null Ehdokkailtamme ei kysytty kirkon avioliittoteemasta, sanovat Espoon Yhdessä matkalla -listojen vastuuhenkilöt

Marraskuussa pidettävissä seurakuntavaaleissa Espoossa on yhteiseen kirkkovaltuustoon ehdolla 231 henkilöä ja seurakuntien seurakuntaneuvostoihin 254 henkilöä. Näin äänestettiin Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa seurakuntavaaleissa vuonna 2010.

Marraskuussa pidettävissä seurakuntavaaleissa Espoossa on yhteiseen kirkkovaltuustoon ehdolla 231 henkilöä ja seurakuntien seurakuntaneuvostoihin 254 henkilöä. Näin äänestettiin Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa seurakuntavaaleissa vuonna 2010.

Ajankohtaista

Ehdokkailtamme ei kysytty kirkon avioliittoteemasta, sanovat Espoon Yhdessä matkalla -listojen vastuuhenkilöt

Espoon seurakuntavaalien suurimman ehdokaslistan yhdyshenkilöt kumoavat väitteen, että ehdokkaaksi pääsemiseen olisi ollut ehtoja.

Kirkko ja kaupungin verkkosivulla 1. lokakuuta julkaistu uutinen Espoon seurakuntavaaleissa eniten ehdokkaita asettaneen Yhdessä matkalla -ryhmän yhdistävistä tekijöistä on herättänyt vilkasta keskustelua. Jutussa Heikki Sorvari antaa ymmärtää, että ehdokaslistoille pääsyn edellytyksenä tälläkin kertaa olisivat sateenkaariliittojen vastustaminen ja lähetysmäärärahakysymys.

Yhdessä matkalla -listojen yhdyshenkilöt Espoon seurakunnissa kertovat jutun julkaisemisen jälkeen, että kaikkien viiden suomenkielisen seurakunnan Yhdessä matkalla -valitsijayhdistykset hankkivat ehdokkaansa itse eikä heillä ollut edellisten vaalien kaltaisia kriteerejä listalle pääsemiseen.

Edellisissä seurakuntavaaleissa, jotka pidettiin vuonna 2014, Yhdessä matkalla -listoilla oli yhteensä 175 nimeä, nyt niitä on 221.

Vuonna 2014 vaalituloksen selvittyä vaali-iltana Espoon Seurakuntasanomille (Esse 46/2014) antamassaan puhelinhaastattelussa Espoon äänikuningas Heikki Sorvari kertoi, että vaaleihin valmistautuessaan hän lähestyi samanhenkisiksi tietämiään henkilöitä ja ehdotti voimien yhdistämistä, jotta yhteinen asia saadaan eteenpäin. Hän haastatteli erikseen jokaisen listalle hyväksytyn henkilön.

Sorvari kertoi silloin myös, että Yhdessä matkalle -listalle hyväksyttiin vain sellaisia ehdokkaita, jotka eivät kannata samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimistä ja jotka ovat valmiita jakamaan lähetysmäärärahoja kaikille kirkon virallisille lähetysjärjestöille.

Uutinen perustui neljään lähteeseen

Kirkko ja kaupunki uutisoi verkkosivullaan 1. lokakuuta Yhdessä matkalla -listan ehdokkaita yhdistävistä teemoista. Juttu perustui vuoden 2014 seurakuntavaalien vaali-iltana tehtyyn Heikki Sorvarin puhelinhaastatteluun, Yhdessä matkalla -valitsijayhdistysten esittelyihin Espoon seurakuntien verkkosivulla, Espoon seurakunnista saatuihin ehdokastietoihin sekä Sorvarin sähköpostihaastatteluun.

Kirkko ja kaupunki kysyi 20. syyskuuta sähköpostitse Heikki Sorvarilta: ”Neljä vuotta sitten kokosit Yhdessä matkalla -ehdokaslistoja Espoon seurakuntiin. Silloin listallesi pääsyyn oli kaksi kriteeriä: suhtautuminen sateenkaariparien kirkolliseen vihkimiseen ja lähetysmäärärahojen jakamiseen. Oliko tällä kertaa kriteerejä listalle pääsyyn, ja jos oli, mitkä ne olivat?”

Keskinäinen kunnioitus on koko toiminta-ajatuksemme ytimessä.

– Yhdessä matkalla ry:n puheenjohtaja Topi Haarlaa

Sorvari vastasi sähköpostitse samana päivänä: ”Tarkkaan ottaen minulla oli jo 2010 vaaleissa tuomiokirkkoseurakunnassa vastaava lista, sitten 2014 lista periaatteineen laajeni kaikkiin suomalaisiin seurakuntiin ja otettiin uusi nimi Yhdessä matkalla. Nuo kaksi kysymystä ehdokkaaksi tuloon on olleet kantavia kriteerejä. Yhteistyö on toiminut todella hyvin ilman mitään ongelmia. Näin on hyvä jatkaa eteenpäinkin.”

– Jokainen seurakunta ja yhdyshenkilö on yrittänyt parhaansa mukaan hommata oman listansa ehdokkaita. Olen tehnyt työtä vain oman listani aikaansaamiseksi, toteaa Heikki Sorvari 4. lokakuuta. Hän toimii Espoon tuomiokirkkoseurakunnan Yhdessä matkalla -ryhmän yhdyshenkilönä.

