null Kirkon peliliigassa pelataan tietokonepeliä, jossa ammutaan terroristeja: ”Se on vain peliä”

Taktiset niin sanotut ensimmäisen persoonan ammuntapelit ovat hyvin suosittuja. Kuva: Kuvakaappaus Counter-Strike: Global Offensive -pelistä.

Taktiset niin sanotut ensimmäisen persoonan ammuntapelit ovat hyvin suosittuja. Kuva: Kuvakaappaus Counter-Strike: Global Offensive -pelistä.

Ajankohtaista

Kirkon peliliigassa pelataan tietokonepeliä, jossa ammutaan terroristeja: ”Se on vain peliä”

Ristiohjain-pelikanavan vastaava tuottaja Toni Majola sanoo, että tietokonepelit ovat luonteva jatke entisajan lautapeleille.

Erikoisjoukkojen kommandon pistooli täyttää tietokoneruudun. Tähtäimessä on terroristeja, joita Counter-Strike: Global Offensive -tietokonepelissä tapetaan. Kaikki terroristit pitää tappaa, mutta se ei ole helppoa, sillä terroristit ampuvat takaisin.

Global Offensive – eli gyny, gynäri tai gynttä, kuten harrastajat sitä kutsuvat – on yksi maailman suosituimmista tietokonepeleistä. Sen ympärille rakennetaan turnauksia, joissa voittajat kuittaavat miljoonapotteja.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa tätä peliä pelataan Ristiohjain-nimisellä pelikanavalla.

Puolivälissä joukkueet vaihtavat rooleja, eli CT:stä tulee terroristeja ja päinvastoin.

– Gyny on viisi vastaan viisi -joukkuepeli. Terroristijoukkueen tehtävänä on annetun kartan mukaisesti hyökätä alueelta A alueelle B sekä asettaa pommi. Terrorisminvastainen joukkue eli CT, counter-terrorist, yrittää estää terroristeja saavuttamasta näitä tavoitteita, kertoo Ristiohjain-kanavan vastaava tuottaja Toni Majola.

Tätä vastakkainasettelua tarkoittaa myös pelin nimi ”Vastaisku: maailmanlaaja hyökkäys”.

– Pelikierroksen voittaa se, joka eliminoi vastustajajoukkueen jäsenet ja estää heidän aikeensa, eli terroristien tapauksessa pommiräjäytyksen on onnistuttava, kun taas CT:n voitto edellyttää pommin purkamista ajoissa, Majola kuvailee.

– Ottelun voittaa 16:lla kierrosvoitolla. Yhteensä pelataan kaksi viidentoista kierroksen puoliaikaa. Puolivälissä joukkueet vaihtavat rooleja, eli CT:stä tulee terroristeja ja päinvastoin, Majola sanoo.

Ristiohjain-pelikanavalla on nähtävissä myös aiempien otteluiden selostuksia. Kuva: Kuvakaappaus Ristiohjain-pelikanavan otteluselostuksesta.

Ristiohjain-pelikanavalla on nähtävissä myös aiempien otteluiden selostuksia. Kuva: Kuvakaappaus Ristiohjain-pelikanavan otteluselostuksesta.

Pelistriimaus on penkkiurheilua

Pelikanava tarkoittaa vähän samanlaista kanavaa kuin vaikka Youtuben kanavat. Kanavan katsojat seuraavat käynnissä olevan pelin striimausta ja selostusta samaan tapaan kuin televisiosta seurataan jääkiekkolähetystä. Kyseessä on siis penkkiurheilun muoto.

Kirkkohallitus perusti Ristiohjain-pelikanavan vuonna 2016. Idea tuli riihimäkeläiseltä kirkon nuorisotyöntekijältä Lauri Lehtoselta, ja 2017 lähtien kanavaa on kehitetty järjestelmällisesti.

 – Ristiohjain-liigassa ottelulähetyksiä tulee joka maanantai ja keskiviikko. Pelilähetykset koostuvat otteluennakosta, jossa käydään läpi illan joukkueita, tilastoja, pelaajaesittelyjä, videonostoja ja niin edelleen, Toni Majola luettelee.

Miksi kirkolla sitten pitää olla oma pelikanava, kun niitä on maailmassa muutenkin?

Hän selostaa osan peleistä itse. Usein mukana selostusstudiossa on myös asiantuntija, joka analysoi pelin kulkua. Tässäkin suhteessa peli muistuttaa jääkiekkoa.

– Kuvaan kuuluu, että tauolla otetaan puhelinyhteys suorassa lähetyksessä joukkueiden pelaajiin ja kysellään ottelun tunnelmia, Majola kuvailee.

Tällä hetkellä Ristiohjain-liigassa on mukana kymmenen nuorten joukkuetta kahdessa lohkossa.

– Tämä kausi on alkanut syksyllä ja runkosarja päättyy nyt tammikuun lopussa. Kausi huipentuu kahtena peräkkäisenä viikonloppuna lähetettäviin playoff-otteluihin ja finaaleihin, Majola kertoo.

Nuorisotyönohjaaja Toni Majola on toiminut myös Telia Esport Serier -e-urheilusarjan selostajana. Kuva: Jussi Jääskeläinen / Telia Esports Series

Nuorisotyönohjaaja Toni Majola on toiminut myös Telia Esport Serier -e-urheilusarjan selostajana. Kuva: Jussi Jääskeläinen / Telia Esports Series

”Ristiohjaimessa ihan jokaisella nuorella on omat tähtihetkensä”

Ristiohjain-kanavan etusivulla lukee ”Kirkon pelikanava”. Millään muulla lailla kirkollisuus tai kristillisyys ei Toni Majolan mukaan näy eikä tunnu kanavalla. Miksi kirkolla sitten pitää olla oma pelikanava, kun niitä on maailmassa muutenkin?

