null ”Eniten häpeää tuottavat aiheet ovat myös kaikkein yleisimpiä” – Kirkon uusi Rakkausklinikka sai heti kymmeniä tuhansia seuraajia

Kirkossa uskotaan, että kun netissä parisuhteen ongelmista voi kysyä nimettömänä, ihmiset ovat tavallista avoimempia ja rehellisempiä.

Kirkossa uskotaan, että kun netissä parisuhteen ongelmista voi kysyä nimettömänä, ihmiset ovat tavallista avoimempia ja rehellisempiä.

Hyvä elämä Ajankohtaista

”Eniten häpeää tuottavat aiheet ovat myös kaikkein yleisimpiä” – Kirkon uusi Rakkausklinikka sai heti kymmeniä tuhansia seuraajia

Terve.fi-sivustolla aloittanut Rakkausklinikka ratkoo parisuhteiden kiemuroita kysymys–vastaus-periaatteella.

Miten uuden suhteeni vakiinnuttua pystyn keskustelemaan ex-puolisoni kanssa sivistyneesti, kun eromme oli niin repivä ja vaikea? Elämässä kaikki on ulkoisesti hyvin, mutta parisuhteesta puuttuu kipinä, sillä en saa puolisooni yhteyttä – mikä neuvoksi?

Tämänkaltaisia ovat kysymykset, joita lukijat ovat lähettäneet kirkon perheneuvojien Pekka Puukon ja Nina Kauppisen ratkottaviksi Rakkausklinikka-nettipalvelussa kehon ja mielen terveyttä käsittelevällä Terve.fi-verkkosivustolla. Palvelu käynnistyi 3. huhtikuuta, ja sen ensimmäinen julkaisu ehti jo parissa viikossa kerätä peräti 46 000 lukijaa. Klinikkaan sisältyy myös Rakkauden roihu -blogi, jonka kirjoittajissa on myös muita kuin perheneuvonnan ammattilaisia.

– Läsnäolon ja vuorovaikutuksen vaikeudet ovat suurimpina syinä perheneuvontaan hakeutumiseen. On tavallista, että kumppanit ovat vieraantuneet toisistaan eivätkä saa luotua enää yhteyttä toisiinsa. Toiseksi suhteita voi hallita toistuva riitely, Pekka Puukko kuvailee.

Usein toistuvia teemoja ovat olleet uskottomuus, mustasukkaisuus, seksuaalisuus, riitely, rakastuminen sekä eropohdinnat. 

– Henna Ahlfors

Enin osa asiakkaista on 30–40-vuotiaita lapsiperheiden vanhempia.

– Nykyään miehet kokevat parisuhteen hoitamisen lähes yhtä tärkeäksi kuin naiset. Asiakkaista yli 40 prosenttia on miehiä, ja miehet ovat aiempaa useammin aloitteentekijänä avunhakemiselle, Puukko sanoo.

Hänen mukaansa monet perheet kärsivät tukiverkon puuttumisesta.

– Kun välimatkat isovanhempiin ovat pitkät, ja muutkin lähisukulaiset asuvat usein eri paikkakunnalla, perheet jäävät usein yksin, Puukko sanoo.

Kysymyksissä toistuvat uskottomuus, mustasukkaisuus ja seksuaalisuus

Rakkausklinikka ei suinkaan ole uusi keksintö. Ensimmäinen kirkon perheneuvojien ylläpitämä kysymyspalsta, nimeltään Suhdeklinikka, rakennettiin jo kymmenisen vuotta sitten silloisen City-lehden verkkosivulle. Myöhemmin kirkko aloitti yhteistyön Vauva-lehden kanssa.

– Kirkon Parisuhdeneuvola Vauva.fi-sivustolla oli erittäin suosittu. Sisältöihin kuului kysymyspalsta sekä kirkon perheneuvojien blogi, Rakkauden ammattilaiset ja Rakkauden roihu -blogi.

Näillä oli jopa kaksi miljoonaa lukukertaa, kertoo kirkon yhteisen verkkotyön johtava asiantuntija Henna Ahlfors.

Helsingin seurakuntayhtymä oli yksi keskeinen Parisuhdeneuvola-palvelun rahoittaja. Vauva kuuluu Sanoma-konserniin. Viime vuoden lopulla Sanomassa tehtiin merkittäviä uudistuksia, ja seurauksena Vauva-lehden toimitus siirrettiin Helsingin Sanomiin. Samalla kirkon perheneuvojien tuottama Parisuhdeneuvola lakkautettiin.

– Se oli meille yllätys. Yhteistyö Vauva-lehden kanssa oli todella hyvää. Toimituksen arvomaailma oli sellainen, mihin kirkon oli erittäin helppo sitoutua. Molemmat halusivat, että lukijoille on tuotettava luotettavaa asiantuntijasisältöä. Työskentelimme aidosti yhdessä perheiden hyväksi, Ahlfors sanoo.

Kirkon yhteisen verkkotyön johtavan asiantuntijan Henna Ahlforsin mukaan koronaepidemia on kasvattanut kirkon ylläpitämän kysymys–vastaus-palstan merkitystä. Kuva: Esko Jämsä

Kirkon yhteisen verkkotyön johtavan asiantuntijan Henna Ahlforsin mukaan koronaepidemia on kasvattanut kirkon ylläpitämän kysymys–vastaus-palstan merkitystä. Kuva: Esko Jämsä

Kevään aikana neuvottelut eri medioiden kanssa johtivat A-lehtien kanssa allekirjoitettuun sopimukseen. Ahlforsin mukaan yhteistyön alku on ollut hyvin lupaava.

– Kun kysymyksiä on saanut tehdä anonyymisti, niistä jo vauva.fi:n aikana paljastui, että kaikkein eniten syyllisyyttä ja häpeää tuottavat aiheet ovat myös kaikkein yleisimpiä.

– Usein toistuvia teemoja ovat olleet uskottomuus, mustasukkaisuus, seksuaalisuus, riitely, rakastuminen sekä eropohdinnat, Ahlfors luettelee.

Suhdetta voi hoitaa myös katsomalla yhdessä televisiota

Kun työelämän ja lastenhoidon paineessa ei tahdo löytyä aikaa edes itselle, ei sitä aina löydy myöskään puolisolle. Pekka Puukon mielestä parisuhdetta voi hoitaa tietoisesti, kun vain päättää ja tahtoo huolehtia siitä.

– Ei sen yhteisen ajan tarvitse aina olla muuta kuin televisiosarjan katsomista yhdessä. Tunneyhteyttä voi vaalia tietoisesti puhumalla puolisolle nätisti ja toivottamalla joka aamu huomenta. Pienet asiat ratkaisevat paljonkin, Puukko sanoo.

Minulla on taustatiimi, joka varmistaa, että vastauksessa huomioidaan mahdollisimman moni näkökulma.

– Pekka Puukko

– Vaikka ruuhkavuodet ovatkin raskaita, hyvin monet vanhemmat toteavat, että kaikesta huolimatta se on elämän parasta aikaa. Vanhempien mielestä mikään ei voita pienten lasten välittömyyttä ja vilpittömyyttä.

Hänen ensimmäinen vastaustekstinsä koski kysymystä, kuinka vaikean avioeron jälkeen voisi järjestää suhteet ex-puolisoon.

– Minulla on taustatiimi, joka varmistaa, että vastauksessa huomioidaan mahdollisimman moni näkökulma. Tiimi koostuu perheneuvonnan ammattilaisista, Puukko sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.