null Hetkipalveluksia, hiljaisuutta, konsertteja vai kirpputori? – tällaisia ideoita Kirkko ja kaupungin lukijoilla oli Kampin kappelin tulevaisuuden suhteen

Kampin kappeli koostuu salista ja matalasta sivurakennuksesta.

Kampin kappeli koostuu salista ja matalasta sivurakennuksesta.

Ajankohtaista

Hetkipalveluksia, hiljaisuutta, konsertteja vai kirpputori? – tällaisia ideoita Kirkko ja kaupungin lukijoilla oli Kampin kappelin tulevaisuuden suhteen

Helsingin seurakuntayhtymä on kamppaillut Kampin kappelin toimintamallin ja kulujen kanssa. Onneksi kaupunkilaisilla on luovia ideoita.

Helsingin seurakuntayhtymä etsii uutta suuntaa Kampin kappelin toiminnalle. Helsingin kaupungin ja seurakuntien tarjoama keskusteluapu kappelilla on päättynyt, eikä kaupunki ole enää mukana toiminnassa. Seurakunnat kamppailevat kalliin rakennuksen kulujen kanssa. Siitä huolimatta omaperäinen rakennus, hiljaisuuden kappeli, kiinnostaa satoja vierailijoita viikossa talvikaudellakin.

Kysyimme lukijoilta Kirkko ja kaupunkgin Facebook-tilin kautta ideoita siitä, mihin Kampin kappelia voitaisiin tulevaisuudessa käyttää. Ja ideoita tuli.

”Tärkein paikka koko ydinkeskustassa. Liike-elämällekin hyvä lisä palveluihin, voisivatko tulla osaltaan rahoittamaan. En kaipaa mitään ohjelmaa, meteliä ja ärsykkeitä sinne. Idea on juuri hiljentyminen kaiken kiireen, someiluaddiktoitumisen ja hälinän keskellä. Kiitos tähänastisesta”, kirjoittaa yksi lukija.

”Itse kävin siellä aina kaupungissa käydessäni. Olen odottanut sen avautumista. Kaipaan tuollaista hiljaista levähdyspaikkaa, ilman pääsymaksua. Eikä missään nimessä koiria sisälle”, kirjoittaa toinen.

”Alkuperäinen tarkoitus näyttäisi ihmisille kelpaavan. Plus tietenkin, että koirat tulisi myös saada mukaan hiljentymään. Hau, hau! Mutta mitään sellaista, millä tilan käyttökuluja voisi ulkoistaa käyttäjille, tuskin kukaan keksii. Mutta ei sitä tuosta enää ole syytä poiskaan korjata – olisihan se monessa mielessä kirvelevä tappio kirkolle.”

”Ei ainakaan mitään eläimiä sisälle!”

”Joku toivoi meditaatiota – rukoushan on sitä.”

”Miten olisi konsertit, joista voisi periä pientä pääsymaksua? Oudolta tuntuu, jos piipahtaisit lepuuttamaan jalkoja ja hetkeksi hiljentymään ja siitä perittäisiin maksu.”

”Mikä on lähtövuokra ja miksi se 10-kertaistuu ja mitä vuokra tulee olemaan vuosina 2024-2030? Mikä taho kappelin omistaa?”

”Purkakaa pois, niin ei ole maksujakaan.”

”Kirkolla on varaa.”

”Retriittiin sopiva tila ja hyvällä paikalla, pieniä konsertteja myös voisi pitää siellä. Ne toki maksullisia. Äänimalja- ja sointukylpy- sekä joogatunteja. Mahdollisuus keskusteluapuun tiettyinä kellonaikoina, jonne tuskin suurta ryntäystä. Sisäänpääsymaksu noin muuten 5 euroa.”

”Hetkipalveluksia, hiljaisuutta, Taizén-tyyliin yksinkertaisesti. On synti ja häpeä, kun tilaa ei käytetä.”

”Korvaava tila Herttoniemen kirkolle.”

”Uskontojen uhrien tuki ry:n esitteitä.”

”Mutta pistäytyminen, se ei tuota mitään. Miksei kirkollisveroa käytetä tämän kappelin toimintaan? Jos se olisi tarkoitettu turisteille, pääsymaksu, mutta silloin sen merkitys ei enää olisi sama.”

”Helsinkiläiset (seurakuntalaiset) ovat selkeästi ilmaisseet haluavansa ko. tiloihin mm. keskusteluapua seurakunnalta. Minusta tämä toive kannattaisi toteuttaa asap eikä enää kysellä ja ihmetellä. P.S. Kuulin että jotkut lapset ovat ristineet Hiljaisuuden kappelin ’Jumalan saunaksi’ sen ulkomuodon vuoksi – loistava oivallus!”

”Kampin kappeli on ideologisesti ja visuaalisesti ihan oiva, mutta jos siltä riisuu meidän kuolevaisten sille rakentaman arvon, on se vaan puinen kallis jättikulho keskellä Kamppia. Jos Hän on tullakseen, Hän tulee kyllä vaikka risumajaan, ja on äärimmäisen porvarillista touhua antaa kulujen vaan juosta koska ’se on hieno’ tai ’rakas’. Toinen idea on antaa kappeli adoptoivaksi kuutiometreittäin. Isoille firmoille joku kymppitonni vuoteen on pieni raha hyvästä PR:stä. Eikö? Nettiin vaan painike, jolla voi lisätä sponssin ostoskoriin, niin ei tarvii jäädä arpomaan byrokratian kanssa. Ja jos sata firmaa sponssaa vuoteen 10 tonnia jää siihen kivasti jopa ilmaa kulujen kattamisen jälkeen. Suomesta löytyy ne sata yritystä ja tai tahoa, jotka haluaa hyvää näkyvyyttä itselleen ja jotka ovat valmiita allekirjoittamaan kirkon toiminnan arvomaailman ja tärkeyden.”

”On kerrottu, että siellä ei ole tilaa toivotulle keskustelulle. Sellaisia pieniä keskustelukoppeja voi vuokratakin, jos seurakunnalla ei ole rahaa ostaa.”

”Onkohan tämä miten vakavasti esitetty kysymys? Näyttelytilana varmaan toimisi, aiheita on miljoonia maan ja taivaan välillä.”

”Kirpputoriksi.”

”Voin tulla pitämään yritykseni kautta hengellistä kuvataideterapeuttista ryhmää pääsymaksulla, joista osa menee minun kuluihin ja osa teille. Paljon erilaisia vaihtoehtoja toteutukseen. Saa ottaa yhteyttä, jos aidosti kiinnostaa.”

”Voisi siellä esim. kerran kuussa ihan messu olla tai jokin sunnuntaiaamun hartaus. Äitienpäivänä ja jouluna jne. Maksullisuus arveluttaa (Jeesus ja rahanvartijat temppelin edessä).”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.