null ”Tästä tulee huippuhieno”, lupaa Myyrmäen kirkon peruskorjauksen projektipäällikkö Juha Paukkeri, jonka moni tuntee myös kanttorina 

Aikoinaan Juha Paukkeri soitti Myyrmäen kirkon kirkkosalissa urkuja. Nyt hän toimii projektipäällikkönä Vantaan seurakuntayhtymässä, kirkon peruskorjaushankkeessa. 

Aikoinaan Juha Paukkeri soitti Myyrmäen kirkon kirkkosalissa urkuja. Nyt hän toimii projektipäällikkönä Vantaan seurakuntayhtymässä, kirkon peruskorjaushankkeessa. 

Ajankohtaista

”Tästä tulee huippuhieno”, lupaa Myyrmäen kirkon peruskorjauksen projektipäällikkö Juha Paukkeri, jonka moni tuntee myös kanttorina 

Myyrmäen kirkon peruskorjaus pääsi viimein kunnolla alkuun huhtikuun alussa. Projekti on monin tavoin haastava.

Pitkä odotus päättyi huhtikuun alussa, kun Myyrmäen kirkon peruskorjausurakka pääsi alkamaan. Vuodesta 2019 asti pois käytöstä ollut kirkko korjataan perusteellisesti ja siihen tehdään myös toiminnallisia muutoksia. Ennen kesää tehdään esimerkiksi valesokkelirakenteiden muutostyöt, korjataan salaojat ja aloitetaan maarakennustyöt.

Kirkon esteettömyyttä parannetaan monin tavoin, esimerkiksi uuden hissin rakentamisella. Entiseen talonmiehen asuntoon tehdään tilat perheneuvonnalle ja alakertaan tulee arkistotilaa. Vuonna 1984 valmistunut akateemikko Juha Leiviskän suunnittelema kirkko säilyy kuitenkin pääosin entisen näköisenä.

Jo nyt peruskorjauksessa on tullut eteen muutamia yllätyksiä. Alttariulokkeen rakenteet paljastuivat niin huonokuntoisiksi, että suuri osa ulokkeesta joudutaan purkamaan ja rakentamaan uudestaan. Korjausurakka on haastava, mutta peruskorjauksen projektipäällikkönä Vantaan seurakuntayhtymässä työskentelevä Juha Paukkeri on luottavainen.

– Tästä tulee huippuhieno rakennus, joka palvelee seurakuntalaisia ja on koko kylän tapahtumapaikka.

Kirkossa on paljon 1980-luvulle tyypillisiä rakennusvirheitä ja tonttikin on erikoinen: pitkulaisen muotoinen, ja se sijaitsee aivan junaradassa kiinni.

– Kaikki tässä on korjattavissa, näin uskaltaisin sanoa, mutta tämä on kaikkein monimutkaisimpia rakennuksia mitä on olemassa.

Alttariulokkeen rakenteet paljastuivat huonokuntoisiksi. Se täytyy purkaa ja rakentaa uudelleen.

Alttariulokkeen rakenteet paljastuivat huonokuntoisiksi. Se täytyy purkaa ja rakentaa uudelleen.

Peruskorjauksesta syntyy kirja tai kaksi

Juha Paukkerin tehtäviin projektipäällikkönä kuuluu muun muassa suunnittelun ja rakentamisen ohjaaminen, viestintä ja peruskorjauksen dokumentointi. Viestinnällä ja dokumentaatiolla on tarkoitus pitää seurakuntalaiset ajan tasalla, mutta myös vähentää väärän tiedon leviämistä. Sellaistakin on ollut liikkeellä.

– Tästä kirkosta kulkee kyläkertomus, jonka mukaan kirkon alla on ollut järvi. Se ei pidä paikkaansa. Kun sataa rankasti, vedet kyllä valuvat kirkon ympärille, mutta juuri siksi salaojituksia ja huleveden hallintaan liittyviä toimia nyt tehdään.

Dokumentoinnista on tarkoitus syntyä kirja, ehkä jopa kaksi.

– Jos kirjoja tulee kaksi, toinen sisältää paljon rakenteellista dataa ja toisessa keskityttäisiin arkkitehtuuriin.

Vielä ennen kesää tehdään esimerkiksi valesokkelirakenteiden muutostyöt, korjataan salaojat ja aloitetaan maarakennustyöt.

Vielä ennen kesää tehdään esimerkiksi valesokkelirakenteiden muutostyöt, korjataan salaojat ja aloitetaan maarakennustyöt.

Hyvä akustiikka ja hienot urut

Aiemmin Juha Paukkeri katseli Myyrmäen kirkkoa eri näkökulmasta. Hän on työskennellyt pitkään kanttorina Hakunilassa, mutta oli sitä ennen töissä myös Vantaankosken seurakunnassa. Myyrmäen kirkon urkuja hän luonnehtii Vantaan parhaiksi.

– Erityisesti joulukonsertit ja Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet palautuvat mieleen, ja se, kuinka musiikki täytti kirkkosalin. Leiviskä on myös loistava muusikko, joten akustiikka on täällä merkittävässä roolissa.

Projektipäälliköksi kirkon peruskorjaushankkeeseen Paukkeri päätyi opintojen kautta. Paukkeri on opiskellut työn ohessa rakennusarkkitehdiksi ja hänen opintonsa ovat loppusilausta vaille valmiit.

Kiinnostus arkkitehtuuriin ja rakentamiseen on kulkenut mukana läpi elämän. Heti lukion jälkeen Paukkeri teki töitä rakennusliikkeessä ja jatkoi työntekoa siellä kirkkomusiikin opintojen ohessa. Rakentaminen on ollut Paukkerille myös tietynlainen harrastus: hän on rakentanut viisi omakotitaloa, joista osan hän on suunnitellut itse.

– Aina on pitänyt saada kokeilla jotakin uutta, hän perustelee talojen määrää.

Myyrmäen kirkon tontti on haastava: pitkänmuotoinen ja aivan junaradassa kiinni. Juha Paukkerin mukaan monista ongelmista huolimatta Juha Leiviskän suunnittelema kirkko on hieno.

Myyrmäen kirkon tontti on haastava: pitkänmuotoinen ja aivan junaradassa kiinni. Juha Paukkerin mukaan monista ongelmista huolimatta Juha Leiviskän suunnittelema kirkko on hieno.

Haaveena yhdistää molemmat ammatit

Vaikka Myyrmäen kirkossa on omat ongelmansa, Juha Paukkeri pitää kirkon arkkitehtuurista.

– En ole mikään minimalisti, mutta suorien linjojen ja valon synnyttämä kombinaatio miellyttää.

Yli 14 miljoonaa euroa maksavan korjausurakan pitäisi olla valmis kesällä 2024.

– Sitä en osaa vielä sanoa, onko se alku- vai loppukesästä.

Olen pohjattoman utelias ja innostuva.

Tulevaisuudessa Juha Paukkeri toivoo voivansa yhdistää kummatkin ammattinsa. Musiikki on osa identiteettiä, ja siitä luopuminen tuntuisi vaikealta.

– Olen pohjattoman utelias ja innostuva. Ihanne olisi, että saisin tulevaisuudessa muodostaa työkuvani itse ja siitä puolet olisi musiikkia ja puolet arkkitehtuuria.

Paukkeri on pohtinut, voisiko hän vaikka suunnitella pientaloja oman toimistonsa kautta.

– Toisaalta kirkollisella puolellakin minulla on annettavaa. Tämän tyyppiset projektit ovat hieno mahdollisuus, Länsimäen kirkosta opinnäytetyönsä tehnyt Paukkeri pohtii.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.