null Iltaperhekerhoon jaksaa lähteä työ- ja tarhapäivän jälkeenkin – ”On ihanaa, että tänne voi tulla vain hengailemaan”

Espoon seurakuntien iltaperhekerhot vetävät kävijöitä. Espoonlahden iltaperhekerhossa oli toukokuussa vilskettä, kun paikalla oli jopa 50 ihmistä.

Espoon seurakuntien iltaperhekerhot vetävät kävijöitä. Espoonlahden iltaperhekerhossa oli toukokuussa vilskettä, kun paikalla oli jopa 50 ihmistä.

Hyvä elämä

Iltaperhekerhoon jaksaa lähteä työ- ja tarhapäivän jälkeenkin – ”On ihanaa, että tänne voi tulla vain hengailemaan”

Espoon seurakuntien iltaperhekerhoissa voi leikin lomassa myös ruokailla.

Espoonlahden kirkolla on vielä hiljaista toukokuisena arki-iltana kello 17.20, mutta kymmenen minuuttia myöhemmin äänenvoimakkuus nousee huomattavasti. Ovista tulee jatkuvalla syötöllä isiä, äitejä, mummeja ja kummeja lasten kera.

Lapset kuuluttavat tutuille ohjaajille päivän tapahtumat jo ovella. Sitten etenkin vakiokävijät tietävät suunnata sinne, mistä löytyvät omat kiinnostuksen kohteet.

Jo vuosia sitten Espoonlahdessa alettiin miettiä, miksi tarjota perhekerhoa vain päivät kotona oleville. Olisiko siihen kiinnostusta myös aikuisten työ- ja lasten päiväkotipäivän päätteeksi?

– Esimerkiksi työelämään palanneet perhekerholaiset ovat selvästi kaivanneet takaisin kerhomiljööseen, samoin päiväkerhosta päiväkotiin siirtyneet lapset. Monet isovanhemmatkin ovat päivisin töissä, lastenohjaaja Andie Jokela perustelee.

Iltaperhekerhon toimivuuden huomaa siitäkin, että väkeä on välillä paljon, enimmillään jopa 50. Silloin käy kunnon kuhina.

– Meillä on käytössä kolme erillistä tilaa, mutta tilaa voisi olla vielä enemmänkin, Jokela myöntää.

Kaverukset Aarni ja Lauri tykkäävät käydä iltaperhekerhossa.

Kaverukset Aarni ja Lauri tykkäävät käydä iltaperhekerhossa.

Lasten päivien kohokohta

Vanhemman lisäksi oma aikuinen on usein isovanhempi. Joskus mukaan on saatu kummitäti. Samasta pihasta napataan välillä mukaan naapurin lapset.

Ilmapiiri on lastenohjaaja Satu Nybergin mukaan ihanan kansainvälinen. Mukana on sekä eri kulttuurien että eri uskontojen edustajia.

Isiä on kieltämättä joukossa vähemmistö, mutta heitäkin useita.

Mikael Johansson on poikansa Noelin kanssa kerhossa. Noel saa tällä kerralla soittaa triangelia hartauden aloituksen merkiksi.

Mikael Johansson on poikansa Noelin kanssa kerhossa. Noel saa tällä kerralla soittaa triangelia hartauden aloituksen merkiksi.

– Perheestä tulee se aikuinen, jolla on aikaa. Ei isänä mukaan tuleminen ole mikään kynnys, paitsi jos se liittyy yleisemmin lapsen kanssa olemiseen. Vähän on outo kysymys, Jori näpäyttää aiheellisesti toimittajaa perinteiseen roolimalliajatteluun sortumisesta.

– Lapsia ei ole ikinä tarvinnut motivoida tänne lähtemiseen. Tämähän on päivän kohokohta. Mahtavaksi paikan tekee heille jo se, että täällä on eri leluja kuin kotona.

Jori pitää hyvinä myös lapsilähtöisesti rakennettuja hartaushetkiä.

– Ne ovat hyviä rauhoittumisrituaaleja.

Satu Nyberg ja Andie Jokela ohjaavat iltaperhekerhoa. He nauttivat kerhon kansainvälisestä ilmapiiristä.

Satu Nyberg ja Andie Jokela ohjaavat iltaperhekerhoa. He nauttivat kerhon kansainvälisestä ilmapiiristä.

Aikuiset nauttivat kerhon vapaudesta

Lasten ja aikuisten kohtaamispaikkaa kuvaa parhaiten sana vapaus. Askarteluun tai hartaushetkeen voi osallistua, jos siltä tuntuu. Parituntisen voi käyttää myös vapaaseen leikkiin, pelaamiseen tai sosiaalisten suhteiden hoitamiseen. Jokainen tulee ja menee oman aikataulunsa mukaan.

– On nimenomaan vanhempien toive, ettei illasta tehdä liian ohjelmoitua. Aina on kuitenkin tarjolla jotain järjestettyä, usein askartelua, joskus temppurata, joulun alla ehkä leivontaa, Andie Jokela kertoo.

Lasten ikähaitari vaihtelee päiväkoti-ikäisistä noin tokaluokkalaisiin. Nuorin kävijä lienee ollut neljän päivän ikäinen.

