Kari Kanala on tanssinut, laihduttanut, laulanut ja puhunut rakkaudesta telkkarissa – ”Rosoisuus kiinnostaa, enkä ole sitä hirveästi peitellyt”
Paavalin kirkkoherrasta on tullut kymmenessä vuodessa kirkon näkyvin hahmo. Kaikessa tekemisessä on kyse kynnysten madaltamisesta, Kari Kanala ajattelee.
Jos kirkolla olisi kasvot, ne näyttäisivät Kari Kanalalta. Sen verran paljon Paavalin seurakunnan kirkkoherra on paistatellut televisiossa, radiossa ja lehtien palstoilla. Eniten näkyvyyttä on tuonut asiantuntijan rooli Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa, mutta Kanala on myös muun muassa laulanut Masked Singer -ohjelmassa, esitellyt jääkaappinsa Olet mitä syöt -ohjelmassa, väläyttänyt tanssitaitojaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, visaillut Tietäjät tietää -ohjelmassa ja poseerannut alasti Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen Sielu ja ruumis -palstalla.
Haastatteluissa hän on puhunut paljon paitsi ihmissuhteista ja itsestään, myös suuresta intohimostaan, jalkapallosta. Suomi on oppinut tuntemaan nasevia sitaatteja aiheesta kuin aiheesta heittelevän supliikin pappismiehen ja joutunut miettimään, onko tämä kaikki ihan sopivaa kirkonmiehelle.
– Olen minä sitä itsekin miettinyt. Toisaalta olen sitä mieltä, että viihde tekee ihmiselle hyvää. Esimerkiksi Masked Singer – kuinka paljon iloa se on tuonut lapsille, ja ohjelman yhtenä ideanahan on lopulta se, että uskaltautuu laulamaan, Kanala sanoo.
– Kirkossa painotetaan syvällisyyttä aivan liikaa. Ei voi mennä syvälle, ellei ole pintaa. Ensin pitää käydä se small talk. Viihde tekee hyvää ja huumori tekee hyvää. Huumori voi olla psyykkinen puolustusmekanismi, mutta sen kautta voi käsitellä myös rankkoja juttuja, Kanala sanoo.
Huumoriin häntä innoittaa itse Jeesus.
– Se, että Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin, ei ollut muuta kuin lekkeriksi laittamista. Pyrin seuraamaan Jeesusta ja näen hänessä paljon humoristia. Esimerkiksi hänen vertauksissaan oli paljon yliampumista.
Ensitreffit alttarilla nosti tunnettuuden uudelle tasolle
Ennen valtakunnanjulkisuutta kioskikauppiaan poika Halsualta ehti muun muassa opiskella papiksi Helsingin yliopistossa, toimia Merimieskirkon pappina Hampurissa ja Lontoossa ja seurakuntapappina Turussa. Turussa hän oli mukana vihkimässä pareja nosturissa ja festarilavalla, jakamassa ehtoollista festarikansalle ja järjestämässä Dance-messua. Tämä toi näkyvyyttä paikallismediassa.
Nimi tuli tutuksi myös silloin, kun Kanala työskenteli Kirkkohallituksessa projektisihteerinä seurakuntavaalien parissa ja vannoi haastatteluissa, että jos äänestysprosentti nousee yli 20:n, hän tatuoi Kirkkohallituksen logon itseensä. Kanala pyrki myös eduskuntaan Vihreiden ehdokkaana vuonna 2011.
Vuonna 2015 alkanut Ensitreffit alttarilla nosti tunnettuuden uudelle tasolle. Tanskalaiseen ohjelmaformaattiin kuului pappi, ja tuotantoyhtiö keksi lähestyä Kanalaa, koska hänellä oli kokemusta julkisuudesta.
– Ajattelin, että ohjelma on mahdollisuus puhua äärimmäisen tärkeistä asioista samalla, kun pyritään löytämään toisilleen sopivat parit. Kun puhutaan avioliittoon liittyvistä asioista, papeilla on niihin ymmärrystä sekä juhlan että arjen kulmasta.
Ohjelma oli alusta alkaen suosittu. Alkuun Kanalan mukana olo ohjelmassa herätti myös kritiikkiä, koska jotkut luulivat, että hän vihkii parit avioliittoon. Media alkoi kiinnostua myös Kanalan persoonasta ja elämäntarinasta, olihan rakkausasiantuntija kolmatta kertaa naimisissa.
