null ”Joskus seurakunnassa on ollut vain yksi ehdokaslista tai on järjestetty sopuvaalit” – kirkon viestijät kannustavat asettumaan ehdolle seurakuntavaaleihin

Seurakuntavaalit pidetään sunnuntai 18.11.

Seurakuntavaalit pidetään sunnuntai 18.11.

Ajankohtaista

”Joskus seurakunnassa on ollut vain yksi ehdokaslista tai on järjestetty sopuvaalit” – kirkon viestijät kannustavat asettumaan ehdolle seurakuntavaaleihin

Ehdokaslistat on jätettävä seurakuntaan 17.9. mennessä. Kymmenen ihmistä voi perustaa listan.

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu on alkanut pääkaupunkiseudulla hitaasti. Ehdokaslistat on jätettävä seurakuntaan 17.9. mennessä.

– Ilmoittautuminen on käynnistynyt hitaammin kuin neljä vuotta sitten. Silloin meillä oli melkein kaikki listat tiedossa jo toukokuun lopussa, kertoo Espoon seurakuntien viestintäpäällikkö Urpu Sarlin.

Espoossa on tähän mennessä ilmoitettu yhdestä kolmeen ehdokaslistaa kussakin suomenkielisessä seurakunnassa. Poliittisista puolueista mukana on kokoomus ja todennäköisesti sosiaalidemokraatit. Kirkollisista porukoista ovat ilmoittautuneet konservatiivisuuteen kallellaan oleva Yhdessä matkalla ja vapaamielisempi Tulkaa kaikki.

– Kyllä se tästä vielä lähtee. Ihmiset heräävät helteestä ja kesälomilta. Mutta listoja keränneet ovat sanoneet, että aikaisempaan verrattuna on vähän hankalampaa saada ihmisiä innostumaan.

Sarlin arvelee, että hidas herääminen saattaa johtua vaaliähkystä. Hän toivoo, että maakuntavaalien lykkääntyminen innostaisi puolueita panostamaan seurakuntavaaleihin.

 

Vantaan suomenkielisissä seurakunnissa listansa ovat ilmoittaneet Sosialidemokraattinen seurakuntaväki, Avoin seurakunta ja Sanasta elämään.

– Avoin seurakunta on aika väljä yhteenliittymä seurakunta-aktiiveja. Sanasta elämään on konservatiivisempi ryhmä, kertoo Vantaan seurakuntien tiedottaja Katriina Harviainen.

Seurakunnissa kannattaisi aktivoitua pikapuoliin rekrytoimaan ehdokkaita.

– Helsingin seurakuntien tiedottaja Erja Piipponen

Vantaalla neljän vuoden takaisista ehdokaslistoista puuttuvat esimerkiksi kokoomus ja Tulkaa kaikki -liike. Harviaisen mukaan ilmoittautumistahti on kuitenkin "aika normaali".

– Kyllähän näissä käytäntö on ollut, että ilmoittautumiset tulevat hirveän myöhään. Toivotaan, että listoja tulee lisää.

 

Helsingin seurakunnissa on tähän mennessä ilmoittautunut 34 valitsijayhdistystä. Viime vaaleissa listoja tuli kaikkiaan 56.

– Olisi hyvä, että seurakunnassa olisi vähintään kaksi ehdokaslistaa. Joskus jossakin seurakunnassa on ollut vain yksi ehdokaslista tai on järjestetty peräti sopuvaalit. Se ei ole seurakuntademokratian kannalta hyvä juttu, kertoo tiedottaja Erja Piipponen.

Piipponen kehottaa halukkaita listankerääjiä pitämään kiirettä. Viimeinen ilmoittautumispäivä ei ole vielä käsillä, mutta jos listalle halutaan muitakin kuin omia tuttuja, kannattaa ryhtyä toimeen.

– Seurakunnissa kannattaisi aktivoitua pikapuoliin rekrytoimaan ehdokkaita. Ihmisiä kannattaisi rohkaista perustamaan omia ehdokaslistoja, Erja Piipponen sanoo.

– Jo kymmenen ihmistä voi perustaa oman ehdokaslistan itselle tärkeiden tavoitteiden viemiseksi.

Espoon seurakuntien viestintäpäällikkö Urpu Sarlin muistuttaa, että seurakuntavaaleissa päätetään oikeasti isoista asioista.

– Seurakuntavaaleissa voi vaikuttaa paitsi oman seurakunnan asioihin myös koko kirkon asioihin. Näissä vaaleissa valitut edustajat tulevat valitsemaan myös kirkolliskokouksen edustajia.

Kirkolliskokous on luterilaisen kirkon ylin päättävä elin.

Seurakuntavaaleihin voi perehtyä Espoon, Vantaan ja Helsingin vaalisivuilla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.