ReCon2024 tuo kimonot, kamppailulajit ja nörttien kuoron Rekolan kirkkoon – Elina Vanhatalolle japanilainen kulttuuri on lähes elämäntapa
Moni suomalainen harrastaa tavalla tai toisella japanilaista kulttuuria. Japanissa lähetystyössä ollut pappi Seppo Paulasaari halusi luoda jotakin, joka tuo Japani-fanit yhteen.
Rekolan Pyhän Andreaan kirkolla tapahtuu 7. heinäkuuta jotakin ainutlaatuista: paikan täyttää ReCon2024-tapahtuma, jossa japanilainen kulttuuri on esillä monessa muodossaan. Kirkolla voi tuolloin tutustua esimerkiksi cosplayhyn, mangaan ja animeen, kimonoihin, kukkienasettelutaide ikebanaan ja japanilaisiin kamppailulajeihin iaidoon ja jodoon. Päivä päättyy ReCon-messuun ja Unreality-kuoron konserttiin. Ajankohta ei ole sattuma, sillä tapahtuma on samaan aikaan kun Japanissa vietetään Tanabata-päivää eli tähtijuhlaa.
Tapahtuman taustalla on pitkään Japanissa lähetystyötä tehnyt Rekolan seurakunnan pappi Seppo Paulasaari, joka myös toimittaa ReCon-messun. Hän halusi luoda jotakin sellaista, joka toisi japanilaista kulttuuria esiin ja harrastajat yhteen. Hän toivoo, että varsinkin nuoret löytävän tapahtuman.
– Japanissakin minua kiinnosti erityisesti se, miten voisi auttaa hikikomoreita eli nuoria, jotka ovat täysin vetäytyneet kotiinsa.
– Meillä on Suomessa upeita nuoria, mutta paljon myös sellaista pahoinvointia, joka ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi. Sen takia myös tämän tapahtuman kolehti menee Yhteisvastuukeräyksen kautta nuorten hyväksi, Paulasaari kertoo.
Luonto ja kaipuu rauhaan yhdistävät japanilaisia ja suomalaisia
Kimonoita, mangaa, animea, japanin kieltä, japanilaista ruokaa ja kamppailulaji jodoa. Muun muassa kaikkea tätä kuuluu diakoniatyöntekijä Elina Vanhatalon Japani-harrastukseen, joka oikeastaan on jo elämäntapa. Into japanilaiseen kulttuuriin syttyi, kun Vanhatalo kuudesluokkalaisena tutustui japanilaiseen vaihto-oppilaaseen ja luki salaa isosiskon mangapokkareita. 16-vuotiaana hän pääsi käymään ensi kertaa Japanissa kuoromatkalla. Se lisäsi innostusta.
– On aina sellainen riski, että kun tutustuu yhteen osa-alueeseen, tutustuu toiseen ja kolmanteen ja neljänteen… Lopputuloksena on hyvä sekametelisoppa, Vanhatalo sanoo.
– Kaikki osa-alueet myös tukevat toisiaan, mikä on hauskaa. Ne eivät ole vain yksittäisiä lokeroita, vaan esimerkiksi kimonot tukevat kamppailulajiharrastusta ja päinvastoin.
Vanhataloa kiehtoo japanilaisessa kulttuurissa esimerkiksi se, kuinka menneisyys ja nykyisyys yhdistyvät.
– Vanhaa ei poisteta kokonaan uuden tieltä, vaan asiat jotenkin nivoutuvat yhteen.
Kiehtovaa on myös se, kuinka suomalaisissa ja japanilaisissa voi nähdä jotakin yhteistä.
– Molemmat kansat rakastavat hiljaisuutta ja rauhaa. Luonto on keskeisessä asemassa.
Videolla Elina Vanhatalo näyttää, kuinka puetaan kimonon vyö:
Kimonossa olo on itsevarma
Vuonna 2023 Elina Vanhatalo valittiin Suomen Sakura Queeniksi eli kirsikankukkakuningattareksi. Kirsikankukkakuningatar on eräänlainen hyväntahdonlähettiläs, joka pitää japanilaista kulttuuria esillä ja vaalii Japanin ja Suomen suhteita. Vuosi huipentui Japanin-matkaan, jolla Vanhatalo tapasi muun muassa Japanin kirsikankukkakuninkaalliset sekä pääministeri Fumio Kishidan.
