null Kampin kappelissa käy 600–900 ihmistä viikossa, mutta rakennuksen kustannukset karkaavat käsistä

Kampin kappeli on avoinna arkipäivinä kello 10–17. Talvikaudella pääsymaksua ei peritä.

Kampin kappeli on avoinna arkipäivinä kello 10–17. Talvikaudella pääsymaksua ei peritä.

Ajankohtaista

Kampin kappelissa käy 600–900 ihmistä viikossa, mutta rakennuksen kustannukset karkaavat käsistä

Uutta toimintamallia haetaan samaan aikaan, kun Kampin kappelin sisäinen vuokra Helsingin seurakuntayhtymässä lähes kymmenkertaistuu tänä vuonna.

Kampin kappelin tulevaisuutta miettii nyt laaja työryhmä, johon kuuluu myös yhteisen seurakuntatyön johtaja Stefan Forsén. Hän sanoo, että sisäisen vuokran jyrkkä nousu tuli yllätyksenä.

– Kun vuokra oli vuosina 2020–22 noin 60 000 euroa, tänä vuonna se tulee olemaan yli 560 000 euroa. Nousu johtuu siitä, että investointien poistoaikaa lyhennettiin kirkkohallituksen ohjeen mukaan.

Poisto tarkoittaa kulujen jaksottamista usealle vuodelle. Viime vuonna sisäinen vuokra oli 186 000 euroa.

Kustannuksia on osaltaan nostanut julkisivuremontti. Seurakuntayhtymän päättäjille tuli yllätyksenä, että kappeli vaatii kallista pintakäsittelyä, vaikka suunnitteluvaiheessa toisin kerrottiin. Vuonna 2021 kappeli oli suljettava viideksi kuukaudeksi julkisivun hiomisen ja vahaamisen vuoksi. Remonttiin paloi rahaa noin 188 000 euroa.

Kappelitila on umpinainen, päivänvalo tulee katonrajasta.

Kappelitila on umpinainen, päivänvalo tulee katonrajasta.

Keskusteluapua kaivataan edelleen

Rakennus on huomiota herättävän muotoinen puuarkkitehtuurin helmi Helsingin ydinkeskustassa. Tällä hetkellä kappeliin pääsee arkipäivänä maksutta kuka tahansa piipahtamaan ja hetkeksi hiljentymään.

– Vaikka keskusteluapua ei ole ollut tarjolla pitkään aikaan, sitä kysytään edelleen viikoittain, kertoo Kampin kappelissa alusta asti työskennellyt suntio Arja Ahlfors.

Talossa käy satoja ihmisiä päivässä, enimmäkseen matkailijoita.

– Talvilomaviikolla 8 meillä kävi 1901 ihmistä. Maanantait ovat usein vilkkaimpia päiviä, kun museot ovat kiinni. Usein toimimme turistioppaina. Neuvomme, missä on Amos Rex tai Suomenlinna, mistä saa postimerkkejä ja mistä pääsee Hop on hop off -bussiin.

Aina välillä joku pyytää rukoilemaan kanssaan.

– Vaikka keskusteluapu loppui virallisesti jo puolitoista vuotta sitten, ihmiset kaipaavat sitä edelleen, sanoo suntio Arja Ahlfors. Hän keskustelee usein kävijöiden kanssa.

– Vaikka keskusteluapu loppui virallisesti jo puolitoista vuotta sitten, ihmiset kaipaavat sitä edelleen, sanoo suntio Arja Ahlfors. Hän keskustelee usein kävijöiden kanssa.

Kaupunki ja kirkko toimivat yhteistyössä

Kampin kappeli on komistanut Narinkkatoria jo 12 vuotta. Sen sydän on pelkistetty hiljaisuuden kappeli, jonka akustiikka on suunniteltu palvelemaan hiljaisuutta. Kappeliin mahtuu 60 ihmistä kerrallaan.

Rakennus syntyi kirkon ja Helsingin kaupungin yhteistyönä, kaupungin aloitteesta. Kirkko rakensi kaupungin edullisesti vuokraamalle maalle, mutta rakennuskustannukset nousivat yli kahdeksaan miljoonaan euroon.

Hiljaisuuden lisäksi paikasta sai keskusteluapua. Kappeli oli auki joka päivä, ja siellä työskenteli sekä kirkon että kaupungin palkkaamaa henkilökuntaa: pappeja, sosiaalityöntekijöitä, diakoniatyöntekijöitä ja vahtimestareita, enimmillään 12 henkilöä.