– Tätä asiaa koskeviin kysymyksiin on ollut helppo vastata. Olennaista on ollut se, että minulla ei ole ollut pahaa sanaa entisistä. Peiliin pitää katsoa, Kanala sanoo.
Palaute menee harvoin ihon alle
Jokainen aika tarvitsee julkkispappinsa, mutta miksi se on jo kohta kymmenen vuotta ollut Kari Kanala? Persoonaansa ja kiinnostavuuttaan Kanala on miettinyt myös itse – erityisesti maaliskuun alussa ilmestyvän Heli Pruukin kirjoittaman elämäkerran Kari Kanala – pastori ja pelimies (Tammi) tekemisen myötä.
– Kun minusta tehtiin kirjaa, mietin, että mikä elämässäni on kiinnostavaa tai poikkeavaa. Luulen, että rosoisuus kiinnostaa, enkä ole sitä hirveästi peitellyt, Kanala sanoo.
– Aina sanotaan, että kirkko sitä ja tätä, mutta tiedän yhden mukavan papin. Mukavia pappeja on läjäpäin. Kirkko on paljon avoimempi ja suvaitsevaisempi kuin äkkiarvaamalla luulisi. Minua pidetään liberaalina ja suvaitsevaisena, mutta koen olevani osa isoa joukkoa. En näe itseäni kovin kummallisena. Teen vain asioita näkyvästi.
Näkyvyys onkin ollut keskeistä Kanalan toiminnassa, mutta vielä keskeisempää on uuden kokeilu. Kanala esittelee johtamisfilosofiansa piirtämällä paperille nelikentän: Do it first, Do it together, Do it right ja Do it fast eli tee ensimmäisenä, tee yhdessä, tee oikein, tee nopeasti.
Kirkolle on ominaista oikein tekeminen, Kanalalle ensiksi tekeminen. Siksi Paavalinkirkossa on katsottu jalkapalloa ja kuultu keskustelumuotoisia saarnoja julkkisvieraineen, ja siksi Paavalin seurakunta hyväksyi ensimmäisenä seurakuntana sateenkaariparien vihkimiset tiloissaan.
Jos nimimerkin takaa heitellään, en anna sen vaikuttaa, jos nimellä annetaan palautetta, niin arvostan.
Se, että tekee paljon ja näkyvästi, tarkoittaa myös paljon palautetta, kiittävää ja moittivaa. Onpa Kanalasta kanneltu pari kertaa tuomiokapituliinkin. Kritiikkiin Kanala suhtautuu tyynesti. Ilman sitä ei tapahdu kehitystä.
– Joskus palaute menee ihon alle, mutta jos jotakin pappina osaan, niin nollata. Olen suhteellisen hyvä siinä. Jos nimimerkin takaa heitellään, en anna sen vaikuttaa, jos nimellä annetaan palautetta, niin arvostan. Sitä paitsi naisjohtajat kirkossa ovat saaneet osakseen paljon pahempaa kuin minä.
Lähimmäisen parhaaksi ja Jumalan kunniaksi
Julkisuus vanhenee nopeasti. Se on kuin eilisen lehti, johon jo seuraavana päivänä kääritään kala, Kari Kanala ajattelee. Silti pitää puhua vähän hyödystä. Onko kirkkoherran saama julkisuus hyödyttänyt seurakuntaa?
– Kyllä ja ei. Ovi on käynyt varmasti molempiin suuntiin. On ihmisiä, jotka ovat paheksuneet sitä, mitä olen sanonut tai tehnyt, sekä ihmisiä, joita se on kutsunut mukaan.
Olen nopea kaikessa. Saarnaakin mietin viikon aikana ja kirjoitan sitten sunnuntaiaamuna.
Entä hyödyttääkö yhden henkilön saama julkisuus kirkkoa, tai leviääkö evankeliumi, kun pappi on telkkarissa? Nyt päästään Kanalalle rakkaisiin aiheisiin, kynnysten madaltamiseen ja siihen, pitääkö kaikesta olla hyötyä.
– Uskon, että hyödyttömyys alkaa nousta arvoonsa. Eikös ole hyödytöntä kuulua kirkkoon? Ei täällä hyödyn takia olla.
– Julkisuudessa olosta on varmaan tullut persnettoa, mutta toivottavasti hyviäkin juttuja. Toivottavasti se mataloittaa kynnystä kohdata pappeja, työntekijöitä, kirkon ihmisiä. Koetan toimia lähimmäisen parhaaksi ja Jumalan kunniaksi ja puhua enemmän Jeesuksesta kuin itsestäni.
Kuinka se on onnistunut?
