null "Jos olen raatanut koko päivän, hyvä olo tulee ruuasta ja leikkimisestä” – Kolme lasta kertoo millaista on elää aikuisten kanssa

Cody Woodson , Kaapo Sundell ja Jasmin Backman kertoivat lapsena olemisesta.

Cody Woodson , Kaapo Sundell ja Jasmin Backman kertoivat lapsena olemisesta.

Hyvä elämä

"Jos olen raatanut koko päivän, hyvä olo tulee ruuasta ja leikkimisestä” – Kolme lasta kertoo millaista on elää aikuisten kanssa

Kaapo haluaisi tietää, mitä varaston yläkaapissa on. Codyn tekee iloiseksi leikkiminen. Jasmin toivoo koiraa.


1. Kaapo Sundell, olet tokaluokkalainen Hakunilasta. Olet innokas partiolainen ja harrastat myös sählyn pelaamista sekä maalausta. Kun vertaat elämääsi isompien ihmisten maailmaan, millaista on olla lapsi?

– Vähän vanhemmat ja aikuiset ei yleensä voi oikein tehdä mitään temppuja, siksi on ihan mukavaa olla lapsi. Ja minä osaan voltin.

– On kiva, kun minun ei tarvitse maksaa veroja ja tehdä töitä, koska olen lapsi.

– Meidän varastossa on kaappeja ja haluaisin tietää, mitä niissä on, mutta olen liian lyhyt ylettymään niihin.

– Joissain huvipuistossa on vanhuus- ja joissain pituusraja. Niissä olisi kiva olla isompi ja vanhempi.

Kaapo Sundell on joskus toivonut huvipuistossa, että olisi jo isompi ja vanhempi.

Kaapo Sundell on joskus toivonut huvipuistossa, että olisi jo isompi ja vanhempi.

2. Jos sinulla olisi paljon rahaa, mitä tekisit kaikkein mieluiten?

– Jos minulla olisi paljon rahaa, vaikka tuhat euroa, voisin käyttää 200 euroa ja antaa loput 800 euroa vanhemmille. Kahdella sadalla saa jo aika paljon legoja ja Nerfejä.

– Koska harrastan maalausta, voisin ostaa paperia, koska meillä on vähän paperin puute. Ja myös enemmän kyniä. Olen piirtänyt iltapäiväkerhossakin kuvia meidän ohjaajista. Yritin tehdä tarkasti.

3. Miten toivoisit aikuisten kohtelevan lapsia?

– Jos on jokin tärkeä asia, eikä lapsi suostu siihen ja aikuinen alkaa melkein huutaa, voisi aikuinen olla rauhallisempi ja selittää sen asian.

Vähän vanhemmat ja aikuiset ei yleensä voi oikein tehdä mitään temppuja, siksi on ihan mukavaa olla lapsi. - Kaapo Sundell

4. Mikä on sinulle tärkeintä maailmassa?

– Hyvä olo ja terveys. Jos olen raatanut koko päivän, hyvä olo tulee ruuasta ja leikkimisestä.

– Lempparipaikat koko maailmassa ovat koti ja Turkki. Me ollaan Turkissa koko joulu.

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Minulla on ollut iltarukous pienempänä. Nyt pesen hampaat, kun kello on jotain yhdeksän ja laitan pyjaman. Sitten katson vielä vähän aikaa telkkaria ja juon teetä. Sitten alan nukkumaan.

Tärkeintä maailmassa on minun perheeni: meidän Lola-koira, isoveli, äiti ja iskä, Cody Woodson kertoo.

Tärkeintä maailmassa on minun perheeni: meidän Lola-koira, isoveli, äiti ja iskä, Cody Woodson kertoo.

”Kaikkein mieluiten tekisin ison kultaisen linnan”

1. Cody Woodson, asut Suomenlinnassa ja olet kahdeksanvuotias. Millaista on olla lapsi?

– On ihan kivaa olla lapsi, koska voin tehdä enemmän juttuja. Voin mennä leikkimään erilaisiin paikkoihin, vaikka Hoplopiin tai trampoliinipuistoon. Mutta uimahallissa saan hypätä vain kolmen metrin ponnahduslaudalta, kun aikuiset saa hypätä korkeammalta.

– On kivaa, ettei tarvitse tehdä niin paljon töitä ja kaikkea, vaikka viedä koiraa ulos tai mennä kauppaan. Vaikka kyllä minäkin menen joskus kauppaan.

2. Millaiset jutut ja asiat saavat sinut iloiseksi?

– Leikkiminen. Leikin mieluiten piilosta ja pallohippaa. Sekin olisi hauskaa, jos me olisimme jossain isossa paikassa hippaa.

– Tulen iloiseksi myös, jos saan lahjan, joululahjan esimerkiksi.

