Sami ja Suvi Mattsson avioituivat Hääyössä leikki-ikäinen käsipuolessa ja vauva vaunuissa – nyt he käyvät tapahtumassa fiilistelemässä
Mattssonit menivät naimisiin Vantaan Pyhän Laurin kirkon Hääyössä 2014. Nyt he juhlistavat hääpäivää aina silloin, kun Hääyö järjestetään samassa paikassa.
Viisi vuotta sitten syyskuussa Suvi laittoi Facebookiin päivityksen: ”Nyt taitaa muuten Mannisen tyttöä vähän jännittää.” Kommentteina tuli, että mitä, mitä, mitä.
Suvi ei vastannut kyselyihin, vaan pani kännykän pois. Hän kiirehti Pyhän Laurin kirkkoon.
– Heti vihkimisen jälkeen laitoin kirkon pihalla Faceen päivityksen ja lähimmille sukulaisille tekstiviestin, että Mattssonin rouvaa ei enää jännitäkään.
Häistä ei kerrottu edes lapsille
Sami, 47, ja Suvi Mattsson, 39, vihittiin Pyhän Laurin kirkon Hääyössä vuonna 2014. Vihkiminen oli salaisuus, jonka tiesi etukäteen vain todistamaan tullut pariskunta.
Mattssonien lapset, tuolloin viisivuotias Pinja ja puolivuotias Vilja, olivat häissä mukana.
– Päätimme aika nopeasti, ettei häistä kerrota kenellekään. Emme voineet kertoa niistä edes lapsillemme, koska vanhempi tytär olisi varmaan ehtinyt puhua sen jo eteenpäin, Sami sanoo.
Minulla ei ollut kirkkohääkokemusta vielä, niin halusin jossain muodossa kirkkohäät.
– Suvi Mattsson
Sami ja Suvi olivat eläneet yhdessä jo pitkään ennen naimisiinmenoa. He tapasivat vuonna 2002 ravintolassa Helsingin yössä.
– Ensimmäisen yhteisen asunnon ostimme jo parin vuoden päästä tapaamisesta. Kyllä suhteemme aika nopeasti vakiintui uomiinsa, Suvi toteaa.
Kihloihin pari meni vuoden kuluttua asunnon ostosta. Siinä vaiheessa Sami ja Suvi halusivat vakiintua yhteisen asunnon lisäksi vähän lisää, vaikka naimisiin ei ollut kiire.
– Meillä oli naimisiin menemisessä pitkä harkinta-aika, Suvi sanoo naurahtaen.
Mieluiten maistraattia perinteisempää
Suvi ja Sami ovat sitä mieltä, että he menivät naimisiin järkisyistä. Kun lapsia oli perheessä kaksi, he halusivat turvata elämänsä jollakin tavalla. Pariskunta mietti vaihtoehtoina keskinäisiä testamentteja tai pitkän liittonsa virallistamista.
He päättivät mennä naimisiin, ja seuraavat kysymykset olivat miten ja missä.
– Olen ollut kerran aiemmin naimisissa ja sanoin, että voin mennä naimisiin maistraatissa, mutta en halua isoja prinsessahäitä, Sami kertoo.
Suvin mielestä isot prinsessahäät eivät olisi olleet hänenkään tyylisensä, mutta jotain maistraattia perinteisempää hän kaipasi.
– Minulla ei ollut kirkkohääkokemusta vielä, joten halusin kirkkohäät jossain muodossa. Kuulumme molemmat kirkkoon, vaikka ei sen ihmeemmin kirkon tilaisuuksissa käydä.
Suvi oli vuosien varrella lukenut Hääyöstä lehdistä ja muisti kaveripariskunnan menneen naimisiin ensimmäisessä Hääyössä Pyhän Laurin kirkossa.
– Heitin Hääyö-ehdotuksen ilmoille. Sami oli heti myötämielinen, koska Hääyö-häät eivät olisi isot häät, vaan hyvä kompromissi juuri meille.
Häämarssilla tai papilla ei ollut väliä
Häätyyli oli päätetty, mutta Suvin piti vähän varmistella asioita. Hän otti yhteyttä Hääyössä vihille menneeseen kaveriinsa.
– Tiesin, että Hääyöhön voi mennä ”sellaisena kuin olet”, mutta silti minua kiinnosti, minkälaisissa asuissa ihmiset siellä oikeasti ovat.
Vihkiaikojen jonotussysteemi myös mietitytti Suvia, sillä he olivat menossa Hääyöhön mukanaan pienet lapset, joista toinen oli vauva.
Suvi hermoili, miten kaikki sujuu käytännössä lasten kanssa, jos he saavat vasta viimeisen vihkivuoron puolilta öin. Mutta he olivatkin kolmas pari jonossa.
– Kävin siinä jossain välissä imettämässä Viljaa sakastissa. Vähän jostain mekkoa raottelin, että se onnistui. Kysyttiin henkilökunnalta, pääsisinkö vauvan kanssa käymään jossain rauhallisessa paikassa, Suvi muistelee.
Vihkivuoroja jaettaessa kerrottiin, mikä häämarssi milloinkin soi ja kuka pappi vihkii. Samille ja Suville häämarssi tai pappi ei ollut häissä merkityksellinen asia. Tärkeintä oli, että heidät vihitään alkuillasta.
– Uskoin, että jokainen pappi hoitaa hommansa hyvin ja että millä tahansa häämarssilla pääsemme naimisiin, Suvi sanoo.
