Irmeli Leinos ja Kalle Sundman viettävät huhtikuussa 1-vuotishääpäiväänsä, pumpuli- eli paperihäitä. Heidät kuvattiin jackrussellinterrieri Neelan kanssa kotona Espoossa.
”Kun meidät oli vihitty, seuraavat onnelliset seisoivat jo pihalla” – Irmeli Leinos ja Kalle Sundman avioituivat Espoon tuomiokirkon Wihkiyössä
Pariskunta viettää huhtikuussa 1-vuotishääpäiväänsä, pumpuli- eli paperihäitä.
Pariskunta vihittiin Espoon tuomiokirkon Wihkiyö-tapahtumassa viime huhtikuussa, ja muistot siitä ovat iloiset.
– Tämä on helppo tapa avioitua, jos haluaa mennä naimisiin kirkossa. Ei tarvitse maksaa kymppitonnia juhlista, mutta saa silti kauniin, omannäköisen tilaisuuden, jonka sisältöön voi itse vaikuttaa.
Näin sanovat viime keväänä vihityt Irmeli Leinos ja Kalle Sundman.
Päätös ei ollut hätiköity. He ovat pitäneet yhtä jo 16 vuotta ja tutustuneet aikoinaan samassa taloyhtiössä asuessaan.
– En ollut etsimässä seuraa. Ystäväni kysyivät: luuletko, että joku soittaa ovikelloasi ja löydät jonkun ihmisen sillä tavalla. No, minulle kävi juuri niin! Naapurini Kalle soitti aivan yllättäen ovikelloa ja kysyi, haluanko kuhafileitä, Irmeli kertoo.
– Ne olivat ruodottomia kuhafileitä, täydentää Kalle painokkaasti. Itse pyydettyä kuhaa tietysti.
– Siitä me sitten lähdimme pikkuhiljaa kävelemään. Ja me pyöräilimme paljon tutustumisaikana, satoja kilometrejä, ja juttelimme.
Molemmat ovat ulkoilmaihmisiä. Aitous ja luonnon kunnioittaminen yhdistävät heitä.
Ei tuntunut drive-in-systeemiltä
Keväällä 2024 pari päätti mennä naimisiin. Heistä tuntui, että avioliitto tuo turvallisuutta, ja toisaalta isojen juhlien järjestäminen tuntui vahvasti nuorten jutulta.
– Olimme tunteneet 16 vuotta ja olleet 16 vuotta yhdessä. Avioliitto on sinetti sen kaiken päälle, Irmeli kiteyttää.
Espoon tuomiokirkon Wihkiyö-tapahtuma 24.4.2024 auttoi ratkaisevasti ryhtymään tuumasta toimeen. Tuomiokirkko on myös Irmeli Leinoksen rippikirkko, ja hänen vanhempansa on haudattu kirkon hautausmaahan. Kalle Sundman kuuluu ruotsinkieliseen seurakuntaan, jonka pääkirkko on samainen Espoon tuomiokirkko.
Pari oli varhain liikkeellä, ja heille varattiin aika kello 18. Tapahtumassa oli useita pappeja vihkimässä.
– Meidät vihki tuomiorovasti Ari Paavilainen, joka kävi kotonamme tapaamassa meitä. Tuntui mukavalta mennä kirkkoon, kun siellä oli tuttu ihminen vastassa. Hänen vihkipuheestaan heijastui se, että olimme tavanneet ja hän oli saanut jonkinlaisen käsityksen elämästämme, Irmeli sanoo.
– Tämäkin on varmaan erilaista kuin siviilivihkimisessä. Maistraatista ei tulla kotiin juttelemaan, Kalle toteaa.
Keväällä 2024 Wihkiyö-tapahtumassa vihittiin kahdeksan paria. ”Oli kiva tunne, että ollaan yksi monista”, Irmeli Leinos kuvaili tapahtumaa. Kuva: Leinoksen ja Sundmanin kotialbumi
Parilla oli mahdollisuus valita häämusiikki, ja muitakin toiveita sai esittää. Tekstinlukija eli 15-vuotias morsiustyttö tuli perhepiiristä. Musiikeista sovittiin taitavan kanttorin kanssa puhelimessa: Toivo Kuulan Häämarssilla sisään ja Elviksen Can’t help falling in love -laululla ulos.
