null Sateenkaariliittojen vastustaminen yhdistää monia Yhdessä matkalla -listan ehdokkaita Espoon seurakuntavaaleissa

Seurakuntavaalien äänestyspiste  Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa 14. marraskuuta 2010. Sari Gustafsson / Lehtikuva

Seurakuntavaalien äänestyspiste Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa 14. marraskuuta 2010. Sari Gustafsson / Lehtikuva

Ajankohtaista

Sateenkaariliittojen vastustaminen yhdistää monia Yhdessä matkalla -listan ehdokkaita Espoon seurakuntavaaleissa

Isoista kirkollisista kiistakysymyksistä samoin ajattelevilla on jo kolmatta kertaa yhteinen ehdokaslista seurakuntavaaleissa Espoossa. Nyt mukana on ennätysmäärä ehdokkaita.

Espoossa vain kahdella ryhmällä on ehdokaslistat kaikissa suomenkielisissä seurakunnissa: Kokoomuksella sekä Yhdessä matkalla -valitsijayhdistyksellä. Ehdokkaiden määrässä Kokoomus jää 97 ehdokkaallaan kirkkaasti kakkoseksi Yhdessä matkalla -listalle, jolla on yhteensä 221 ehdokasta. Molemmilla on ehdokaslistat kaikissa viidessä seurakunnassa sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoihin.

Yhdessä matkalla -listan voimahahmo on viime seurakuntavaalien äänikuningas Heikki Sorvari. Hän kokosi samanhenkisiä ehdokkaita listalleen myös kaksissa edellisissä seurakuntavaaleissa.

Viime vaaleissa Yhdessä matkalla -lista oli jo kaikissa Espoon suomenkielisissä seurakunnissa, kahdeksan vuotta sitten vastaava lista oli vain Tuomiokirkkoseurakunnassa, joka on Sorvarin oma seurakunta.

Viime seurakuntavaaleissa Yhdessä matkalla -ehdokaslistoilla oli yhteensä 175 nimeä, ja listalle hyväksyttiin vain sellaisia ehdokkaita, jotka eivät kannata samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimistä ja jotka ovat valmiita jakamaan lähetysmäärärahoja kaikille kirkon virallisille lähetysjärjestöille. Viiime vaaleihin valmistautuessaan Sorvari lähestyi samanhenkisiksi tietämiään henkilöitä ja ehdotti voimien yhdistämistä, jotta yhteinen asia saadaan eteenpäin. Hän haastatteli erikseen jokaisen listalle hyväksytyn henkilön.

Ehdot olivat samat tälläkin kertaa.

– Nuo kaksi kysymystä ehdokkaaksi tuloon on olleet kantavia kriteerejä. Yhteistyö on toiminut todella hyvin ilman mitään ongelmia. Näin on hyvä jatkaa eteenpäinkin, sanoo Sorvari.

Espoon seurakuntien nettisivulla oleva Yhdessä matkalla -valitsijayhdistyksen esittely ei kerro listan ehdokkaita yhdistävistä asioista.

Hän on jo pitkään tehnyt töitä samanhenkisten ehdokkaiden kokoamiseksi yhteiselle listalle Espoon seurakunnissa. Tämän työn hän aloitti kahdeksan vuotta sitten pidettyjen seurakuntavaalien jälkeen.

– Omassa seurakunnassani ehdokashankinta oli nyt vaikeampaa. Sain hyviä vinkkejä todella ammattitaitoisista hallinnon ja kiinteistöalan osaajista, jotka olivat eläkkeelle hiljattain jääneitä, mutta vain harva jaksoi enää lähteä uusiin haasteisiin, Sorvari valittelee.

– Sattui vielä niinkin, että kolme hyvää ehdokasta innostui, mutta noita kriteerejä läpikäydessämme toinen oli ongelmallinen. Olin kuitenkin saanut heidät innostumaan asiasta ja niinpä he ovat nyt toisten listojen ehdokkaita. Ei siis ihan hukkaan mennyt myyntityö, hän huomauttaa.

Espoon seurakuntien nettisivulla oleva Yhdessä matkalla -valitsijayhdistyksen esittely ei kerro listan ehdokkaita yhdistävistä asioista. Esittelyssä kerrotaan muun muassa, että valitsijayhdistyksen keskeisiä teemoja ovat Raamattuun luottaminen ja seurakuntayhteyteen kutsuminen. Tehtäväkseen valitsijayhdistys kertoo Jumalan hyvän sanoman välittäminen Jeesuksesta Kristuksesta kaikille ja kaikkialla.

Kuva: Maija Saari

Kuva: Maija SaariLisäys 2.10. kello 12.34: Lauseeseen "– – kahdeksan vuotta sitten vastaava lista oli vain Tuomiokirkkoseurakunnassa – –" on lisätty tarkennus "vastaava lista".

Lisäys 2.10. kello 12.36: Yhdessä matkalla ry:n puheenjohtaja Topi Haarlaa ilmoitti Kirkko ja kaupungille, että Leppävaaran osalta ehdokkailta ei ole kysytty kantoja avioliittokysymysten osalta.

Lisäys 2.10. kello 13.47: Yhdessä matkalla ry:n Tapiolan seurakunnan yhdyshenkilö Outi Krause ilmoitti, että Tapiolan osalta ehdokkailta ei ole kysytty kantoja avioliittokysymysten osalta. Krausen ja Haarlaan ilmoitusten vuoksi jutun otsikkoon on lisätty sana "monia".

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.