Noin kymmenessä minuutissa ”tahdon”
Kello 20.30 oli Samin ja Suvin vihkiaika. Heidän piti käydä papin luona haastateltavana ennen sitä. Pari tapasi ensimmäistä kertaa pappi Satu Huttusen, joka teki kysymyksiä vihkipuhetta varten.
– Ainakin pappi kysyi, missä olemme tavanneet ja kauanko olemme tunteneet, Sami muistelee.
Emme vietä varsinaista hääpäivää, vaan hääpäivämme on silloin, kun Pyhän Laurin kirkolla on Hääyö.
– Sami Mattsson
Vihkiminen jännitti molempia, Suvia ehkä enemmän. Vauva sattui nukahtamaan vaunuihin juuri ennen h-hetkeä.
– Alttarille mentiin niin, että Pinja käveli vieressämme. Vilja oli vaunuissa ja työnsin hänet sinne alttarin viereen. Pinja oli meidän kanssamme alttarilla koko toimituksen ajan, Sami kertoo.
Mattssonit muistelevat, että vihkimiset tapahtuivat noin viidentoista minuutin välein.
– Itse vihkiminen kesti ehkä kymmenen minuuttia ja sitten se oli ohi, Suvi sanoo.
Morsiamelta meni muisti
Omien häidensä jälkeen Mattssonit ovat käyneet Hääyössä vuosittain. Kumpikin puoliso kokee Hääyö-tapahtuman lämminhenkiseksi.
– Emme vietä varsinaista hääpäivää, vaan hääpäivämme on silloin, kun Pyhän Laurin kirkolla on Hääyö. Hääpäivämme vaihtelee vuosittain, Sami kertoo.
– Yleensä hääpäivänä varaamme hoitajan lapsille ja käymme syömässä. Sen jälkeen menemme Pyhän Laurin kirkolle, hän jatkaa.
Jännityksen vuoksi Suvi ei muista omista häistään kaikkea.
– On ollut hauska mennä jälkeenpäin joka vuosi Hääyöhön, kun ei ole enää jännitysmomenttia. Nyt pystyy tunnelmoimaan rennosti.
Mattssonit ovat panneet merkille, että Pyhän Laurin kirkon Hääyössä on tapahtunut muutoksia. Nykyisin tapahtumassa on etkot, joissa on seurakunnan puolesta kakkutarjoilu.
– Hääkakku on hyvä idea. Jos hääparilla on muutama kaveri mukana ja kakkua saa siellä kirkolla, ei tarvitse itse miettiä tarjoilua, Sami toteaa.
– Me silloin ihmettelimme, missä voi odottaa omaa vihkivuoroa, kun kirkon ympäristö ei ollut meille vielä tuttu. Etkoilla odottaminen käy hyvin, Suvi sanoo.
Vuosien varrella Mattssonit ovat käyneet Hääyössä moikkaamassa vihkipappiaan.
– Satu sanoi meille kerran, että menkää syömään kakkua. Ei etkoille tietenkään viitsi mennä kuokkimaan, mutta Satu antoi meille luvan ja ollaan käyty kakut joskus näppäisemässä, Suvi kertoo iloisena.
■ Hääyö pe 30.8. Espoonlahden kirkossa, Kipparinkatu 8, Espoo. Vihkiaikoja on tarjolla puolen tunnin välein klo 21 alkaen klo 23.30 asti. Lisätietoja ja varaukset Espoon seurakuntien palvelukeskuksesta ma–pe klo 9–15, p. 09 8050 2601.
■ Hääyö su 1.9. Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2, Helsinki. Vihkimisiä puolen tunnin välein klo 18 alkaen. Ilmoittautumiset ja lisätietoja kirkkoherranvirastosta p. 09 2340 3600 tai kallio.srk@evl.fi.
■ Hääyö pe 20.9. Pyhän Laurin kirkossa, Kirkkotie 45, Vantaa. Vihkiaikojen jako ja etkot klo 18.45 Pyhän Laurin kappelilla, Pappilankuja 3. Vihkimiset alkavat klo 20.
Vaivaton ja tunnelmallinen Hääyö 10 vuotta
Kaikkien aikojen ensimmäistä Hääyö-tapahtumaa vietettiin vuonna 2009 pääkaupunkiseudun vanhimmassa rakennuksessa, keskiaikaisessa Vantaan Pyhän Laurin kirkossa. Siihen osallistui 92 paria.
Idean vaivattomasta ja tunnelmallisesta kirkollisten vihkimisten yöstä keksi Tikkurilan seurakunnan pappi Heikki Leppä. Hääyö on Vantaan seurakuntien rekisteröity tavaramerkki, mutta Hääyön kirkollinen käyttö on mahdollista muuallakin.
Hääyöhön tarvitaan mukaan avioliiton esteettömyystodistus, sormukset ja molempien henkilöllisyystodistukset.
Avioliiton esteettömyystodistuksen voi tilata osoitteesta esteidentutkinta.fi, omasta seurakunnasta tai seurakuntien keskusrekisteristä viimeistään seitsemän vuorokautta ennen vihkipäivää.
Lisätietoja osoitteesta: evl.fi/haayo
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Haluaisitko mennä naimisiin 23.3.23? Edellisessä Wihkiyössä vihitty pari kertoo: ”On tärkeää, että vihkipari saa tilaisuudesta omannäköisensä”
Hyvä elämä AjankohtaistaEila Hämäläinen ja Esko Lindblad menivät naimisiin Wihkiyö-tapahtumassa. Häätilaisuudesta jäi lämpimät muistot.