– Meitä varten oli tunti aikaa, ja se riitti hyvin mennen tullen. Ei tarvinnut jonottaa, vaikka pareja oli illassa kahdeksan. Kun meidät oli vihitty, seuraavat onnelliset seisoivat jo pihalla. Oli kiva tunne, että ollaan yksi monista, Irmeli kuvaa.
– Se ei tuntunut miltään drive-in systeemiltä, lisää Kalle.
Monet pienet juhlat
Tuomiokirkkoseurakunta järjesti myös kahvitilaisuuden viereisessä Pitäjäntuvassa. Sinne sai kutsua 15 läheistä. Kirkossa pariskunnalla oli enemmänkin ystäviä ja sukulaisia seuraamassa vihkimistä.
– Kahvitilaisuuskin oli kaunis, se oli meidän oma pieni kahvihetki, vaikka tiesimme, että heti meidän jälkeemme katetaan uudet kupit pöytään. Me lähdimme yhden porukan kanssa kotiin jatkamaan juhlia. Meillä oli monet juhlat myöhemmin, sillä kutsuimme ihmisiä kylään pienissä porukoissa tai tapasimme muualla. Kaikkien kanssa ehti jutella ja jakaa tätä meidän juttua, Irmeli kertoo.
Pari on huomannut lähipiiristäänkin, että nykyään on paljon vapautta järjestää omannäköiset häät. Joillakin voi olla vihkiminen erikseen hyvin pienessä piirissä tai jopa ilman vieraita ja sitten isompi juhla erikseen vaikka paljonkin myöhemmin.
Irmelin ja Kallen häiden jälkeen eräs heidän ystäväpariskuntansa innostui myös menemään naimisiin vihkitapahtumassa.
– Voimme suositella Wihkiyön kaltaista tapahtumaa kenelle vain!
Kevätkukkien aika. Viime kevään hääpari Irmeli Leinos ja Kalle Sundman tutkivat istutettavia narsisseja.
Vaivatta vihille
Avioon! Vihkitapahtuma Puotilan kappelissa: Mikaelin seurakunta järjestää vihkitapahtuman Puotilan kappelissa perjantaina 2.5.2025 klo 14–18. Mieleenjäävän päivämäärän ja sopivan viikonpäivän ansiosta Hääyö-tapahtumia järjestetään 2.5. ympäri Suomea.
Rodopuiston Hääyö: Haagan seurakunta järjestää Hääyö-tapahtuman Haagan Rodopuistossa lauantaina 14.6. klo 18–24.
Hääyö-tapahtuma Vantaan Pyhän Laurin kirkossa: Tikkurilan seurakunta järjestää Hääyön perinteisesti syyskuun kolmantena perjantaina, tänä vuonna 19.9. Koko Hääyö-tapahtuma ideoitiin Vantaalla. Ensimmäistä kertaa Hääyötä vietettiin vuonna 2009. Sen jälkeen 15 vuoden aikana Pyhän Laurin kirkon Hääyössä on viettänyt häitään jo reilusti yli 300 paria.
Tahdon, tahdon -ilta: Helsingin tuomiokirkossa järjestetään tiistaina 29.4. kello 18 Tahdon, tahdon -ilta kirkkohäitä suunnitteleville. Luvassa on pappien, kanttorien ja suntioiden infopaketit ja häämusiikkien esittelyä.
Katso lisätiedot: helsinginseurakunnat.fi/haat
Poimintoja koko Suomen tapahtumista: haayo.fi
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Haluaisitko mennä naimisiin 23.3.23? Edellisessä Wihkiyössä vihitty pari kertoo: ”On tärkeää, että vihkipari saa tilaisuudesta omannäköisensä”
Hyvä elämä AjankohtaistaEila Hämäläinen ja Esko Lindblad menivät naimisiin Wihkiyö-tapahtumassa. Häätilaisuudesta jäi lämpimät muistot.
