null ”Minulle on ollut ahaa-elämys, kuinka paljon itseään voi hoitaa saunomalla” – Saunaterapeutti vinkkaa kolme helppoa yrttihoitoa saunaan

Se mikä on hyväksi sisäisesti, on hyväksi myös ulkoisesti. Perinteiset yrttihoidot saavat lisätehoa saunan lämmöstä. Kuva: iStock.

Se mikä on hyväksi sisäisesti, on hyväksi myös ulkoisesti. Perinteiset yrttihoidot saavat lisätehoa saunan lämmöstä. Kuva: iStock.

Hyvä elämä

”Minulle on ollut ahaa-elämys, kuinka paljon itseään voi hoitaa saunomalla” – Saunaterapeutti vinkkaa kolme helppoa yrttihoitoa saunaan

Yrttihoitojen teho perustuu paitsi kasvien vaikuttaviin aineisiin myös siihen, että saunassa viihtyy pidempään, kun samalla puuhastelee hoitojen parissa. 

Saunan hyödyntäminen terveyden ylläpitoon on kuulunut Suomessa aiemmin yleissivistykseen. Tieto erilaisista hoitomenetelmistä ja parantavista kasveista on siirtynyt perimätietona perheissä sukupolvelta toiselle.

− Minulle on ollut ahaa-elämys, miten paljon meillä on perinnehoitoja, ja kuinka paljon itseään voi hoitaa saunomalla, saunaterapeutti Terhi Ruutu kertoo.

Ruutu halusi jakaa tietoa saunaan liittyvästä hoitoperinteestä myös muille ja kirjoitti kirjan Hoitava sauna – reseptejä hyvinvointiin (Tammi 2021).

Puolitoista vuotta kestäneessä saunaterapeuttikoulutuksessa Terhi Ruutu sai tietoa erilaisista saunahoitomenetelmistä ja yrttien parantavista vaikutuksista. Kuva: Katri Kapanen

Puolitoista vuotta kestäneessä saunaterapeuttikoulutuksessa Terhi Ruutu sai tietoa erilaisista saunahoitomenetelmistä ja yrttien parantavista vaikutuksista. Kuva: Katri Kapanen

Yrtit sopivat erinomaisesti saunahoitoihin, koska saunan lämmössä ihohuokoset avautuvat ja yrttien vaikuttavat aineet imeytyvät tehokkaasti.

Yrtit kannattaa valita omien mieltymysten tai tarpeiden mukaan. Yrttihoidot voi valmistaa helposti kotona. Kesällä yrttejä voi kerätä luonnosta tai kasvattaa omalla pihalla, talvella niitä saa hankittua kätevästi ruokakaupasta. 

Yrtteihin liittyy myös kristillisiä ja pakanallisia kertomuksia ja legendoita (K&k 21.6.18)

Säännöllinen saunominen opettaa hermostolle, että nyt rauhoitutaan

Saunomiseen kannattaa varata runsaasti aikaa. Terveysvaikutukset ovat mitattavissa 15 minuutin jälkeen. Verenpaine laskee ja autonominen hermosto alkaa rauhoittua. Puoli tuntia löylyissä vastaa suunnilleen saman pituista kävelylenkkiä. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita. Hikeä tuossa ajassa syntyy litran verran.

− Saunominen toimii kuin Tai Chi tai meditaatio. Kun sitä tekee säännöllisesti ja pitkään, se opettaa hermostolle, että nyt on oikea aika ja paikka rauhoittumiselle. Keho oppii nopeammin ja nopeammin menemään rauhoittuneeseen tilaan, Terhi Ruutu sanoo. 

Yrttihoidot tuovat saunan lauteille mukavaa puuhastelua niille, jotka eivät löylyissä muuten viihdy. 