– Vaihtelevasti, Kanala sanoo.
Kirkkoherran monet projektit ovat kiistatta vaikuttaneet myös työyhteisöön. Tätä puolta käsitellään myös elämäkerrassa, jossa puhuvat Kanalan lisäksi esimerkiksi kollegat, ex-vaimo, ystävät ja piispa Teemu Laajasalo.
– Varmasti työkaverit ovat kärsineet julkisuudestani. Olen kuitenkin yrittänyt ottaa asioita omalle kontolleni. Jos tulee palautetta, minä vastaan niihin.
Kanala antaa kiitosta kollegoilleen. Töitä on pitänyt delegoida, mutta hänen mielestään se voisi muutoinkin tehdä hyvää monelle kirkkoherralle.
– Paavalin seurakunnassa tukena ovat erinomainen sihteeri, kappalainen ja johtoryhmä. Kirkkoherran pitää kuitenkin olla näkyvillä, kohdattavissa, hihaan tartuttavissa. Toisaalta olen nopea kaikessa. Saarnaakin mietin viikon aikana ja kirjoitan sitten sunnuntaiaamuna.
Milla-vaimo ja elämänkokemus pitävät jalat maassa
Jokainen julkisuuteen lähtenyt tai päätynyt saa sen huomata: julkisuutta ei voi hallita. Jonain päivänä saattaa löytää itsensä keskustelupalstoilta tai otsikoista, joista ei tunnista itseään. Mediasta Kari Kanalalla ei ole pahaa sanottavaa.
– Suomessa media on tosi kilttiä. Ei minulla ole valittamista. Ainoa tapa toimia median kanssa on olla avoin ja antaa haastatteluja, kun kysytään. Jos asia niin sanotusti kuuluu minulle, voin kommentoida.
Olen suhtautunut julkisuuteen vähän huvittuneesti.
Kanala sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että hänelle monet asiat ovat tapahtuneet vasta vanhemmalla iällä: isäksi tulo, kirkkoherraksi tulo ja julkisuus. Se on auttanut suhtautumaan huomioon, jolla on taipumus imarrella.
– Varmasti on kusi noussut päähän jossakin vaiheessa, mutta inhimillistä se on sekin. Onneksi olin riittävän vanha tullessani julkiseksi henkilöksi. Olen suhtautunut julkisuuteen vähän huvittuneesti. Myös vaimoni Milla saa pidettyä jalkani maassa.
– Toisaalta julkisuus on mahdollistanut minulle myös monia huippujuttuja kuten vakiovihjeiden antamisen Urheilulehdessä ja oman jalkapalloaiheisen podcastin tekemisen Ylelle.
Julkisuutta voi tietysti hyödyntää myös uran edistämiseen. Kiinnostaisiko vaikka arkkipiispan tehtävä? Kanala vastaa kysymykseen nauramalla.
– Minua on pyydetty hakemaan monia paikkoja, mutta en ole hakenut yhtäkään. Paavalissa on ollut hyvä olla. Aina mietin, että onko minulla annettavaa vai olenko vaivaksi. Täytän keväällä 57, ja jotakin olisi tietysti vielä mahdollista tehdä.
Nopealiikkeisen Kanalan tavoitteet ovat oikeastaan sellaiset, ettei niistä kohuotsikoita revitä.
– Nelikymppisenä opin, että tunteet ovat tietoa minusta itsestäni. Viisikymppisenä opin löytämään fyysiset rajani. Kuusikymppisenä tavoite on löytää viisautta. Hiljaisuus, hitaus, hyödyttömyys, huumori, hyväksyntä – hitaammin, matalammalle ja heikommin. En ole ajatellut pyrkiä mihinkään, mutta jos johonkin pyydetään, pitää katsoa.
Onko Kari Kanalalla kirkon tunnetuimmat kasvot? Testasimme katugallupissa, kuinka satunnaiset ohikulkijat tunnistavat Kari Kanalan, arkkipiispa Tapio Luoman, Helsingin piispan Teemu Laajasalon ja Espoon piispan Kaisamari Hintikan kasvokuvista.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Mikael Jungnerin mielestä uskonvalinta kannattaa tehdä viisaasti: ”Aloin käsittää, kuinka syvällisiä käsitteitä, kuten armo, kristinusko pitää sisällään”
Hyvä elämä HengellisyysAuton tai asunnon voi valita intuitiolla, mutta uskon Mikael Jungner valitsisi sen perusteella, minkälainen ihmiskäsitys siinä on ja minkälaisen polun se avaa.