Avioliittokysymys ei vaikuttanut

Yhdessä matkalla -listojen yhdyshenkilöt kertovat, että jokainen ryhmän lista ovat omanlaisensa. Suhtautuminen sateenkaariliittoihin yhdyshenkilöiden mukaan ei nyt vaikuttanut ehdokkaaksi pääsemiseen.

– Avioliittokysymys on voinut tulla esiin teemojen käsittelyssä, mutta systemaattista kyselyä sateenkaariliiton siunaamiseen liittyen meillä ei ole ollut, kertoo Espoonlahden Yhdessä matkalla -ryhmän yhdyshenkilö Marita Helki.

– Leppävaaran osalta ehdokkailta ei ole kysytty kantoja avioliittokysymysten osalta, toteaa Leppävaaran Yhdessä matkalla -ryhmän yhdyshenkilö Topi Haarlaa.

– Ehdokkaiden kanssa kävimme läpi meidän kuusi vaaliteemamme, jotka löytyvät nettisivultamme. Avioliittokysymykseen emme erikseen kysyneet ehdokkaiden kantoja, sanoo Tapiolan Yhdessä matkalla -ryhmän yhdyshenkilö Outi Krause.

– Avioliittokysymyksessä olen esittänyt toiveen, että oltaisiin kirkon virallisella linjalla ja siihen olen saanut liki kaikilta myöntävän vastauksen. Ihan kaikilta en ole edes kysynyt mutta toivon ja uskon heidänkin kunnioittavan kirkon järjestystä, sanoo Tuomiokirkkoseurakunnan Yhdessä matkalla -ryhmä yhdyshenkilö Heikki Sorvari.

Yhteistyöllä esitteet edullisemmin

Olarissa Yhdessä matkalla -lista on nimeltään Yhdessä matkalla – Missio Olari.

– Seurakuntavaalien kehittyessä kohti kunta- ja eduskuntavaaleja Missio Olarissa huomasimme olevamme aivan liian pieni tekijä olemaan esillä vaaleissa ja vaikuttamaan tehtäviin päätöksiin. Kilpailijoina olevilla puolueorganisaatioilla oli olemassa vaalityöhön tottuneet ihmiset ja vaaleihin sopivat käytännöt, toteaa listan yhdyshenkilö Pertti Järvenpää.

Jokainen seurakunta ja yhdyshenkilö on yrittänyt parhaansa mukaan hommata oman listansa ehdokkaita. Olen tehnyt työtä vain oman listani aikaansaamiseksi.

– Heikki Sorvari

– Tämä oli yhtenä syynä siihen, että kokosimme yhden nimen – Yhdessä matkalla – alle kaikkien viiden suomenkielisen seurakunnan seurakunta-aktiivien ryhmät.

– Yhdessä toimien saimme tehtyä esimerkiksi esitteemme murto-osalla siitä hinnasta, jonka olisimme joutuneet maksamaan kukin erikseen. Lisäsimme Missio Olarin nimen eteen Yhdessä matkalla -tunnuksen ja sillä siisti, kertoo Järvenpää.

Vaaliteemoissa paljon yhteistä

Yhdessä matkalla -verkkosivulla esitellään muun muassa Espoonlahden, Leppävaaran, Tapiolan ja Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ehdokaslistojen vaaliteemoja. Olarin osiosta löytyi 5.10. yhdyshenkilön Pertti Järvenpään yhteystiedot, mutta ei muuta sisältöä.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ja Tapiolan seurakunnan Yhdessä matkalla -listojen vaaliteemat otsikoineen ja teksteineen ovat samat lukuun ottamatta Taloudesta huolehtien -kohtaa, jossa yhteisten teemojen lisäksi Tapiolan omana kohtana on Tapiolan kirkon peruskorjauksen asettaminen etusijalle investoinneissa.

Espoonlahden ja Olarin vaaliteemojen otsikot ovat samat, mutta tekstin sisältö on kummallakin hieman erilainen.

Espoonlahden, Tuomiokirkkoseurakunnan ja Tapiolan vaaliteemoina on mainittu muun muassa lähetystyön tukeminen kaikkien kirkon virallisten lähetysjärjestöjen kautta.

– Kantavana teemana on ollut hakea kirkkoon yhteyttä, johon mahtuvat niin sanotut konservatiivit kuin niin sanotut liberaalit. Keskinäinen kunnioitus on koko toiminta-ajatuksemme ytimessä ja haluamme sitoutua muun muassa siihen, että kaikkia kirkon lähetysjärjestöjä tuetaan tasapuolisesti. Me emme halua, että mitään ryhmiä työnnetään kirkon ulkopuolelle, vaan sitä, että keskinäisessä kunnioituksessa on kaikille sijaa, toteaa Leppävaaran listan yhdyshenkilö ja Yhdessä matkalla ry:n puheenjohtaja Topi Haarlaa.

Kristillisen avioliiton tukeminen mainitaan Tuomiokirkkoseurakunnan ja Tapiolan teemoissa.

– Kristillinen avioliitto on meille tämä, mitä kirkko nyt opettaa. Meille avioliitto tarkoittaa miehen ja naisen välistä avioliittoa, sanoo Outi Krause Tapiolasta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.