Seniorit ovat usein deittisovelluksiin tyytyväisempiä kuin nuoremmat – osa etsii uusia ystäviä, toiset rakkautta tai seksiä
Sovellukset ovat tehneet deittailusta yksityisen tapahtuman. Aiemmin uusi kumppani löytyi usein omien sosiaalisten verkostojen kautta.
Maijalla, 62, on deittiprofiili Tinderissä ja kristillisessä Valo-sovelluksessa. Hän toivoo löytävänsä elämänkumppanin.
Sekä Tinder että Valo ovat Maijan mukaan hyviä sovelluksia, mutta niistä löytyvät ihmiset ovat usein liikkeellä erilaisin toivein.
– Tinderissä kysyn aina sitä, onko ihminen hakemassa vain seikkailua. Jos toinen on seikkailumielellä, toivotan hyvää jatkoa ja poistan osuman, Maija kertoo.
– Valon puolella ei ole tarvetta kysyä seikkailemisesta. Siellä tulee sen sijaan kysyttyä, miksi toinen on valinnut juuri kyseisen sovelluksen.
Maija maksaa molempien sovellusten käytöstä.
Kun Maija saa osuman kiinnostavan miehen kanssa, tutustuminen alkaa deittisovelluksessa. Jos keskustelu sujuu kivasti ja ihminen vaikuttaa luotettavalta, tutustumisessa voidaan siirtyä eteenpäin.
– Minulla on sellainen ajatus, että noin viikossa ehtii luoda käsityksen siitä, millainen kyseinen ihminen on. Viikon jälkeen voimme siirtyä Whatsappiin tai sopia tapaamisen.
Sovellukset mahdollistavat erilaiset kohtaamiset
Ennen internetin tarjoamia deittipalveluita kumppani löydettiin pääsääntöisesti omien sosiaalisten verkostojen avulla. Sovellusdeittailu on laajentanut mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin maantieteellisten rajojen, yhteiskuntaluokkien ja ikärajojen yli.
– Appien välityksellä on mahdollista tavata ihminen, joka asuu toisessa kaupungissa tai eri maassa, ilman että teillä on ainuttakaan yhteistä tuttavaa. Todennäköisesti deittailija ei edes törmäisi kyseiseen ihmiseen muuten kuin appissa, Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch sanoo.
– Aiemmin ei esimerkiksi ihan helposti järjestynyt, että kuusikymppinen nainen tapailee nelikymppistä miestä.
Rotkirch on tutkinut yli 50-vuotiaiden parisuhteita. Hänen johtamassaan LoveAge-tutkimushankkeessa toteutettiin kansainvälinen tutkimus, jossa tehtiin 60 syvähaastattelua deittisovelluksia käyttävien yli 50-vuotiaiden naisten kanssa.
Treffailu on deittisovellusten myötä muuttunut aiempaa yksityisemmäksi tapahtumaksi, kirjoittaa Marie Bergström kirjassaan New Laws of Love – Online Dating and the Privatization of Intimacy (Polity 2022). Se onkin vapauttanut osan deittailijoista lähestymään henkilöitä, joita ei ystävän valvovan silmän alla välttämättä lähestyisi. Myös seksiin perustuvia suhteita voi olla helpompaa solmia deittisovellusten aikakaudella.
– Osa naisista osaa appien kautta hakea sellaisia partnereita, jotka todellakin mätsäävät seksuaalisesti. Jotkut ovat kertoneet nauttivansa seksistä enemmän kuin ikinä, Rotkirch sanoo.
Toisaalta sosiaalisen kontrollin puute voi madaltaa kynnystä huonoon ja välinpitämättömään käytökseen, kuten ghostaamiseen ja ei-toivottujen seksuaalisten ehdotusten tekemiseen. Sovelluksissa on myös helppoa viljellä useita suhteita samaan aikaan niin, etteivät osapuolet ole toisistaan tietoisia.
Joillekin ihmisille kynnys etsiä kumppania esimerkiksi uusien harrastusten parista voi olla korkea, joten deittisovellukset voivat toimia turvallisena ympäristönä, jossa solmia uusia ystävyyssuhteita.
Sovelluksesta löytyi erityinen ystävä
Pirjo Ala-Kapee, 79, luopui viime vuonna luottamustehtävistään ja päätti ryhtyä elämään arkea omien aikataulujensa mukaisesti. Haaveissa oli tehdä omakotitalon puutarhatöitä, kunnostaa kesäpaikkaa ja matkustella omaan tahtiin. Vain kaveri puuttui.
Nuoremmat tuttavat innostivat kokeilemaan ystävän löytämisestä deittisovelluksista. Niinpä Ala-Kapee meni kristilliseen Valoon etsimään uusia ystäviä.
– Tuttavien positiiviset kokemukset rohkaisivat. Olin utelias näkemään, millaisia ihmisiä siellä on.
Sovelluksesta löytyi paitsi uusia ystäviä, myös vanhoja kavereita.