Jos saunaan ei syystä tai toisesta pääse, voi itseä hoitaa myös suihkussa tai luonnon vesissä. Tärkeintä on tietoisesti hidastaa tahtia. Kuva: Katri Kapanen

Jos saunaan ei syystä tai toisesta pääse, voi itseä hoitaa myös suihkussa tai luonnon vesissä. Tärkeintä on tietoisesti hidastaa tahtia. Kuva: Katri Kapanen

Erilaisilla saunoilla on oma tarkoituksensa, ja ne luovat erilaista tunnelmaa. 

− Kotisauna on arjen rentouttaja, jonne tykkään mennä yksin. Se on meditaation korvike. Kesällä saunon yleisissä saunoissa ystävien kanssa, ja silloin saunomiseen liittyy vahvasti yhdessäolo, Ruutu kertoo.

Ruudusta olisi hienoa, jos ihmiset oppisivat taas hoitamaan itseään saunomalla. Hän toivoo, että tulevaisuudessa on enemmän paikkoja, joissa saa erilaisia saunahoitoja.

Ruutu on tehnyt yleisissä saunoissa kokovartalopesuja ja pesuhierontaa.

− Ihmiset tulevat mielellään pestäväksi. Asiakkaina on ollut iäkkäämpiä rouvia, joille pesu on tuttua ja nuorempia ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet pestävänä. Se, että toinen pesee hiukset ja vartalon, voi olla todella vaikuttava kokemus, Ruutu sanoo.

Pesutyön lisäksi Ruutu kouluttaa hyvinvointialan ammattilaisia ja erilaisia ryhmiä saunomisen saloihin Terhen Oy:n sauna-akatemiassa. 

Kolme helppoa yrttihoitoa saunan lauteille

Seuraavat reseptit on lainattu Terhi Ruudun kirjasta.

− Samalla kun pilkkoo yrttejä hoitoja tai hauteita varten, kannattaa niitä napostella tai pilkkoa juoman sekaan. Näin yrteistä saa hyödyt irti sekä sisäisesti että ulkoisesti, Ruutu vinkkaa. 

Rosmariinia pidetään ikuisen rakkauden yrttinä. Se liitetään myös suojelukseen. Kuva: iStock

Rosmariinia pidetään ikuisen rakkauden yrttinä. Se liitetään myös suojelukseen. Kuva: iStock


Rosmariinikylpy jaloille
 

Kourallinen rosmariininoksia
 

Lämmintä vettä
 

1−2 dl merisuolaa
 

Hauduta rosmariininoksia kuumassa vedessä noin 15 minuutin ajan. Kaada haude jalkakylpyastiaan. Lisää lämmintä vettä ja merisuola. 

Anna jalkojen levätä vedessä noin 20 minuutin ajan. Yrttien vaikuteaineet imeytyvät koko elimistöön jalkapohjien kautta. Mikäli haluat, voit upottaa jalat yrttikylvyn jälkeen kylmään jalkakylpyyn. Laita jalat kylmään veteen puolisääreen asti 10–30 sekunnin ajaksi, tai kunnes tunnet voimakkaan reaktion jaloissasi.

Kuivaa jalkoja hieman. Laita pitkät villasukat kosteisiin jalkoihin. Liikuttele jalkoja reippaasti viitisen minuuttia, jotta ne lämpenevät. Rosmariini auttaa hyvin lihassärkyyn. Se edistää myös verenkiertoa ja ruoansulatusta ja on antireumaattista. 

Legendan mukaan pakomatkalla Egyptiin Neitsyt Maria ripusti pyhän perheen vaatteet kuivumaan rosmariinipensaan oksaan. Silloin tapahtui ihme. Aiemmin hajuton rosmariini alkoi tuoksua voimakkaasti. Näin lapsi sai nukkua hyvältä tuoksuvissa kapaloissa. 

