null Ihmettele ihanaa päivää, älä säästä valokuvaajassa – Asiantuntijat kertovat, mikä häissä on olennaista

Menitpä naimisiin miten ja missä vaan, tee se omalla tyylillä.

Menitpä naimisiin miten ja missä vaan, tee se omalla tyylillä.

Hyvä elämä

Ihmettele ihanaa päivää, älä säästä valokuvaajassa – Asiantuntijat kertovat, mikä häissä on olennaista

Pappi, kanttori, hääsuunnittelija ja viime vuonna avioitunut pari antavat vinkit tuleville hääpareille.

Tammikuu on häämessujen aikaa. Messuhuumassa saattaa tulla tunne, että avioitumisessa on kyse ainakin pitkästä askarteluprojektista ja ostoslistasta. Kysyimme asiantuntijoilta, mikä häissä on olennaista ja mikä on heidän vinkkinsä tänä vuonna avioituville.

Henri Järvinen, pappi Helsingin seurakuntayhtymässä. Ollut mukana useilla häämessuilla ja on siellä tänäkin vuonna. Vihkinyt avioliittoon noin 40 paria.

”Häissä on aina kyse juhlasta, jossa juhlitaan parisuhdetta, perhettä ja rakkautta ja kaikkea sitä hyvää, mitä se tuo ihmisten elämään. Olipa kyse kuinka suuresta tilaisuudesta tahansa, häät saisivat olla sellaiset itselle sopivat ja omannäköiset. On tärkeää, että hääpäivänä tuntuisi siltä, että on omissa häissään eikä jonkun muun. Ja että myös vihkiminen kirkossa olisi kaunis ja juhlava hetki.

Kannattaa miettiä sitä, miksi on menossa naimisiin ja millä tavalla sen juhlan haluaa viettää. Vihkitilaisuutta voi ja kannattaa suunnitella yhdessä seurakunnan kanssa ja kysyä rohkeasti, jos jokin askarruttaa.”

 

Katri Vanhamäki, kanttori Vartiokylän seurakunnassa. On mukana tänä vuonna Mennään naimisiin -häämessuilla.

”Olennaista on nauttia päivän tunnelmasta, kun suvut tulevat yhteen ja saa aloittaa ainutlaatuisen matkan perinteen ja siunauksen kannattelemana.

Kanttorin pro tip tuleville hääpareille on, että jos mielessäsi on jokin erikoisempi musiikkitoive, kannattaa olla ajoissa liikkeellä! Kanttorin ammattitaito on nimenomaan teidän palveluksessanne, joten sitä kannattaa hyödyntää!”

 

Jos kuvaajana on kaveri tai vaikka setä, on se riski, että hän on juttelemassa jonkun kanssa, kun jotakin tapahtuu.

- hääsuunnittelija Petra Kiiskinen

 

Petra Kiiskinen, suunnittelee häitä ja muita juhlia Bliss Wedding & Partyplanning -yrityksessään. Suomen Hääsuunnittelijat ry:n puheenjohtaja.

”Olennaista häissä on se, että ei ole olemassa oikeaa ja väärää tapaa mennä naimisiin. Joku haluaa oikein mahtihäät, joku haluaa kaverihäät ja joku avioitua kahden kesken. Hääsuunnittelijana autan ihmisiä oman häävision toteuttamisessa ja olen oikea käsi järjestelyissä. Voin auttaa vaikka somistuksessa tai olla seremoniamestarina, ennakoin ja fiksaan yllättävän tilanteet. Häätrendit vaihtelevat, mutta tärkeintä on aina parin keskinäinen rakkaus ja kunnioitus.

Käytännön vinkkini on se, että nauttikaa häistä, kaikki menee niin nopeasti ohi! Asia, jossa ei kannata säästää, on valokuvaaja. Jos kuvaajana on kaveri tai vaikka setä, on se riski, että hän on juttelemassa jonkun kanssa, kun jotakin tapahtuu. Kuvat jäävät muistoksi häistä ja niihin palaat vielä viisi vuotta häiden jälkeen. Kannattaa siis valita ammattilainen, joku joka on hääjuhlassa selkeästi töissä.”

 

Viime vuonna avioituneet Saranda Dedolli ja Ferhat Yasa. Dedolli kirjoitti häistään ja niiden järjestämisestä myös Tyhjä ajatus -blogiinsa.

”Menimme naimisiin Helsingissä toukokuussa 2018. Järjestimme juuri sellaiset häät, joista itse haaveilimme: luovuimme esimerkiksi turhista koristeluista ja kutsukirjeistä (teimme Facebook-tapahtuman vieraillemme), mutta sijoitimme tapahtumapaikkaan, ruokaan ja valokuvaajaan.

Meidän mielestämme häiden suunnittelussa tärkeintä on olla miettimättä liikaa muiden mielipiteitä. Ne ovat teidän häät, ei sukulaisten tai ystävien. Jos mahdollista, yrittäkää nauttia myös häiden suunnitteluajasta. Pitäkää tulevan aviopuolison kanssa esimerkiksi viikottaisia palavereja kävelylenkillä, saunassa tai kuoharilasin äärellä. Häitä voi miettiä yhteisenä projektina, jossa matkallakin on merkitystä.

Hääpäivänä varatkaa yksi hetki kun vaan olette ja ihmettelette kaunista päivää, paikallaolijoita ja sitä, että olette saaneet toisenne. Hääpäivä menee – niin kuluneelta kuin kuulostaakin – nopeasti ohi, joten yrittäkää olla jokainen hetki läsnä. Täydellisyyttä ei ole olemassa, ei edes hääpäivänä.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.