null Hyvää pyhää: Ihmisen syvään nälkään

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Ihmisen syvään nälkään

Tarjolla on elämän leipää, joka ravitsee jokaisen.

Jeesus puhui leivästä suurelle joukolle ihmisiä, jotka olivat löytäneet hänet Kapernaumin synagogasta. Joitakin päiviä aikaisemmin Jeesus oli ruokkinut viisituhatta ihmistä autiolla seudulla vuoren rinteellä muutamalla leivällä ja kalalla. Ihmiset etsivät häntä ruoan ja uusien ihmeiden toivossa.

Jeesus yritti kuitenkin kääntää heidän huomionsa ihmeistä ja ohraleivistä ihmisyyteen kuuluvaan syvempään nälkään: ”Älkää ponnistelko katoavan vaan pysyvän leivän vuoksi.” Hän kehotti heitä etsimään ”todellista taivaan leipää”, jota yksin Jumala antaa.

Jeesus koettelee kielemme ja ymmärryksemme rajoja, kun hän puhuu itsestään ”elämän leipänä”, lihastaan ”todellisena ruokana” ja verestään ”todellisena juomana”. Hänen ilmaisunsa ovat varsin provosoivia, jos ne ottaa kirjaimellisesti.

Jeesus tunnetaan rohkeana puhujana. Hän tahtoi saada viestinsä perille. Niinpä hän otti arkielämän sanat uuteen käyttöön kuvaamaan tehtäväänsä: Hän on elävä vesi, leipä, viini, valo, portti, tie, totuus ja elämä – taivaasta laskeutunut elämän ja valon tuoja. Hän avaa meille taivaan.

Hän lupasi: Sitä, joka hänen luokseen tulee, hän ei ikinä aja pois. Joka syö hänen antamaansa leipää, ei ikinä kuole. Joka uskoo häneen, elää ikuisesti.

Kaikki nuo ovat sanoja ja lauseita, jotka voi ilmaista toisinkin, mutta niiden kytkös Jeesuksen elämään, kuolemaan ristillä ja pääsiäisen salaisuuteen tekee niistä erityisiä.

Vesi, leipä, valo vai viinipuu?

Johanneksen evankeliumissa Jeesus puhuu itsestään monilla luonnosta ja arkielämästä otetuilla kielikuvilla. Hän sanoo olevansa vesi, leipä, valo, viinipuu, paimen ja tie.

Mikä niistä puhuttelee sinua tänään? Mitä se kertoo sinulle oman elämäsi kaipauksesta, tarpeesta, syvimmästä turvasta tai elämäsi suunnasta?

Mitä sanoisit Jeesukselle ja mitä hän sinulle? 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Iloitse ystävyyden lahjasta

Hengellisyys

Ystävykset voivat puhua keskenään iloistaan, peloistaan ja sielunsa kaipuusta, asioista, joista he eivät puhuisi kenellekään ­toiselle.



Hyvää pyhää: Lapsen kaltaiseksi

Hengellisyys



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.