskee, että ensi vuodesta tulee 13,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Helsingin seurakuntien ylin päätöksentekoelin, yhteinen kirkkovaltuusto, hyväksyi talousarvion vuodeksi 2024 torstaina 14.12. pitämässään kokouksessaan. Toimintatuotoiksi on budjetoitu 19,9 miljoonaa euroa ja toimintakuluiksi 100,1 miljoonaa. Toimintakatteeksi muodostuu -80,2 miljoonaa. Ensi vuoden kirkollisverotuotoksi ja talousarvion pohjaksi on arvioitu 89,6 miljoonaa.

Talousarvioehdotus on ylijäämäinen. Tulojen ja menojen erotuksen eli vuosikatteen suunnitellaan olevan noin 21,4 miljoonaa euroa. Tilikauden ylijäämäksi arvioidaan tulevan 13,4 miljoonaa euroa.

Verotulojen kasvu mahdollisti lisäavustukset

Kokouksen esityslistalla oli myös vuoden viimeisen talousarvion muutosehdotuksen hyväksyminen. Tämän päätöksen myötä voimaan tuli myös yhteisen kirkkoneuvoston marraskuussa tekemä ehdollinen päätös avustusten myöntämisestä Suomen Lähetysseuran Kauneimmat Joululaulut -keräykselle (80 000 euroa), Kirkon Ulkomaanavun kriisirahastolle (80 000 euroa) sekä nuorten aikuisten uskontodialogikoulutukseen (71 000 euroa).

Helsingin seurakuntayhtymän avustussumma lähetykselle sekä kansainväliselle diakonialle on kirkkovaltuuston tekemän periaatepäätöksen mukaan ollut kolme prosenttia verotuloista. Koska vuoden 2023 verotulo poikkeaa veroennusteesta positiivisesti, tavoitesummaan oli johdonmukaista lisätä 231 000 euroa.

Toinen vaikutuksiltaan laaja päätöskokonaisuus oli perussäännön muuttaminen sekä hallintosäännön hyväksymisen. Muutosten taustalla on kesällä voimaan tullut uusi kirkkolainsäädäntö. Seurakunnilla on ollut puoli vuotta aikaa harmonisoida omat sääntönsä, joiden tulee astua voimaan viimeistään vuoden vaihteessa. Uusia toimielimiä ovat kiinteistöjohtokunta sekä niin sanottuina vaikuttamistoimieliminä nuorten vaikuttajaryhmä ja ruotsinkielinen neuvottelukunta.

Oulunkylän kirkon purkusuunnitelmat etenevät

Oulunkylän tiilikirkko sai valtuustolta purkuluvan pitkän keskustelun jälkeen. Päätös oikeuttaa yhteisen kirkkoneuvoston valitsemaan urakoitsijan ja käynnistämään purkutyöt, kun edellytykset muiden lupien ja rahoituksen puolesta ovat kunnossa. Muun muassa kirkkohallitukselta tarvitaan lupa kirkon käytöstä luopumiselle.

Ennen yhteisen kirkkovaltuuston kokousta kokoontunut yhteinen kirkkoneuvosto päätti yhteisen kirkkovaltuuston valtuuttamana Helsingin tuomiokirkon julkisivujen huoltokorjauksen käynnistämisestä. Urakka toteutetaan vuosina 2024–2025.

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi Järvenpään seurakunnan, Helsingin seurakuntayhtymän ja Kirkkohallituksen yhteistyösopimuksen Kirkon keskusteluavun toiminnasta vuosiksi 2024–2025. Helsingin seurakuntayhtymässä keskusteluapu toteutetaan siten, että se järjestetään Kirkon keskusteluavun Keski-Uudenmaan toimipisteessä yhdessä Kirkkohallituksen kanssa.

Kirkkoneuvoston puheenjohtajaksi Maika Vuori

Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja vaihtuu vuoden 2024 alusta. Helsingin Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jukka Pakarinen on toiminut puheenjohtajana reilut viisi vuotta. Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on myöntänyt hänelle eron puheenjohtajuudesta ja nimittänyt tilalle Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherran Maika Vuoren.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.