null ”Hiljaisuutta joutuu opettelemaan, koska mieli karkaa nopeasti muualle”, sanoo Hiljaisuuden ystävät -yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Tanska

Juha Tanska toimii kouluttajana muun muassa meditatiivisen valokuvauksen kurssilla Haminassa.

Juha Tanska toimii kouluttajana muun muassa meditatiivisen valokuvauksen kurssilla Haminassa.

Ajankohtaista Hengellisyys

”Hiljaisuutta joutuu opettelemaan, koska mieli karkaa nopeasti muualle”, sanoo Hiljaisuuden ystävät -yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Tanska

Hiljaisuuden ystävät edistää kirkon ikivanhasta rukoushiljaisuudesta kumpuavaa hengellisyyttä.

Hiljaisuuden ystävät -yhdistyksen toiminnanjohtajana työskentelee teologian tohtori, pappi ­Juha Tanska. Aiemmin hän toimi ­Haminan kirkkoherrana.

– Olin varautunut siihen, että viimeiset työvuodet menevät harmaantuneena virkamiehenä kirkon tehtävissä, mutta ei se mennytkään niin.

Tanska johtaa Hiljaisuuden ystäviä ­kolmatta vuotta. Hän sanoo, että hiljaisuuden etsintään liittyy kaipaus oman eheyden ytimen tunnistamiseen.

– Kaiken pohjalla on ajatus, onko tämän näkyvän lisäksi jotain muuta – onko siellä joku? Ja jos on, miten siihen salaisuuteen ollaan yhteydessä.

Onko retriittitoiminta sopivaa?

Hiljaisuuden ystävät edistää kirkon ikivanhasta rukoushiljaisuudesta kumpuavaa hengellisyyttä. Yhdistyksen juuret vievät kuutisenkymmentä vuotta taaksepäin.

– Suomeen alkoi tulla 1960–70-luvulla vaikutteita hiljaisuuden retriitti -toiminnasta, jossa vetäydyttiin hiljaisuuteen ja rukoukseen viikonlopuksi. Vaikutteet tulivat Ruotsin kirkosta ja Englannin anglikaanikirkosta, Juha Tanska kertoo.

– Ensin retriittejä alettiin pitää Turun suunnalla, ja vähitellen retiriittitoiminta levisi ympäri Suomea.

Mutta kirkossa huolestuttiin. Piispainkokous asetti työryhmän pohtimaan, sopiiko retriittitoiminta evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

– Työryhmä työsti asiaa ja lopputulos oli, että retriittitoiminnalle ei ole estettä, Tanska kertoo.

– Hiljaisuuden ystävien perustajaisiä ja -­äitejä oli nelisenkymmentä. Joukossa oli yliopistoväkeä ja kirkon työntekijöitä. Myös kirjailija Anna-­Maija Raittila oli mukana.

Hiljaisuuden ystävien Haminan koulutuspaikka ja lepokoti Poitsilan kartano suo Juha Tanskalle oivallisen työympäristön.

Hiljaisuuden ystävien Haminan koulutuspaikka ja lepokoti Poitsilan kartano suo Juha Tanskalle oivallisen työympäristön.

Koulutukset eivät pelasta

Nykyisin Hiljaisuuden ystävät -yhdistys pääasiassa organisoi koulutuksia. Toiminta perustuu siihen, että kursseja ohjaavat perehtyneet ja innostuneet kouluttajat.

– Haemme koulutuksilla käytännön kosketuspintaa tämän ajan ihmisten etsintään ja kaipuuseen, Juha Tanska kertoo.

Retriitin ohjaaja -koulutusten lisäksi kurssi­listalta löytyy esimerkiksi meditatiivisen valokuvauksen perusteet, henkisesti ja hengellisesti hyvinvoiva työyhteisö -koulutus sekä luontohengellisyyskoulutus.

– Koulutusten tarkoituksena ei ole, että niiden avulla pelastuttaisiin, vaan se, että jotenkin selvittäisiin kasassa tämä elämä ja elettäisiin ihmisempinä toinen toisillemme, sanoo Tanska.

Apuvälineitä hiljaisuuden löytämiseen

Hiljaisuudessa on Juha Tanskan mukaan eri ulottuvuuksia. Fyysinen hiljaisuus ei välttämättä takaa sitä, että sisäisesti olisi hiljaista.

– Hiljaisessa ympäristössä oma sisäinen melu ja levottomuus vasta kuuluukin. Mutta tähtäin on siellä, miten omassa mielessä saavuttaa tyyneyttä, ainakin ajoittain.

