null Sinituuli ja Valdemar empivät etäsuhteen aloittamista: ”Sitten ajattelimme, että let’s go with the flow” – syyskuussa pari järjesti urbaanit cityhäät 

Sinituuli Untamala ja Valdemar Artte menivät naimisiin syyskuussa Töölön kirkossa. 

Sinituuli Untamala ja Valdemar Artte menivät naimisiin syyskuussa Töölön kirkossa. 

Hyvä elämä

Sinituuli ja Valdemar empivät etäsuhteen aloittamista: ”Sitten ajattelimme, että let’s go with the flow” – syyskuussa pari järjesti urbaanit cityhäät 

Sinituuli Untamala ja Valdemar Artte alkoivat suunnitella häitä jo varhaisessa vaiheessa. Olen ajatellut, että kun löydän oikean ihmisen, haluan naimisiin, Valdemar sanoo.  

Työkaverit, ystävät ja pariskunta. ­Suhde eteni nopeasti kahden viikon ­aikana.

– Ei se ihan ollut rakkautta ­ensisilmäyksellä, mutta melkein, ­Valdemar Artte, 32, sanoo.

Valdemar ja Sinituuli Untamala, 28, tapasivat toisensa vuonna 2016 Oulunkylän seurakunnan joulukonsertissa, jossa kumpikin työskenteli vahtimestarina.

– Aloimme tapailla ja punnitsimme, haluammeko lähteä suhteeseen, koska Sinituuli oli Helsingissä vain muutaman viikon, Valdemar kertoo. 

Sinituuli opiskeli kansainvälistä politiikkaa Skotlannissa. Valdemar opiskeli teologiaa Helsingin yliopistossa.

– Sitten ajattelimme, että let’s go with the flow ja katsotaan, mitä tästä tulee, Sinituuli kertoo. 

Valdemar kosi Sinituulia ruskaretkellä Lapissa 17.9.2021.

Tammikuussa Sinituuli palasi Skotlantiin jatkamaan opintojaan.

Pari puhui Facetimessa päivittäin.

– Meillä oli aika syvällisiä keskusteluja. Jos olisimme olleet samassa paikassa, olisimme ehkä tehneet enemmän asioita, mutta kun oli vain etäyhteys, tuli juteltua kaikesta, Sinituuli sanoo.

Ennen koronaa ja Brexitiä matkustaminen Skotlantiin oli vielä kohtalaisen edullista ja helppoa. Valdemar kävi Sinituulin luona pari kertaa lukukaudessa. Sinituuli kävi Suomessa jouluisin ja kesällä.

– Alussa oli vaikeita tilanteita, kun sinä lähdit tai minä lähdin. Kyllä siinä tuli mietittyä, onko tämä kaiken arvoista, Valdemar sanoo.

– Aiemmin lentokentällä oli ollut aina hyvä fiilis. Sitten niistä tuli jäähyväisten jättöpaikkoja, ja tuntui aina, että halusin vain nopeasti pois sieltä, Sinituuli sanoo.

Häihin oli kutsuttu kaikki hääparille tärkeät ihmiset

Naimisiinmenosta pari oli puhunut jo oikeastaan siitä asti, kun Sinituuli muutti Skotlannista takaisin Suomeen. Valdemar kosi Sinituulia ruskaretkellä Lapissa 17.9.2021. Tasan vuotta myöhemmin he menivät naimisiin Töölön kirkossa.

Kirkkoon kokoontui noin 80 läheisintä sukulaista ja ystävää. Parin vihki Sinituulin lapsuudenperheen ystävä Riitta-Leena Sihvola.

Vieraita oli tullut paikalle myös ulkomailta ja niinpä pappi piti osan vihkipuheesta englanniksi, osan suomeksi.

Vihkiparille sydämen asioita ovat kaikkien ihmisten tasa-arvoinen kohtelu, oikeudenmukaisuus ja lähimmäisenrakkaus. Parin yhteiset arvot kuuluivat vihkipuheessa, jossa pappi luki raamatuntekstin Kirjeestä kolossalaisille. Siinä kehotetaan anteeksiantoon, keskinäiseen ymmärrykseen ja rakkauteen.

Vihkitilaisuuden jälkeen hääseurue siirtyi Apollonkadun pysäkille, josta tilausraitiovaunu vei heidät juhlapaikalle Uunisaareen.

Avioliitto on tärkeä etappi, mutta ei itseisarvo

Vaikka Sinituuli ja Valdemar ovat kumpikin aina ajatelleet menevänsä naimisiin, itseisarvo se ei ole kummallekaan.

– Olen aina ajatellut, että olisi kiva mennä naimisiin, mutta tiedostan, että hyvää elämää voi elää myös ilman parisuhdetta, Sinituuli sanoo.

– Ihmiset voivat rakastaa samalla lailla, vaikkeivät olisi naimisissa. Esimerkiksi yhteinen lapsi on paljon suurempi sitoumus kuin avioliitto, ­Valdemar sanoo.

– Joillekuille avioliitto on menettänyt merkityksensä ehkä siksi, että ihmiset eroavat niin paljon, mutta itse olen ajatellut, että kun löydän oikean ihmisen, haluan naimisiin, Valdemar ­sanoo.

Avioliitto ja häät merkitsevät minulle sitä, että saamme juhlia läheistemme kanssa sitä, että olemme löytäneet toisemme.
– Sinituuli Untamala

Myös hääjuhlan järjestäminen tuntui molemmista merkitykselliseltä.