Yhteisen seurakuntatyön johtajan Stefan Forsénin mukaan pahin skenaario olisi kappelin luovuttaminen muuhun käyttöön. Kuva yhteisen kirkkovaltuuston kokouksesta vuonna 2023: Jussi Helttunen.

Yhteisen seurakuntatyön johtajan Stefan Forsénin mukaan pahin skenaario olisi kappelin luovuttaminen muuhun käyttöön. Kuva yhteisen kirkkovaltuuston kokouksesta vuonna 2023: Jussi Helttunen.

Kappelista tuli myös nähtävyys, jossa kävi valtavasti turisteja. Kahden ensimmäisen vuoden käyntikertoja oli yli 500 000.

– Rakennus on arkkitehtonisesti hieno. Toiminta-ajatuksena oli alun perin olla keidas keskikaupungilla. Siellä sai sekä hiljentyä että kohdata ihmisiä. Työntekijät opastivat tarvittaessa ihmisiä eteenpäin paikkoihin, joista saa tukea ja apua, kuvaa Stefan Forsén.

Ei tiloja luottamuksellisiin keskusteluihin

Pian kuitenkin huomattiin, että kappelissa ei ole sopivia tiloja luottamuksellisiin keskusteluihin papin, diakonin tai sosiaalityöntekijän kanssa, vaikka ihmisten keskusteluntarve oli suuri.

Jo parin vuoden jälkeen mietittiin lisärakennusta. Sitä varten seurakuntayhtymä haki kaavamuutosta kaupungilta syksyllä 2018 ja sai sen. Tuona vuonna Kampin kappelissa kävi 305 198 ihmistä. Yhteinen kirkkoneuvosto kuitenkin pysäytti rakennushankkeen keväällä 2021 rahapulan vuoksi.

Kaupunki vähensi työpanostaan kappelilla vuoden 2021 alusta. Yhteistyö päättyi syyskuussa 2022, jolloin seurakuntayhtymän muutosneuvottelut ja säästöohjelma johtivat kappelin äkkisulkemiseen ja työsuhteiden päättämiseen. Samalla koko vuokra tuli seurakuntayhtymän maksettavaksi.

Kappeli avattiin uudelleen kesäkuussa 2023. Heinä-elokuussa kävijöiltä veloitettiin viiden euron pääsymaksu. Kävijämäärät vähenivät, mutta eivät romahtaneet.

Säilyykö Kampin kappeli kappelina?

Yhteisen kirkkovaltuuston jäsen ja yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Riitta Asikanius on ollut luottamushenkilönä mukana Kampin kappelia koskevassa päätöksenteossa vuodesta 2004. Hän kuuluu myös tulevaisuustyöryhmään.

– Mikään kokeilu ei ole ollut huono, vaan kappelissa on tehty arvokasta työtä, sanoo yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Riitta Asikanius.

– Mikään kokeilu ei ole ollut huono, vaan kappelissa on tehty arvokasta työtä, sanoo yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Riitta Asikanius.

– Kannatin ideaa alusta asti ja uskon edelleen tämän rakennuksen merkitykseen, sanoo Asikanius, jonka mukaan kappelin 12 toimintavuoteen on mahtunut monenlaisia suunnitelmia, kokeiluja ja hurjiakin vaiheita.

– Mikään kokeilu ei ole ollut huono, vaan kappelissa on tehty arvokasta työtä, hän painottaa.

– Nyt selvitämme, löytyykö sellainen konsepti, että Kampin kappeli voisi jatkaa elämää kappelina ja tuottaakin jotain kulujen kattamiseksi. 

Sijaintinsa ja kokonsa puolesta kappelissa voisi järjestää esimerkiksi kastetilaisuuksia ja vihkimisiä. Mutta tilan akustiikka ja sosiaalisten tilojen puute estävät sen. Pienimuotoisia konsertteja voi järjestää ja sellaisia on tulossa, mutta artisteille lipunmyynti ei ole kannattavaa salin pienuuden vuoksi.

Stefan Forsénin mukaan pahin skenaario olisi Kampin kappelin luovuttaminen muuhun käyttöön tai jopa purkaminen. Vaihtoehtojen etsintä jatkuu.

Juttua korjattu 8.3. klo 16.21: Tarkennettu kohtaa, joka kertoo kaupungin ja seurakuntayhtymän yhteistyön päättymisestä Kampin kappelissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.