null Lotta Kuusisto kohtasi aikoinaan miehen, jonka kanssa hän edelleen havahtuu onnesta

Pitkässä parisuhteessa rakkaus saattaa Lotta Kuusiston mielestä syttyä uudestaan yllättävissäkin tilanteissa.

Pitkässä parisuhteessa rakkaus saattaa Lotta Kuusiston mielestä syttyä uudestaan yllättävissäkin tilanteissa.

Hyvä elämä

Lotta Kuusisto kohtasi aikoinaan miehen, jonka kanssa hän edelleen havahtuu onnesta

Lotta Kuusisto ja Iiro Rantala ovat olleet naimisissa 28 vuotta.

1. Näyttelijä Lotta Kuusisto, olet tehnyt puolisosi muusikko Iiro Rantalan kanssa esityksen elämän mittaisesta matkasta. Miten teidän matkanne alkoi?

– Olimme molemmat esiintymässä 1980-luvun loppupuolella Espoon teatterin varainkeruutilaisuudessa. Minä ja muutama ystäväni tanssimme, ja Iiron Trio Töykeät soitti. Siitä se sitten lähti. Olin silloin tanssia vakavasti harrastava parikymppinen. Trio Töykeät oli alullaan.

– Kohtaamisemme ei ollut salamarakastuminen, mutta se oli välitön ihastuminen Iiron persoonaan ja äärimmäiseen taitavuuteen. Nyt olemme olleet 28 vuotta naimisissa.

2. Minkälaisia onnen hetkiä koet ­parisuhteessanne?

– Koen suurena ilona sen, että olen kohdannut ihmisen, jonka kanssa aika ajoin havahtuu siihen, kuinka onnellinen on. Esimerkiksi silloin, jos itsellä on jostain syystä takakenoinen olo, toinen osaa nykäistä taas matkaan mukaan. Tai kun käyn kuuntelemassa Iiron keikkaa, huomaan yhtäkkiä edessäni taas sen kokonaisen ihmisen, johon alun perin ihastuin. Se on valtavan onnellinen hetki.

– Sekin on onnellista, ­että lomareissuilla kestämme ­Iiron kanssa edelleen olla vain kahdestaan. Meille ei tule paniikkia siitä, onko meillä puhuttavaa tai tekemistä. On vain hyvä olla yhdessä. Hienoa on myös nähdä lasten eteenpäin menemiset. On onnea, että olemme auttaneet heidät omaan elämäänsä ja uskallamme päästää irti, vaikka tiukkaa tekee.

3. Mistä parisuhteessanne tulee ­yhteenottoja?

– Isoimmat kiistat on käyty läpi jo nuorena. Nykyisin, jos kiistoja tulee, ne saattavat liittyä ajankäyttöön. Kiista on ehkä liian voimakas sana, kun nyt jo tietää, miten se menee: toinen on tuommoinen ja itse on tämmöinen ja nuo ovat ne asiat, joista joskus joudutaan napit vastakkain. Ei niitä tilanteita tarvitse vältellä eikä pelätä.

– Koskaan ei voi tietää, mutta emme ole ­vielä kohdanneet sellaista vastoinkäymistä, joka olisi ollut ylittämätön. Kaikki elämän myötä tulleet muutokset ovat syntyneet halusta pitää homma kasassa.

4. Millä tavalla rakkaus muuttuu vuosien varrella?

– Minun mielestäni rakkaus syntyy parisuhteessa aina uudestaan tilanteista tai hetkistä, joita ei voi etukäteen määritellä. Ulkopuolisesta nämä tilanteet voivat olla yhdentekeviä.

– Rakkaus on valtavaa luottamusta ja kunnioi­tusta toista kohtaan. Ei ole tarvetta arvos­tella toista. Tietenkin on paljon asioita, joista olemme eri mieltä, mutta ne eivät ole uhka kummankaan olemiselle tai parisuhteelle. Se on sallittua ja tilan antamista toiselle. Meidän ei tarvitse muuttua toistemme kaltaisiksi. Olemme kaksi erillistä ihmistä, vaikka olemmekin olleet pitkään yhdessä.

– On jonkinlaista armollisuutta antaa toisen olla sellainen kuin hän on ja pitää huolta siitä, että molemminpuolinen kunnioitus on niin suurta, ettei minkään tekemisen pyrkimyksenä ole loukata tai ­väheksyä toista.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Minulle pyhää on elämys, joka menee yli ­ymmärryksen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.