Kolumni: Algoritmit tykkäävät, kun Tiktok-pappeja paheksutaan
Petja Kopperoisen Tiktok-videoista syntynyt keskustelu on hunajaa somejäteille, kirjoittaa Ella Luoma.
Paavalin seurakunnan pappi Petja Kopperoinen on ollut esillä mediassa ja sen myötä puheissa. Hänestä kirjoitettiin Helsingin Sanomissa otsikolla, joka ei sytyttänyt: Nuori helsinkiläispappi pelleilee kirkon kustannuksella Tiktokissa – saa kovia syytöksiä. Siinäpä mukavasti vastakkainasettelua heti otsikossa. Näin saadaan sopivasti negatiivista pöhinää, ja sitähän onkin riittänyt.
Yksi pöhinän aiheista on ollut Tiktok itsessään, joka herättää monissa huolta. Suojelupoliisilla on tietoa, jonka mukaan on mahdollista, että Tiktok voisi luovuttaa käyttäjiensä tietoja Kiinan turvallisuusviranomaisille, koska Kiinan laki velvoittaa Kiinassa toimivat yritykset näin toimimaan. Tämän vuoksi Tiktok kertoo siirtäneensä ulkomaisten käyttäjiensä datan Irlannissa sijaitsevaan datakeskukseen, jolloin niitä eivät sido Kiinan lait. EU:n alueella Tiktokia sitovat kaikki samat tietoturvasäädökset kuin muitakin sosiaalisen median jättiläisiä.
Ei ole kuitenkaan mitään todisteita, että Tiktok olisi vuotanut käyttäjiensä tietoja, vaikka eipä tuo olisi ensimmäinen kerta. Edward Snowden paljasti aikoinaan Facebookin (nykyinen Meta) luovuttaneen käyttäjiensä dataa Yhdysvaltain hallinnolle. Facebook on myös kerännyt käyttäjädataa, jota on sittemmin käytetty kohdistettuun mainontaan muun muassa Donald Trumpin vaalikampanjassa.
Onko sitten turvallista olla pappina Tiktokissa?
Näistä ei kuitenkaan ole noussut samanlaista meteliä kuin Tiktokista. Ehkä tunnetasolla omien tietojen luovuttaminen Yhdysvaltoihin ei tunnu samalla tavalla turvattomalta kuin jos ne menevät Kiinaan.
Onko sitten turvallista olla pappina Tiktokissa? Sanoisin, että yhtä turvallista tai turvatonta kuin olla Facebookissa tai Instagramissa. Somejätit keräävät dataa, jota sitten luovuttavat kolmansille osapuolille. Niillä kaikilla on myös sama tavoite: saada ihminen viettämään alustalla mahdollisimman paljon aikaa ja aiheuttamaan mahdollisimman paljon pöhinää.
Parhaiten tämä onnistuu manipuloimalla ihmisten negatiivisia tunteita, joten sosiaalisen mediat algoritmit suosivat tuohtumusta, pöyristymistä ja vastakkainasettelua. Erityistä hunajaa sille ovat Helsingin Sanomien otsikon kaltaiset avaukset: tässäpä teille tällainen pappi, jonka toiminta herättää negatiivisia tunteita.
Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Jäätynyt Banaani ja muut tiktokkaajat vauhdittavat Yhteisvastuu-tapahtumaa Espoossa
AjankohtaistaSoukan kappelin perinteisellä tapahtumalla kerätään varoja Yhteisvastuukeräykselle.