Juha Tanska toimii kouluttajana muun muassa meditatiivisen valokuvauksen kurssilla Haminassa.
”Hiljaisuutta joutuu opettelemaan, koska mieli karkaa nopeasti muualle”, sanoo Hiljaisuuden ystävät -yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Tanska
Hiljaisuuden ystävät edistää kirkon ikivanhasta rukoushiljaisuudesta kumpuavaa hengellisyyttä.
Hiljaisuuden ystävät -yhdistyksen toiminnanjohtajana työskentelee teologian tohtori, pappi Juha Tanska. Aiemmin hän toimi Haminan kirkkoherrana.
– Olin varautunut siihen, että viimeiset työvuodet menevät harmaantuneena virkamiehenä kirkon tehtävissä, mutta ei se mennytkään niin.
Tanska johtaa Hiljaisuuden ystäviä kolmatta vuotta. Hän sanoo, että hiljaisuuden etsintään liittyy kaipaus oman eheyden ytimen tunnistamiseen.
– Kaiken pohjalla on ajatus, onko tämän näkyvän lisäksi jotain muuta – onko siellä joku? Ja jos on, miten siihen salaisuuteen ollaan yhteydessä.
Onko retriittitoiminta sopivaa?
Hiljaisuuden ystävät edistää kirkon ikivanhasta rukoushiljaisuudesta kumpuavaa hengellisyyttä. Yhdistyksen juuret vievät kuutisenkymmentä vuotta taaksepäin.
– Suomeen alkoi tulla 1960–70-luvulla vaikutteita hiljaisuuden retriitti -toiminnasta, jossa vetäydyttiin hiljaisuuteen ja rukoukseen viikonlopuksi. Vaikutteet tulivat Ruotsin kirkosta ja Englannin anglikaanikirkosta, Juha Tanska kertoo.
– Ensin retriittejä alettiin pitää Turun suunnalla, ja vähitellen retiriittitoiminta levisi ympäri Suomea.
Mutta kirkossa huolestuttiin. Piispainkokous asetti työryhmän pohtimaan, sopiiko retriittitoiminta evankelis-luterilaiseen kirkkoon.
– Työryhmä työsti asiaa ja lopputulos oli, että retriittitoiminnalle ei ole estettä, Tanska kertoo.
– Hiljaisuuden ystävien perustajaisiä ja -äitejä oli nelisenkymmentä. Joukossa oli yliopistoväkeä ja kirkon työntekijöitä. Myös kirjailija Anna-Maija Raittila oli mukana.
Hiljaisuuden ystävien Haminan koulutuspaikka ja lepokoti Poitsilan kartano suo Juha Tanskalle oivallisen työympäristön.
Koulutukset eivät pelasta
Nykyisin Hiljaisuuden ystävät -yhdistys pääasiassa organisoi koulutuksia. Toiminta perustuu siihen, että kursseja ohjaavat perehtyneet ja innostuneet kouluttajat.
– Haemme koulutuksilla käytännön kosketuspintaa tämän ajan ihmisten etsintään ja kaipuuseen, Juha Tanska kertoo.
Retriitin ohjaaja -koulutusten lisäksi kurssilistalta löytyy esimerkiksi meditatiivisen valokuvauksen perusteet, henkisesti ja hengellisesti hyvinvoiva työyhteisö -koulutus sekä luontohengellisyyskoulutus.
– Koulutusten tarkoituksena ei ole, että niiden avulla pelastuttaisiin, vaan se, että jotenkin selvittäisiin kasassa tämä elämä ja elettäisiin ihmisempinä toinen toisillemme, sanoo Tanska.
Apuvälineitä hiljaisuuden löytämiseen
Hiljaisuudessa on Juha Tanskan mukaan eri ulottuvuuksia. Fyysinen hiljaisuus ei välttämättä takaa sitä, että sisäisesti olisi hiljaista.
– Hiljaisessa ympäristössä oma sisäinen melu ja levottomuus vasta kuuluukin. Mutta tähtäin on siellä, miten omassa mielessä saavuttaa tyyneyttä, ainakin ajoittain.
Hakeutuminen hiljaiseen paikkaan auttaa keskittämään mieltä. Ulkoiset elementit ovatkin apuvälineitä hiljaisuuden löytämiseen.
– Jos hiljaisuuteen liittyy Raamatun tai muiden hengellisten tekstien mietiskelyä, saattaa olla, että jotkut sanat osuvat hyvin lähelle oman elämän kohtaa, Tanska sanoo.
Tanskan mukaan hiljaisuus on luova tila, jossa osa tunnistaa Jumalan läsnäoloa. Enimmäkseen on kuitenkin niin, että hiljaisuutta joutuu opettelemaan, koska mieli karkaa nopeasti muualle.
– Syvimmillään hiljaisuus on mystikkojen kokemaa, ja se on lahjaa. Joskus hiljaisuus voi syvetä vain katselemiseksi, ihmettelemiseksi ja läsnäoloksi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Hidasta elämää -sivuston perustaja Sanna Wikström: ”Jos meillä ei nyt ole aikaa toisille ihmisille ja juoksemme vain tavoitteiden perässä, mitä tästä elämästä jää käteen?”
Hyvä elämäSanna Wikström kokee tehtäväkseen parantaa ihmisten kokemusta elämästä.