– Kirkon nuorisotyöhön on aina kuulunut vahvasti se, että mennään sinne missä nuoret ovat. Niinpä nuorisotyössä monenlaiset pelit ja leikit ovat toimineet työvälineenä niin kauan kuin nuorisotyötä on ollut olemassa. Ensin olivat piha- ja lautapelit. Digitaaliset pelit ovat luonteva jatko niille, hän sanoo.

Majola itse on osan työajastaan Leppävaaran seurakunnan erityisnuorisotyöntekijä.

– Olen tehnyt erityisnuorisotyötä kymmenen vuoden ajan, ja usein asiakastilanteet ovat hyvin vaativia. Se edellyttää hyvin diakonista työotetta, hän sanoo.

Ristiohjain-kanavalla ei ole iltahartauksia, eivätkä pelaajat rukoile itselleen taistelutahtoa ennen ottelua. Majolan mukaan kasvatustyön kristillinen arvomaailma on kuitenkin ilmiselvä.

Toni Majola (vas.) selostaa yhdessä Jouni Silventoisen kanssa Counter-Strike: Global Offensive -peliä Ristiohjain-pelikanavalla. Kuva: Kuvakaappaus Ristiohjain-pelikanavalta.

Toni Majola (vas.) selostaa yhdessä Jouni Silventoisen kanssa Counter-Strike: Global Offensive -peliä Ristiohjain-pelikanavalla. Kuva: Kuvakaappaus Ristiohjain-pelikanavalta.

– Maksullisille pelikanaville on tyypillistä, että niissä hehkutetaan etupäässä voittajia. Ristiohjaimessa ihan jokaisella nuorella on omat tähtihetkensä. Minusta on hienoa, että kirkko mahdollistaa tällaista toimintaa, vaikka se onkin kaukana perinteisestä jumalanpalveluksesta. Kirkkona me voimme tuoda pelikentille jotakin, mitä muut eivät sinne tuo, Majola sanoo.

Pelikanavan osallistujat eivät koskaan tapaa kasvokkain, sillä kaikki tapahtuu oman ruudun äärellä etänä. Osallistujat eivät myöskään esiinny omilla nimillään. Majolan kokemuksen mukaan nimimerkkien käyttäminen madaltaa kynnystä osallistua keskusteluun.

– Nimimerkkien ansiosta tärkeää ei ole se, kuka olet ja miltä näytät, vaan se, mitä sanot. Nimimerkit vähentävät ennakkoluuloja, Majola sanoo.

Pääosin Ristiohjaimen osallistujat ovat noin 16–18-vuotiaita nuoria, jotka eivät muuten osallistuisi kirkon toimintaan. Majolan mielestä on tärkeää, että näihinkin täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleviin saadaan yhteys.

– Peliliigatoimintaan kuuluu vahva yhteisöllisyys. Kanavan keskusteluryhmän kautta kynnys olla yhteydessä kirkon työntekijään on hyvin matala, Majola sanoo.

Tekniikan kehittyessä tietokonepelien väkivallasta on tullut yhä realistisempaa. Kuva: Kuvakaappaus Ristiohjain-pelikanavalta.

Tekniikan kehittyessä tietokonepelien väkivallasta on tullut yhä realistisempaa. Kuva: Kuvakaappaus Ristiohjain-pelikanavalta.

Yhteistyöhön Bittiliigan kanssa

Ensi maaliskuusta alkaen kirkkohallitus on aikeissa yhdistää voimansa Ristiohjaimen alan toisen suuren tuottajan Bittiliigan kanssa.

– Tavoitteena on luoda Suomen paras nuorisotyön tavoitteita toteuttava peliliiga. Teemme sen niin ammattimaisesti kuin mahdollista, mutta samalla nuorisotyön arvojen ja tavoitteiden mukaisesti, Majola sano.

Kuinka kristillistä sitten on pelata väkivaltaista peliä, jossa aseet paukkuvat ja hahmot kuolevat omiin verilammikkoihinsa?

Sitä paitsi, kukaan ihminen ei pääse pakoon omia primitiivisiä tunteitaan siten, että panee tietokoneesta virrat poikki.

– Sehän on vain peliä. Shakki on lautapeli, jossa hevonen voi syödä sotilaan. Todellisuudessa jalkaväkisotilaan kuoleminen ratsumiehen keihääseen on ollut äärimmäisen julma tapahtuma, Majola sanoo.

Sitä paitsi, kukaan ihminen ei pääse pakoon omia primitiivisiä tunteitaan siten, että panee tietokoneesta virrat poikki. Tietokonepelit auttavat käsittelemään tunteita, joiden tunteminen voi muuten tuottaa häpeää.

– Kaikkien tunteiden pitäisi olla sallittuja. Kysymys on vain siitä, miten niitä käsitellään. Väkivaltaiset pelit tarjoavat yhden tavan käsitellä tunteita. Minkä tahansa pelin kohdalla tärkeää, että vanhemmat ovat kiinnostuneita siitä mitä lapset pelaavat. On tärkeää olla mukana niin voitonriemussa kuin pettymyksessäkin, Majola sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.