– Kaikkein mieluiten tekisin ison kultaisen linnan, joka olisi keskellä merta. Se olisi semmoinen lomapaikka ja meillä olisi oma vene, joka veisi meidät sieltä takaisin kotiin. Siellä olisi huoneet kaikille kamuille ja perheelle. Siellä olisi myös uima-allas, iso sänky ja semmoinen huone, jossa on hirveästi vauvakoiria, koska ne ovat söpöjä.

– Tärkeintä maailmassa on minun perheeni: meidän Lola-koira, isoveli, äiti ja iskä.

3. Jos voisit päättää, mitä muuttaisit maailmassa?

– No muuttaisin niin, että lapset voisivat tehdä ihan mitä vaan. Tai ei nyt ihan mitä vaan, mutta esimerkiksi leikkiä enemmän.

– Kiusaajat huolestuttavat minua. Se on varmaan kaikilla sama. Minuakin on kiusattu joskus, mutta siitä on pitkä aika.

4. Mitä toivoisit aikuisilta? Miten lasta pitää kohdella?

– Toivoisin, että aikuiset olisivat kilttejä kaikille. Kaikissa asioissa voi olla kiltti. Ja toivoisin, etteivät aikuiset komentaisi niin paljon koko ajan. Mutta silloin, jos lapsi tekee jotain, niin voi vähän komentaa.

5. Millainen on iltarukouksesi?

– On minulla ollut iltarukous. Me rukoiltiin äidin kanssa. Nyt minä syön ensin iltapalan ja pesen hampaat tietenkin. Joskus luetaan iltasatu.

Jasmin Backmanin mielestä on kivaa olla lapsi, koska lapsilla on vapautta.

Jasmin Backmanin mielestä on kivaa olla lapsi, koska lapsilla on vapautta.

”Toivoisin, että aikuiset ymmärtäisivät, että joskus tuntuu ärsyttävältä”


1. Jasmin Backman, olet yksitoistavuotias Nöykkiön alakoulun viidesluokkalainen. Millaista on olla lapsi?

– Mielestäni on kivaa olla lapsi, koska silloin on aika vapaa. Ei tarvitse vielä maksaa laskuja eikä itse ainakaan hirveästi laittaa ruokaa. Eikä tarvitse vielä asua omassa kodissa.

– Silloin kun en saa tehdä jotain, mitä isommat saa, toivon välillä, että olisin vanhempi. Esimerkiksi joku vähän vanhemmille tarkoitettu leffa saattaa näyttää kivalta, mutta kysyn äidiltä, jos haluan katsoa jotakin. Ikärajat ovat mielestäni ihan ok. Jos vaikka elokuvassa on jotain, mitä en olisi halunnutkaan nähdä, on hyvä, etten katsonut.

2. Millaiset jutut ja asiat saavat sinut iloiseksi?

– Perhe, kaverit ja äiti. Ja kivat ajatukset. Tärkeintä maailmassa on, että perheenjäseneni ovat terveitä. Ja että minulla on kavereita.

En tiedä, mitä lapsen elämästä tulisi, jos ei olisi rajoja. Ehkä hän haluaisi kaikkea ja ehkä tekisi myös jotain tyhmää. - Jasmin Backman

– Mielelläni hankkisin jonkun tosi söpön koiran. Sen kanssa olisi kivaa tekemistä ja sitä voisi hoitaa, jos on tylsää. Sellaiset pehmoisen näköiset koirat ja staffit ovat ihania.

3. Jos voisit päättää, mitä muuttaisit lapsena olemisessa?

– Joskus tuntuu siltä, että haluaisin muuttaa sen, että en saa, mitä haluan. Että äiti vain sanoisi ”joo” ja mä saisin uuden puhelimen ja sen koiran.
4. Miten toivoisit aikuisten kohtelevan lapsia?

– Toivoisin, että aikuiset ymmärtäisivät, että joskus tuntuu ärsyttävältä, jos he eivät anna tehdä jotain.

– Lasta pitää kohdella hyvin. Lapsen kanssa pitää olla ja antaa hänelle ruokaa. Välillä voi olla tiukka, jos lapsi ei meinaa pysyä kurissa. Pitää antaa rajoja, vaikka että mennään nukkumaan yhdeksältä ja ruoka-aika on kuudelta.

– En tiedä, mitä lapsen elämästä tulisi, jos ei olisi rajoja. Ehkä hän haluaisi kaikkea ja ehkä tekisi myös jotain tyhmää.

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Minulla oli pienempänä iltarukous, mutta sitten se unohtui johonkin. Se oli ”Levolle lasken Luojani”. Illalla me yleensä ensin syödään, sitten käyn suihkussa ja menen sänkyyn katsomaan puhelimesta viestit ja muut. Sitten pesen hampaat ja menen nukkumaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.