Lapset ovat kerhossa oman aikuisen vastuulla.

– Mutta aina autetaan, jos tilanne sitä edellyttää. Varmasti löytyy syli, ettei vanhemman esimerkiksi tarvitse mennä vauvan kanssa vessaan, Jokela vakuuttaa.

Aarni saapuu iltaperhekerhoon Outi Nurmen kanssa.

Aarni saapuu iltaperhekerhoon Outi Nurmen kanssa.

Yhteisöllinen tila toivottaa tervetulleeksi

Paras markkinointikanava on ollut lähipäiväkodin puskaradio.

– Yksi äiti on kuuluttanut siellä kerhoa niin, että hänelle pitäisi antaa promopalkinto. Sen myötä mukaan on tullut paljon uusia tuttavuuksia, joilla ei ole ollut meihin aiemmin yhteyttä, Andie Jokela toteaa.

Päiväkodissa kerhosta kuuli myös Janette.

Hän on muuttanut Espoonlahteen muualta, eikä hänellä ollut alueen toimintaan tuntumaa.

– En kuulu kirkkoon, joten vähän jännitti, onko täällä jokin sisäpiiri, johon on vaikea päästä ulkopuolisena mukaan. Mutta henki on ollut todella vastaanottava. Jo vuodessa olen tutustunut moniin perheisiin paremmin kuin päiväkodin nopeissa haku- tai vientitilanteissa. Alueen perheiden kanssa syntyy yhteisöllisyyttä, kun tulee juteltua kaikenlaista, hän sanoo.

– Tänne on aina tervetullut, vaikka edellisestä kerrasta olisi kulunut kuinka pitkä aika tahansa. Nykyään jo pienenkin lasten harrastukset ovat tiukasti aikaan sidottuja ja tavoitteellisia. Se stressaa. On ihanaa, että tänne voi tulla vain hengailemaan.

Espoonlahden kirkon iltaperhekerho kokoontuu kesätauon jälkeen torstaisin. Uutuutena tarjolla on iltasafka. 

Sabina Tuganbegova ja Mira nauttivat iltapalaa, jota tarjoiltiin viime toukokuussa iltaperhekerhossa. Tänä syksynä Espoonlahden kirkon kerhossa on tarjolla iltasafka.

Sabina Tuganbegova ja Mira nauttivat iltapalaa, jota tarjoiltiin viime toukokuussa iltaperhekerhossa. Tänä syksynä Espoonlahden kirkon kerhossa on tarjolla iltasafka.

Espoonlahden seurakunta

Iltaperhekerho torstaisin klo 17.30–19.30 Espoonlahden kirkko (Kipparinkatu 8). Iltasafka tarjolla klo 17–18. Hinta yli 15-vuotiaat 3 e, kouluikäiset 1 e, alle kouluikäiset ilmaiseksi. Lipunmyynti klo 16.45–17.30. Korttimaksu tai tasaraha käteisellä.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta

Safkaa ja seuraa -illat. Mukavaa seuraa, pelailua ja leikkiä sekä hyvää ruokaa. Ruokaa tarjolla, hinta: 3 e aikuinen ja 1,50 e yli 3-vuotias lapsi.

Kauklahden kappeli (Kauppamäki 1) 7.10. lähtien joka maanantai klo 17–19.

Viherlaakson kappeli (Viherkalliontie 2) 7.10. lähtien parittomien viikkojen maanantaina klo 17–19.

Auroran kappeli (Heiniemenpolku 1) 30.9. lähtien parillisten viikkojen maanantaina klo 17–19

Suvelan kappeli (Kirstintie 24) 4.9. lähtien joka keskiviikko klo 17–19.30

Kalajärven kappeli (Ruskaniitty 3) 3.10. lähtien joka torstai klo 17–19

Leppävaaran seurakunta

Safkaa ja seuraa lapsiperheille tiistaisin klo 16.30 Leppävaaran kirkko, B-siipi (Veräjäkallionkatu 2). Keitto tai iltapala tarjolla klo 17–18.

Olarin seurakunta

Iltaperhekahvila tiistaisin klo 17.30–19.30 Chapple, Iso Omena. Kahvi- ja teetarjoilu.

Koko perheen iltamusat ke klo 17.30-19.30 Olarin kappelilla (Kuunkehrä 4). Tarjolla pientä iltapalaa.

Tapiolan seurakunta

Iltaperhekerho ja muskari ke 23.10. klo 16.30–18.30 ja ke 27.11. klo 16.30–17 joulukorttiaskartelua ja tarjolla riisipuuroa. Tapiolan kirkko (Kirkkopolku 6). Päivällinen tarjolla klo 16.30–17. Vapaaehtoinen maksu.

Kauniaisten suomalainen seurakunta

Lapsiperheiden olohuone ja kohtaamispaikka Perhesoppa keskiviikkoisin klo 15–18 Sebastoksen toimitilassa (Kauniaistentie 11). Kahvi/teetarjoilu klo 15 ja keittopäivällinen klo 16–17.30. Etukäteen ei tarvitse ilmoittautua ja toiminta on ilmaista.

Katso lisätietoa Espoon ja Kauniaisten seurakuntien tapahtumakalentereista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.