null Myyrmäen kirkon peruskorjaus valmistui – tältä valon kirkossa näyttää nyt

Arkkitehti Juha Leiviskän suunnitteleman kirkon valoisaa kirkkosalia on tultu ihastelemaan muilta mantereilta asti. 

Arkkitehti Juha Leiviskän suunnitteleman kirkon valoisaa kirkkosalia on tultu ihastelemaan muilta mantereilta asti. 

Ajankohtaista

Myyrmäen kirkon peruskorjaus valmistui – tältä valon kirkossa näyttää nyt

Kirkko peruskorjattiin arkkitehti Juha Leiviskän näkemystä kunnioittaen, mutta sisäilman laatu ykkösprioriteettina. Pian kirkkoon pääsee tutustumaan myös opastetuilla kierroksilla.

Myyrmäen kirkon peruskorjaus on päättynyt ja kirkon ovet avautuvat 2. syyskuuta. Akateemikko Juha Leiviskän taidonnäyte, valoisa kirkkosali, näyttää samalta kuin ennenkin, mutta erityisesti kirkon alakerrassa on tapahtunut muutoksia. Nuorisotila on nyt samassa kerroksessa kirkkosalin kanssa, ja kirkon yhteydessä olleen asunnon paikalla ovat nyt perheneuvonnan tilat. Kirkon esteettömyyttä on parannettu, sillä kerroksista toiseen pääsee nyt hissillä.

Kirkon sisäilma tuntuu raikkaalta, ja sen laadusta kertovat hymynaamat tilojen seinissä olevissa digitaalisissa näytöissä. Juuri sisäilman ongelmat olivat se painavin syy, joiden vuoksi kirkko suljettiin väliaikaisesti 2019. Peruskorjaus alkoi keväällä 2023.

– Hanke on onnistunut erinomaisesti ja pysyy 18 miljoonan euron raamissa. Syyskuussa saamme tietää loppulaskelman ja tarkan summan, mutta raamissa pysytään, Vantaan seurakuntayhtymän johtaja Jukka Parvinen sanoi peruskorjauksen valmistumisen mediainfossa.

Kirkkoa kohdeltiin kuin suojeltua rakennusta

Vuonna 1984 valmistuneen, monenlaisista rakenteellisista ongelmista kärsineen kirkon korjaus oli monella tapaa vaativa urakka. Myyrmäen kirkko sijaitsee kapealla tontilla junaradan ja metsikön välissä, siis paikassa, jonne vesi helposti kertyi kovan sateen sattuessa. Kosteutta kirkkoon tuli joka suunnasta, mutta nyt kirkkoa ja sen piha-aluetta on korjattu niin, että vedenohjaus toimii eikä kosteuden kanssa tule enää ongelmaa.

40 vuodessa tekniikka on kehittynyt ja seurakuntaelämä muuttunut. Tämän kaiken huomioiminen, arkkitehtuuria kunnioittaen, oli vaativa yhdistelmä.

– Talotekniikka on lähes kokonaan uusittu. Isompana haasteena oli nykyaikaisen tekniikan mahtuminen nykyisiin tiloihin, arkkitehti Riikka Hautala arkkitehtitoimisto Arcosta sanoo.

Kirkkorakennukseen suhtauduttiin koko ajan niin kuin se olisi suojeltu, vaikka se ei sitä vielä olekaan.

– Heti peruskorjaushankkeen alussa käynnistettiin säännölliset neuvottelut Vantaan kaupunginmuseon kanssa. Menettelytapa oli, että jokainen asia, jota muutetaan, käydään läpi ja keskustellaan, arkkitehti Minerva Ahokanto Arcosta kertoo.

Kirkkosalin lattia on alkuperäinen, mutta sinne on viety uutta tekniikkaa. Seinäpaneelit on tehty uudestaan alkuperäisten piirustusten mukaan. Tekstiilitaiteilija Kristiina Nyrhisen suunnittelemat tekstiilit, kuten kirkon penkkien pehmusteet, on kunnostettu. Komeat urut ja kirkon akustiikka ovat entisellään.

– Akustikko muistutti, että koko kirkkosali on soitin ja vaikka kaikki soittimen osat puretaan, sen pitää soida edelleen, Minerva Ahokanto kertoo.

Korjaushankkeen projektipäällikkö Juha Paukkeri on työskennellyt aiemmin kanttorina, myös Vantaankosken seurakunnassa. ”Ihan huippu”, hän kuvailee Myyrmäen kirkon akustiikkaa. 

Korjaushankkeen projektipäällikkö Juha Paukkeri on työskennellyt aiemmin kanttorina, myös Vantaankosken seurakunnassa. ”Ihan huippu”, hän kuvailee Myyrmäen kirkon akustiikkaa. 

Pitkin matkaan kirkosta ja sen tontilta paljastui aikansa riskirakenteita ja jäänteitä huonosta rakentamiskulttuurista. Kirkon tiiliseinässä kiinni olevat puurakenteet olivat kastuneet, ja kirkon tontille oli 1980-luvulla kipattu rakennusjätettä. Ratkaistavia ongelmia oli lähes päivittäin.

– Ajatuksena oli, että säilytetään Leiviskän ideat, mutta niin, että kirkossa on kestävät rakenteet. Silloin kun vaakakupissa olivat arkkitehtuuri ja sisäilman kannalta hyvä ratkaisu, sisäilma nostettiin keskiöön, projektipäällikkö Juha Paukkeri summaa.

Ensimmäiset turistit ovat jo käyneet

Peruskorjauksen valmistumisen myötä Vantaankosken seurakunnan työntekijät ovat päässeet muuttamaan väistötiloista Virtakirkolta takaisin Myyrmäen kirkolle, ja seurakunnan toiminta, kuten kerhot ja ryhmät, käynnistyvät siellä syyskuun aikana. Patotiellä toimiva iltapäiväkerho siirtyy kirkolle vasta syysloman jälkeen.

Vaikka juhlallisuudet ovat vielä edessä, sana kiinnostavana arkkitehtuurikohteena ja valon kirkkona tunnetun rakennuksen peruskorjauksen valmistumisesta on alkanut jo levitä ulkomaita myöten. Ensimmäiset turistit esimerkiksi Kiinasta ja Japanista ovat jo käyneet ihailemassa peruskorjattua kirkkoa ja erityisesti kuuluisaa kirkkosalia.

Juttua korjattu 29. elokuuta klo 16.10. Iltapäiväkerho on toiminut Patotiellä, ei Uomatiellä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.