Hoidoissa käytettävät yrtit voi valita oman maun ja tarpeiden mukaan. Kuvassa salviaa, timjamia, tilliä ja basilikaa. Kuva: iStock

Hoidoissa käytettävät yrtit voi valita oman maun ja tarpeiden mukaan. Kuvassa salviaa, timjamia, tilliä ja basilikaa. Kuva: iStock


Piristävä basilikanyyttihieronta
 

2 ruukkua basilikaa
 

1,5 dl kaalia 
 

1 dl sipulia
 

Pala sideharsoa (n. 20 x 20 cm)
 

Silppua kaali, sipuli ja basilika mahdollisimman pieneksi. Sekoita ainekset kulhossa. Kaada seos sideharson päälle. Nosta harson reunat keskelle, ja solmi se napakaksi ja tiiviiksi nyytiksi. Liota valmista nyyttiä kuumassa vedessä noin 20 minuutin ajan. Lämmittele omaa kehoa suihkussa tai saunassa noin 10 minuutin ajan.

Voit tehdä yrttinyyttihieronnan joko itsellesi tai ystävällesi. Liikkeen tulee olla rauhoittava, tasainen ja pyörivä. Älä käytä turhaa voimaa. Muista kastella nyyttiä välillä lämpimässä vedessä. Yrttinyyttihoito puhdistaa, rentouttaa ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Basilika virkistää mieltä, ja uskotaan, että se kannustaa henkiseen heräämiseen. 

Basilikan nimi tulee kreikankielen sanasta basileios. Antiikin Roomassa kuninkaallisista pylväskäytävistä käytettiin nimitystä basilika. Nykyään samaa nimitystä käytetään suorakulmion muotoisesta kirkkorakennuksesta, jonka keskiosa on korkeampi kuin sivukäytävät. 

Saunomisen lomassa on tärkeää pitää huolta nesteytyksestä. Yrteistä voi valmistaa raikasta makuvettä. Kuva: Katri Kapanen

Saunomisen lomassa on tärkeää pitää huolta nesteytyksestä. Yrteistä voi valmistaa raikasta makuvettä. Kuva: Katri Kapanen


Minttuöljy

 

350 gr puhdasta piparminttua
 

200 ml oliivi- ja manteliöljyä
 

Tumma lasipullo

Tee puhdistetusta mintusta mahdollisimman pientä murskaa niin, että lehtien pinta rikkoutuu ja yrtti alkaa tihkuttaa nestettä. Kuumenna öljy ja lisää minttu. Sekoita ja hauduta 60 minuutin ajan kannen alla. Vältä kiehumista. 

Öljy säilyy pisimpään puhtaassa lasipullossa. Voit keittää pulloa muutaman minuutin vedessä, tai kuumentaa puhtaan ja kuivatun lasipullon 125-asteisessa uunissa 15 minuutin ajan.  Siivilöi valmis öljy pulloon. Anna öljyn tekeytyä ainakin viikon ajan. Säilytä tiiviisti suljettuna huoneenlämmössä ja valolta suojattuna.  

Kun öljy on valmista, tiputa sitä kostealle puuvillaiselle kankaalle. Laita kangas harteillesi ja sauno sen kanssa. Jos et pääse saunaan, kastele kangas kuumassa vedessä ja asettele harteillesi. Minttuöljyä voi käyttää myös hartia- ja selkähierontaan. Minttu rauhoittaa, kohottaa mielialaa ja lievittää kipuja. 

Vanhassa kreikkalaisessa tarussa kerrotaan, että ylijumala Zeuksen tytär Persefone tuli mustasukkaiseksi Minthe-nymfille, koska tämä yritti vietellä Persefonen puolison, kuolleiden valtakunnan jumalan Haadeksen. Kostoksi Persefone muutti Minthen minttupuskaksi. 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Luonto tuottaa runsaasti maukkaita, ilmaisia kasveja – tässä viisi syötävän hyvää villivihannesta

Hyvä elämä

Villivihanneksia kukoistaa pelloilla ja pientareilla, joutomailla ja pihanperillä. Esittelemme muutaman tutun ja syötävän hyvän kasvin. Kerää villivihanneksia puhtaista paikoista, etäällä vilkkaista autoteistä.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.