Hakeutuminen hiljaiseen paikkaan auttaa keskittämään mieltä. Ulkoiset elementit ovatkin apuvälineitä hiljaisuuden löytämiseen.

– Jos hiljaisuuteen liittyy Raamatun tai muiden hengellisten tekstien mietiskelyä, saattaa olla, että jotkut sanat osuvat hyvin lähelle oman elämän kohtaa, Tanska sanoo.

Tanskan mukaan hiljaisuus on luova tila, jossa osa tunnistaa Jumalan läsnäoloa. Enimmäkseen on kuitenkin niin, että hiljaisuutta joutuu opettelemaan, koska mieli karkaa nopeasti muualle.

– Syvimmillään hiljaisuus on mystikkojen kokemaa, ja se on lahjaa. Joskus hiljaisuus voi syvetä vain katselemiseksi, ihmettelemiseksi ja ­läsnäoloksi.

Hiljaisuutta Helsingin kirkoissa ja kappeleissa 31.8.–16.9.

Ekumeeninen luottamuksen ­­rukoushetki to 31.8. klo 9.30–10.15 Hyvän Toivon kappelissa, Länsisatamankatu 26. Taizé-lauluja, hiljaisuutta ja rauhaa.

Hiljaisuuden festivaali 2.–3.9. Paavalinkirkolla, Sammatintie 5. Lisätietoja: helsinginseurakunnat.fi/paavalinseurakunta.

Hiljaisuuden joogan harjoitus su 3.9. klo 18.30–20 Huopalahden kirkossa, ­Vespertie 12. Lisätietoja: mari.silin@evl.fi.

Ekumeeninen luottamuksen rukous­hetki ma 4.9. klo 18–19 Helsingin tuomiokirkon kappelissa, Hallituskatu 7. Taizé-lauluja, ­hiljaisuutta ja rauhaa.

Hiljaisuuden rukoushetki ke 6.9. klo 18–18.30 Käpylän kirkossa, Metsolantie 14. Hiljentymistä raamatuntekstien ja Taizé-laulujen äärellä.

Hiljaisuuden viikkomessu ke 6.9. klo 18–19 Lauttasaaren kirkossa, Myllykallionrinne 1.

Levollisuuden messu ke 6.9. klo 18–19 Seurakuntatila Laiturissa, Hitsaajankatu 4.

Hiljaisuuden kirkko to 7.9. klo 18–19 Laajasalon kirkossa, Reposalmentie 13. Ehtoollinen, rukousta, Taizé-lauluja ja hiljaisuutta.

Hiljaisuuden jooga – läsnäolon lempeää kuuntelua pe 8.9. klo 17–18.30 Hyvän toivon kappelilla, Länsisatamankatu 26.

Hiljaisuuden joogan harjoitus su 10.9. klo 18.30–20 Huopalahden kirkossa, Vespertie 12. Lisätietoja: mari.silin@evl.fi.

Hiljaisuuden jooga ti 12.9. Roihuvuoren Kirsikkapuistossa, Jättiläisen­polku 1. Huonolla säällä tilaisuus Roihuvuoren kirkolla, Tulisuontie 2. Lisätietoja: jaana.j.kangas@evl.fi.

Hiljaisuuden viikkomessu ke 13.9. klo 18–19 Lauttasaaren kirkossa, Myllykallion­rinne 1.

Huutava hiljaisuus – monitieteinen paneelikeskustelu to 14.9. klo 18–19.30 Lauttasaaren kirkossa, Myllykallionrinne 1.

Hiljaisuuden äärellä – tutustuminen hiljaisuuden viljelyn menetelmiin la 16.9. klo 18–20 Töölön kirkolla, Topeliuksenkatu 4.

Hiljaisuuden päivä – vahvistu hiljaisuudessa la 16.9. Myllypuron kirkolla, Neulapadontie 12. Ilmoittautuminen 31.8. mennessä Heli Mattilalle, p. 041 511 5464.

Hiljaisuuden jooga aikuisille maanantaisin klo 15.30–16.45, vauvoille keskiviikkoisin klo 12.30–13.30 ja torstaisin klo 10–11 sekä taaperoille keskiviikkoisin klo 14.30–15.30 ja torstaisin klo 12.30–13.30 Tuomaankirkolla, Pihlajatie 16.

Tilaisuudet ovat maksuttomia. Lisätietoja: https://www.helsinginseurakunnat.fi/uutiset/etsitkohyvaatekevaahiljaisuuttamelunkiireenjainfotulvankeskellatutustuseurakuntientarjontaan

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.