Edustustehtävissä ja muutoinkin Vanhatalo on pukeutunut kimonoihin, joita hänellä on neljätoista. Asuja on erilaisiin tilaisuuksiin: kotona hänellä voi olla yllään arkinen puuvillainen yukata, muualla hienompi kimono. Osa niistä on esillä ReCon-tapahtumassa, ja Vanhatalo vetää myös kimonotyöpajan.
– Olen halunnut murtaa myytit siitä, että kimono on vaikea pukea ja että ne ovat kalliita. Ne ovat arvokkaita, mutta eivät kalliita. Pukeminen taas vaatii vähän opettelua, mutta kyllä kimonon päälle saa.
Kimonossa ryhti suoristuu väkisinkin, mutta Vanhatalo on huomannut, että se vaikuttaa myös mieleen.
– Jokaisella on varmasti jokin vaate, jossa tulee itsevarmempi olo. Minulle kimonot ja budovaatteet ovat sitä, Vanhatalo sanoo.
”Nörttien kuoro” esittää lauluja peleistä ja elokuvista
ReCon-tapahtumaan osallistuvassa Unreality-kuorossa laulava Virva Kiljunen löysi mangan ja animen teini-iässä.
– Oikeastaan voi sanoa, että olen huomaamattani aloittanut japanilaiseen kulttuuriin perehtymisen jo aikaisemmin, koska olen syntynyt 1990-luvun alkupuolella ja silloin katsottiin Japanissa tuotettuja Muumilaakson tarinoita. Olen myös ensimmäistä Pokémon-sukupolvea.
Nykyään Kiljunen harrastaa myös cosplayta. Siinä yhdistyvät teatteri ja käsityöt, sillä harrastukseen kuuluu tietyn hahmon rooliin eläytymistä, tapahtumissa käymistä ja asujen valmistamista ja tuunausta.
Unreality-kuorossa laulaa noin 30 henkilöä. Musiikki on peräisin elokuvista, tv-sarjoista ja peleistä, ja laulajia yhdistää tietynlainen nörttiys. Kielten skaala on laaja: kuoro on laulanut esimerkiksi suomeksi, englanniksi, japaniksi, saksaksi ja swahiliksi.
Kuorossa on muitakin, joita kiinnostaa erityisesti jokin japanilaisen kulttuurin osa-alue. Esiintymiset ovat olleet usein jonkin harrastuksen ympärille keskittyneessä tapahtumassa eli conissa. Yhteishenki on hyvä.
On ihana tunne, kun tajuaa, että en ole mitenkään erikoinen.
– Nykyään nörttikulttuuri on enemmän valtavirtaa, mitä se ei vielä ollut vaikka 15 vuotta sitten. Minäkin olin juuri sellainen epäsuosittu koulukiusattu nörtti, joka on myöhemmin löytänyt oman laumansa, Virva Kiljunen kertoo.
– On ihana tunne, kun tajuaa, että en ole mitenkään erikoinen. Saa huomata, että tällaisia ihmisiä on siis muitakin ja voi suorastaan syleillä omaa outouttaan.
ReConissa kuoro esittää animemusiikkia, joka on lajin harrastajille tuttua.
– Konserttiin on tulossa musiikkia ainakin Studio Ghiblin elokuvista, joten jos on yhtään animea katsonut, niin aivan varmasti tunnistaa sieltä jonkun sävelmän.
Unreality-kuoro laulaa videolla Pokemonin tunnusmusiikkia:
ReCon2024 Rekolan Pyhän Andreaan kirkolla su 7.7. klo 15–21
klo 15 kimono-näyttely
klo 15.30–16.15 cosplay harrastuksena -luento
klo 16 kimono-workshop
klo 16.30–17.15 anime ja manga harrastuksena
klo 17.30 iaido- ja jodo-näytös
klo 17.30–18.15 ikebana workshop
klo 19 ReCon-messu
klo 20 Unreality-kuoron konsertti
Ohjelmassa myös animekaraoke ja taidekuja.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Merellinen äänitila, kanteleimprovisaatiota ja arkkitehtuurikierros – Taiteiden yöstä pääsee nauttimaan myös kirkoissa
Ajankohtaista Hyvä elämäHelsingin seurakunnat tarjoavat monipuolista ohjelmaa kaiken ikäisille tulevan Taiteiden yön kunniaksi.