null ”Isosena toimiminen voi olla silmiä avaava kokemus” – Isosena pääsee tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja luomaan uusia ystävyyssuhteita

Visa Viita (vas.) ja Tuomo Koljonen ovat Espoon tuomiokirkkoseurakunnan isosia. 

Visa Viita (vas.) ja Tuomo Koljonen ovat Espoon tuomiokirkkoseurakunnan isosia. 

Hyvä elämä

”Isosena toimiminen voi olla silmiä avaava kokemus” – Isosena pääsee tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja luomaan uusia ystävyyssuhteita

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan isosten mukaan isosille voi heittää läppää eikä heitä tarvitse jännittää.  

Espoolaiset Visa Viita ja Tuomo Koljonen ovat juuri palanneet seikkailuriparilta, jossa he toimivat isosina. Leiri oli ensimmäinen Espoon seurakuntien järjestämä seikkailuteemainen rippikoululeiri, ja se järjestettiin Kuusamossa leirikeskus Oivangissa. Ripari oli niin suosittu, että kaikkia halukkaita ei pystytty ottamaan mukaan.

Rippikoululeiriläiset saivat äänestää leiriohjelmaa ennen riparin alkua, ja ohjelmaksi valikoitui muun muassa koskenlaskua, jousiammuntaa ja köysilaskeutumista.

Visa Viitaa kosketti se, kun hän kuuli, että riparilaisilla oli ollut hauskaa ja se oli osittain myös hänen ansiotaan. 

Visa Viitaa kosketti se, kun hän kuuli, että riparilaisilla oli ollut hauskaa ja se oli osittain myös hänen ansiotaan. 

Tuomo Koljonen, 16, oli viime kesänä isosena neljä kertaa. Tänä kesänä leirejä kertyy kaksi. Visa Viidalle seikkailuripari oli ensimmäinen leiri isosena. 

Isosilla on rippikoululeirillä tärkeä tehtävä. He toimivat yhteyshenkilöinä työntekijöiden ja riparilaisten välillä. Koska isoset ovat suunnilleen saman ikäisiä kuin leiriläiset, heihin voi samastua helpommin.

− En olisi omalla riparillani mennyt juttelemaan papille. Oli hyvä, että oli isosia, Koljonen sanoo.

− Meille voi heittää omantasoista läppää, eikä tarvitse pelätä kertoa, jos jotain on mielen päällä. Varsinkin ensimmäisinä päivinä me olemme ne innokkaat, jotka vetävät ihmiset mukaan kaikenlaiseen toimintaan, Visa Viita, 15, kertoo.

On tärkeää, että isonen on tehtävästään innostunut

Vuonna 2019 Kirkkohallituksen teettämässä valtakunnallisessa rippikoululaisille ja isosille suunnatussa itsearviointikyselyssä 91 prosenttia isosista oli sitä mieltä, että rippikoululeirillä oli hyvä yhteishenki.

Kuinka yhteishenki luodaan?

− Se vaatii isoselta sitä, että ensimmäisinä päivinä olet avoin ja menet keskustelemaan kaikkien kanssa. Siitä leiriläisille tulee tunne, että on turvallista olla muiden kanssa,  Koljonen sanoo.

Isoseksi voi ryhtyä kuka tahansa. Tärkeintä on, että isonen on tehtävästään innostunut. Näin hän saa leiriläisetkin mukaan hyvään tunnelmaan.

− Isosia on monenlaisia, mutta hyvä tilannetaju on tärkeää. Isosen pitää tietää, milloin voi heittää läppää, milloin olla vakava ja milloin aihe on sopimaton jonkun leiriläisen näkökulmasta, Viita sanoo.

Myös turvallisuuteen panostetaan ja leirin alussa luodaan yhteiset säännöt, joihin kaikkien tulee sitoutua. Kaikenlaiselle kiusaamiselle on leirillä nollatoleranssi. Jos isoset huomaavat sopimatonta käytöstä, he kutsuvat työntekijät paikalle ja nämä puuttuvat tilanteeseen.

− Joskus on saattanut tulla toisen ulkonäköön tai kehoon liittyviä kommentteja. Puutumme siihen heti. On tärkeää, että jokainen saa olla oma itsensä, Koljonen kertoo.

Tuomo Koljosen (vas.)  ja Visa Viidan mielestä parasta isosena on se, että pääsee tutustumaan ihmisiin ja voi saada uusia ystäviä. 

Tuomo Koljosen (vas.)  ja Visa Viidan mielestä parasta isosena on se, että pääsee tutustumaan ihmisiin ja voi saada uusia ystäviä. 

Isosena toimiminen voi olla silmiä avaava kokemus

Isoset antoivat rippikoululeirille kouluarvosanaksi yhdeksän Kirkkohallituksen teettämässä valtakunnallisessa itsearviointikyselyssä vuonna 2020.

Sekä Koljonen että Viita ovat innoissaan kokemuksistaan isosina. Heidän mielestään isosena toimiminen voi olla silmiä avaava kokemus.

Parasta on molempien mielestä se, että riparilla voi tutustua uudenlaisiin ihmisiin ja saa viettää mukavia hetkiä heidän kanssaan. Isosista tuntuu hyvältä, kun näkee riparilaisten viihtyvän.

Tuomo Koljosen mielestä haastavinta isosena on se, miten saada ujotkin leiriläiset mukaan ohjelmaan. Se tapahtuu hänen mukaansa parhaiten huumorin kautta. 

Tuomo Koljosen mielestä haastavinta isosena on se, miten saada ujotkin leiriläiset mukaan ohjelmaan. Se tapahtuu hänen mukaansa parhaiten huumorin kautta. 

Rippikoululeirillä kertyy monenlaisia kokemuksia.

− Seikkailuriparilla meillä oli isosten kastelu -skaba, mutta loppujen lopuksi kaikki leiriläiset menivät järveen vaatteet päällä. Toinen hieno tuokio oli Suomi–Tanska-EM-jalkapallopeli, jota katsoimme yhdessä. Siinä hetkessä oli tosi hyvä henki, Viita kertoo.

− Pidin iltahartauden lähimmäisenrakkaudesta ja tosi ystävyydestä. Sain siitä kehuja muilta isosilta ja leiriläisiltä. Se, että muut kuuntelivat minua, teki minut iloiseksi ja kosketti, Koljonen kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.