null Kommentti: Donald Trump osoittautui vääräksi profeetaksi – presidenttiä palvoneilta pastoreilta taisi unohtua ensimmäinen käsky

Puheenvuorot

Kommentti: Donald Trump osoittautui vääräksi profeetaksi – presidenttiä palvoneilta pastoreilta taisi unohtua ensimmäinen käsky

Presidentti Donald Trumpin kannattajien hyökkäys Yhdysvaltain kongressiin näytti, millaisen sotkun hän taakseen jättää.

Presidentti Donald Trumpia pyydettiin syyskuussa TV-väittelyssä tuomitsemaan äärioikeistolainen, valkoista ylivaltaa kannattava Proud Boys -ryhmä. Hän kehotti ryhmää perääntymään ja ”pysymään valmiudessa”. Kun Trumpia on pyydetty ottamaan kantaa salaliittoteoria QAnoniin, hän on kiitellyt näitä isänmaalliseksi väeksi. Ei ihme, sillä salaliittoteorian kannattajat pitävät häntä messiashahmonaan.

Eilen Trump puhui kymmenilletuhansille kannattajilleen Washingtonissa ja kiihotti näitä marssimaan kongressiin. Trumpia fanaattisesti palvovat kannattajat, joukossa Proud Boysin väkeä, tunkeutuivat sisälle rakennukseen. Tavoitteena oli estää kongressia vahvistamasta Joe Bidenin vaalivoittoa. Puhemiehen paikalle istuntosalissa riensi QAnonin johtohahmoihin kuuluva Jake Angeli eli ”Shamaani”.

Toivottavasti päivän dramaattiset tapahtumat avasivat monen Trumpin kannattajan silmät viimein näkemään, millaista miestä ja millaista politiikkaa he ovat vuosien ajan tukeneet. Tuki on ollut usein niin fanaattista, että Trumpin kampanjatilaisuudet ovat tuoneet mieleen totalitaaristen diktatuurien massatapahtumat.

Johtajan palvonta, hänen jokaiseen sanaansa takertuminen ja vastustajiin kohdistuva viha on niin pelottavaa, että eilisiä uutiskuvia katsoessa tuli mieleen 1930-luku ja natsien valtaannousu. Nürnbergin puoluekokousta vuonna 1934 kuvaavassa Leni Reifenstahlin Tahdon riemuvoitto -propagandaelokuvassa tunnelma on samantapainen, kun kansa hurraa führerilleen. Moneen kertaan vääräksi osoittautuneita vaalivilppiväitteitä tukeneet republikaaniedustajat puolestaan tuovat mieleen kommunististen maiden uskolliset puoluekokouslakeijat. Trumpin kannattajien pelko ja oma poliittinen laskelmointi ovat vaientaneet monen republikaaniedustajan omatunnon.

Miten miljoonat ihmiset ovat voineet sulkea silmänsä todellisuudelta? Miksi he ovat uskoneet mieluummin salaliittoteorioita ja valeita kuin tosiasioita? Miksi he ovat tarttuneet sateentekijään, joka lupaa ihmeitä ja vaatii vastineeksi ehdotonta uskollisuutta?

Neljän vuoden ajan Valkoisessa talossa äänessä on ollut narsisti, jonka viesti on ollut minä, minä, minä.

Neljän vuoden ajan Valkoisessa talossa äänessä on ollut narsisti, jonka viesti on ollut minä, minä, minä – minä teen Amerikasta jälleen suuren. Lujasti vain itseensä uskova presidentti ei voi hyväksyä sitä, että kansa voisi demokraattisissa vaaleissa todella valita jonkun muun kuin hänet.

Yhdysvallat on moniuskontoinen maa, jossa Trumpin tukena ovat olleet erityisesti valkoiset evankelikaaliset herätyskristityt ja monet konservatiiviset katolilaiset. Pastorit ovat julistaneet Trumpin olevan Jumalan valittu. Muilta tiukkaa moraalia peräänkuuluttavat uskonmiehet ja -naiset, kuten Trumpin hengellinen neuvonantaja Paula White, ovat katsoneet läpi sormien hänen väärinkäytöksiään, koska he ovat uskoneet häneen. He ovat sitoneet itsensä häneen, koska Trump on lahjonut heidät ajamalla heidän asiaansa.

Tuo usko on ollut niin vankkaa, että näillä kristinuskon sanoman häikäilemättömäksi politiikaksi muuttaneilla papeilla, piispoilla ja kirkonjohtajilla on peiliin katsomisen paikka. He olleet mukana luomassa populistista uskonnollista kulttia ja sitä tehdessään tukeneet väärää profeettaa. Tämä on käyttänyt hyväksi heidän ja heidän seurakuntalaistensa uskoa.

Kaikki valkoiset evankelikaalit eivät ole seisseet Trumpin takana. Esimerkiksi Christianity Today -lehden päätoimittaja Mark Galli kirjoitti vuosi sitten rohkean pääkirjoituksen, jossa hän arvosteli Trumpia kovin sanoin. Galli kirjoitti herätyskristillisille lukijoilleen: ”Jos emme käännä kurssiamme nyt, kuka enää ottaisi vakavasti mitään, mitä sanomme oikeudenmukaisuudesta ja vanhurskaudesta tulevina vuosikymmeninä? Voimmeko vakavasti väittää, että abortti on suuri paha, jota ei voi hyväksyä, ja samalla kertaa sanoa, että maamme johtajan rikkinäisellä luonteella ei lopulta ole väliä?”

Trumpista tehtiin Yhdysvaltain ja erityisesti maan kristittyjen pelastaja.

Osa evankelikaalien johtajista meni niin pitkälle, että he näyttävät unohtaneen ensimmäisen kymmenestä käskystä: ”Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.” Trumpista tehtiin Yhdysvaltain ja erityisesti maan kristittyjen pelastaja. Vielä viikko sitten esimerkiksi edesmenneen isänsä Billy Grahamin jalanjäljissä Jumalan sanaa julistava Franklin Graham kehotti suorasanaisesti kristittyjä liittymään Jumalan armeijaan ja rukoilemaan ja äänestämään republikaaneja Georgian senaattorivaalissa.

Myös Suomessa trumpilaisuudella on tukijansa, joista osalle kyse on poliittisesta hengenheimolaisuudesta. Osa puolestaan perustelee kantaansa uskonnollisilla syillä. Oman lusikkansa soppaan ovat täälläkin tuoneet erilaisiin salaliittoteorioihin uskovat, samat, joista moni vastustaa esimerkiksi koronarokotuksia ja kasvomaskeja.

Maailmassa, jossa on tarjolla enemmän tietoa kuin koskaan, on myös mahdollista eksyä pahemman kerran. Kuten arkkipiispa Tapio Luoma twiitissään sanoo, Yhdysvaltain uutiset osoittavat, miten vihan ja valheen yhdistelmä voi vallata ajatukset ja saada aikaan tekoja, jotka nakertavat sitä, mitä vaivalla on rakennettu yhteiseksi hyväksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.