– Siellä oli paljon tuttuja, joiden kanssa vaihdoimme kuulumisia puolin ja toisin. Tapasin Valossa myös Tampereen lapsuuden ystäviä. Kokemus oli hyvin myönteinen.
Ala-Kapee ehti olla Valossa vain kaksi päivää, kun Tuomo Sintonen, 78, otti yhteyttä. He pitivät yhteyttä kirjoittelemalla kolmen viikon ajan. Sitten he päättivät siirtyä Whatsapp-puheluihin.
Ensimmäiset treffit sovittiin kuukauden päästä Heinolan Heilaan.
– Olimme molemmat matkalla omille mökeillemme ja päätimme tavata matkalla. Söimme lounasta ja päätimme mennä Pirjon päivänä oopperaan. Sillä tiellä ollaan.
Millainen kokemus deittisovellus oli?
– Se oli yllättävän kivaa. En ottanut kontaktia kuin pariin ihmiseen. Enimmäkseen katselin, millaisia ihmisiä siellä oli, Sintonen sanoo.
– Minua jännitti ensin hieman. Sitten huomasin, että erittäin moni yksinäinen oli uskaltanut lähteä etsimään uusia ystäviä. Kaikki yhteydenotot olivat asiallisia. Vakuutuin, että näin voi löytää sellaisia uusia ystäviä, joita muuten ei tapaisi, Ala-Kapee kertoo.
Asenteet seniorideittailuun vaihtelevat
Vanhempien ihmisten deittailuun saatetaan suhtautua Anna Rotkirchin mukaan naureskellen tai ”voi kuinka söpöä” -asenteella.
– Se on jännä ilmiö, sillä tunteet ovat vanhemmillakin ihmisillä ihan yhtä isoja ja vaikeita kuin nuorilla, ehkä jopa enemmän, koska riskit ovat tiedossa ja kokemusta takana.
– Monet vanhat ihmiset elävät todella onnellisia vuosia, ja heillä on aitoa kiinnostusta seksiin ja rakkauteen. Vaikka näistä suhteista ei synny lapsia, ne voivat johtaa isoihin elämänmuutoksiin.
Jälkipolvien suhtautuminen isän tai mummin deittailuun vaihtelee laidasta laitaan.
– Joskus oma poika asentaa äidille Tinderin. Jotkut aikuiset lapset taas vastustavat äidin deittailua ehdottomasti. Taustalla voi olla pelkoa perintöriidoista.
Rotkirchin mukaan varsinkin naiset ajattelevat ja ottavat huomioon, millaisia vaikutuksia deittailulla voi olla vallitseviin perhesuhteisiin.
Useimmat Maijan ystävät suhtautuvat deittailuun myönteisesti. Välillä jonkun asenne on ollut ihmettelevä tai jopa kielteinen. Osa hänen ikäisistään tuntuu ajattelevan, ettei kumppania saisi etsiä aktiivisesti.
– Minusta se on kuitenkin ihan sama asia kuin työpaikan hakeminen ja vielä tärkeämpi. On tärkeää arvostaa omaa läheisyyden ja kumppanin tarvetta. Ne ovat Jumalan luomia asioita.
Asenteet uusiksi
Pirjo Ala-Kapee ja Tuomo Sintonen ovat pitäneet yhtä jo yli vuoden ajan. Jutun kirjoittamishetkellä he olivat reissaamassa Espanjassa asuntoautolla.
– Olemme hyviä ystäviä ja teemme nyt kaiken yhdessä. Meitä yhdistää ilo ja halu kokea uusia asioita. Elämä on suuri seikkailu loppuun asti. Ystävyys, kaveruus ja yhteinen arki ovat rakkautta.
Maija arvioi, että on tavannut kolmen vuoden aikana noin kymmenen miestä. Hän on kirjoitellut noin kolmenkymmenen ihmisen kanssa. Osan kanssa Maija on jäänyt Whatsapp-kavereiksi, joiden kanssa päivitetään välillä kuulumisia omasta elämästä ja treffailurintamalta.
Kolmeen vuoteen on mahtunut yksi lähes kahden vuoden parisuhde sekä muutamia lyhyempiä suhteita.
– Tämä on ollut kasvattava prosessi. Olen joutunut ylittämään kynnyksiä ja olemaan rohkeampi kuin tavallisesti. Lisäksi olen saanut kohdata omia ennakkoluulojani.
Aiemmin Maija esimerkiksi ajatteli, että miehen kuuluu ehdottomasti olla häntä pidempi. Enää asialla ei ole merkitystä.
New Laws of Love -kirjan mukaan ikäihmiset ovat usein deittisovelluksiin tyytyväisempiä kuin nuoremmat. Myös Maijalla on sovelluksista vain hyvää sanottavaa.
– Missä muualla pääsisit kohtaamaan haluamasi ikäisiä toisen sukupuolen edustajia, jotka ovat selkeästi hakemassa itselleen kumppania?
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
10 vinkkiä deittailevalle naiselle: anna suhteelle aikaa kehittyä
Hyvä elämäJos ihastut ensisilmäyksellä, tunteiden kohteena on pikemminkin mielikuva kuin todellinen ihminen.