– Avioliitto ja häät merkitsevät minulle sitä, että saamme juhlia läheistemme kanssa sitä, että olemme löytäneet toisemme, Sinituuli sanoo. 

– Häät ovat hauska perhejuhla, jossa kohtaavat sellaisetkin ihmiset, jotka eivät välttämättä muuten olisi kohdanneet, Valdemar sanoo.

Parille oli tärkeää huolehtia hääbudjetista ­itse.

– Se, että halusimme maksaa kaiken itse, alleviivaa, että tilaisuus oli meidän näköisemme, Valdemar sanoo. 

– Se myös kuvastaa meitä ihmisinä. Olemme siinä mielessä realistisia, että olemme säästäneet juhlaan emmekä lainoittaneet sitä hirveillä summilla, Valdemar ­sanoo.

Tulevaisuuden haaveissa on hyvä arki

Häiden jälkeen nuoripari lähti häämatkalle Floridaan, jossa Sinituuli asui lapsena isänsä työn vuoksi.

– Siellä on aktiivinen suomalaisyhteisö, ja vanhempieni kautta tiesin, että siellä asuu edelleen samoja ihmisiä kuin silloin, Sinituuli sanoo.

Tulevaisuuden haaveissa on elää yhdessä hyvää arkea.

– Katsomme vuosi kerrallaan. Nautimme nyt työssäkäyvien ihmisten elämästä. Me emme haaveile lottovoitosta emmekä maailmanympärimatkasta, vaan tavallinen arki on kivaa, Sinituuli sanoo.

Syksyllä perhe saattaa kasvaa koiranpennulla. Koiran hankkimista Sinituuli ja Valdemar ovat suunnitelleet jo pitkään.

– Meillä oli hamsteri, jolla harjoittelimme lemmikin omistamista, Sinituuli kertoo.

Yhteistuumin on päätetty, että uusi tulokas on uros ja mäyräkoira. Nimikin on jo sovittuna.

– Siitä tulee Risto. Se on sopiva ja ytimekäs nimi koiralle, Sinituuli sanoo.

Merkitystä ja sisältöä tuottava instituutio

Vaikka vuosi vuodelta yhä harvempi astelee ­avioon, avioliittoinstituutio ei ole tuhon partaalla.

– Avioliiton katoamista on povattu ja pelätty jo yli sadan vuoden ajan, sanoo Itä-Suomen yliopiston sosiologian apulaisprofessori Anna-Maija Castrén.

Hän on tutkinut avioitumista ja häitä sekä perhe- ja sukulaisuussuhteita Suomessa.

Vielä 1960-luvulle saakka avioituminen kuului ihmisen elämänkaareen yhtä kiinteästi kuin työnteko ja oman elannon hankkiminen. Muita kunniallisia vaihtoehtoja parisuhteelle ei ollut.

Vanhoillisia uskonnollisia yhteisöjä lukuun ottamatta ei suomalaisessa yhteiskunnassa naimisiinmenovelvoitetta enää ole.

– Nykyään avioituminen on haluttu ja valittu teko. Avioliitto on instituutio, joka tuottaa elämään merkitystä ja sisältöä, Castrén sanoo.

Monilla naimisiin menevillä on takana useita ihmis­suhteita, joissa on myös saatettu asua yhdessä.

– Avioliitolla osoitetaan muille sitoutumista. Se on tapa näyttää, että juuri tämä suhde on erityinen, Anna-Maija Castrén sanoo.

Tuomas Laasanen ja Kati Hiltunen vihittiin kesäkuussa Haagan seurakunnan Hääyö-tapahtumassa Alppiruusupuistossa. 

Tuomas Laasanen ja Kati Hiltunen vihittiin kesäkuussa Haagan seurakunnan Hääyö-tapahtumassa Alppiruusupuistossa. 

Erilaisia parisuhde- ja perhemuotoja löytyy yhteiskunnasta paljon. Avioliitolle on siis vaihto­ehtoja.

Avioitumisiässä olevat kolmekymppiset ovat eläneet hyvin monenlaisissa perheissä, kuten yksinhuoltajaperheissä tai kahden äidin perheissä, ja heidän perhekäsityksensä voi olla hyvin erilainen kuin aiemmilla sukupolvilla.

– Avioliitto ei ole heille välttämättä olennainen asia perheen perustamisessa.

Vallalla on myös romanttisen rakkauden ideaali. Parisuhteelle asetetaan kovia odotuksia. Suhteelta odotetaan intohimoista rakkautta, jossa puoliso on paras ystävä, joka ei petä koskaan.

– Avioliitto nähdään siinä rinnalla helposti vain muodollisuutena. Se voi näyttäytyä jopa romanttisen rakkauden irvikuvana, Anna-Maija Castrén sanoo.

– Monet vieroksuvat myös hössötystä ja kulutuskeskeisyyttä, joka häihin usein liitetään.

Tutkimusta siitä, onko avioliitto yhtä suosittua samaa sukupuolta olevien suhteissa kuin heterosuhteissa, ei toistaiseksi ole.

Sen sijaan tutkimukset osoittavat, että koulutustaso on yhteydessä avioitusmisintoon. 

– On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, tuleeko avioliitosta tulevaisuudessa etenkin hyväosaisten ja korkeasti koulutettujen tapa järjestää ihmissuhteensa.

Kati Hiltunen ja Tuomas Laasanen haaveilivat kauan perinteisistä häistä. Lue tästä, miksi he päätyivät menemään naimisiin Hääyö-tapahtumassa. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.