”Pelaaminen on iso osa jokapäiväistä elämää ja kirkon on oltava osa sitä” – Kirkon pisteellä pelitapahtumassa lataudutaan ja ohjataan lentokoneita
Kirkko on ollut mukana Suomen suurimmassa pelitapahtumassa Assemblyssa vuodesta 2010. Tänä vuonna tapahtumaan on järjestetty myös oma tukipelaajien piste.
Vantaalaisen Luukas Järvisen, 14, katse seuraa kahta tietokoneen näyttöä. Sormet liikkuvat värikkäillä valoilla varustetulla näppäimistöllä. Huoneen seinällä on viisi kehystettyä julistetta Assembly-pelitapahtumasta.
Järvinen sai ensimmäisen tietokoneensa 8-vuotiaana. Silloin hän pelasi yksin tai ystäviensä kanssa rakentelupeli Minecraftia ja nettipelejä. Tietokone on sittemmin vaihtunut ainakin neljä kertaa.
Nykyään Järvinen pelaa mielellään esimerkiksi Counter-Strike-strategiapeliä. Myös lapsuudessa tutuksi tullut Minecraft on säilyttänyt hohtonsa. Pelaamiseen saattaa mennä monta tuntia päivässä.
Elokuun ensimmäisinä päivinä Järvinen osallistuu Assembly-pelitapahtumaan. Hän on ollut mukana viidesti yhtenä pelaajista ja sitä ennen katselijana.
– Tapahtuma on nykyään paljon isompi kuin ennen. Nyt, kun olen mukana pelaajana, voin tavata ihmisiä, joihin olen tutustunut pelaamalla. Minulla on pelaamisen kautta aika iso kaveriporukka, Järvinen kertoo.
Lataamossa voi ladata itseään ja puhelintaan
Kirkko on ollut mukana Assembly-tapahtumassa jo vuodesta 2010 lähtien. Tapahtumassa on piste, jota kutsutaan Lataamoksi. Helsingin seurakuntayhtymän verkkopappi Markus Kartano luonnehtii Lataamoa nuorisotilan digitaaliseksi versioksi.
Sinne voi tulla esimerkiksi rentoutumaan, pelaamaan lauta- tai tietokonepelejä pisteen työntekijöiden kanssa tai kokeilemaan edellisvuosina suosittua lentokonesimulaattoria.
– Tätä on kutsuttu Lataamoksi, koska täällä voi ladata itseään ja puhelintaan, Kartano kertoo.
Lataamoa ovat tekemässä pääkaupunkiseudun seurakunnat, Nuorikirkko ry ja Kirkkohallitus.
Lataamoon voi tulla, jos kaipaa pelikaveria. Sitten ei yksin tarvitse miettiä, mitä tekisi.
- Markus Kartano
Kirkolle kutsu osallistumiseen tuli pelitapahtuman järjestäjiltä. Yhteistyö on ollut Kartanon mukaan sujuvaa ja palaute myönteistä.
– Lataamon ansiosta tapahtumassa on läsnä entistä enemmän aikuisia. Tänne voi tulla, jos kaipaa pelikaveria. Sitten ei tarvitse yksin miettiä, mitä tekisi.
– Tänä vuonna meillä on uutena asiana nuorista koostuva porukka, pelileiri, joka kokoontuu pelailemaan yhdessä, Kartano sanoo.
Kirkon läsnäolo pelimessuilla on yllättänyt
Nuori kirkko ry:n kouluttaja ja webkoordinaattori Juha Kinanen on yksi Lataamossa työskentelevistä aikuisista. Kinasen mielestä kirkossa ei olla vielä täysin tajuttu sitä, mikä merkitys pelikulttuurilla on nykymaailmassa.
– Pelaamisen rahallinen arvo on jo aikaa sitten mennyt musiikkibisneksen ohi. Pelaaminen on todella iso osa jokapäiväistä elämää ja kirkon on oltava osa sitä kulttuuria, jossa se elää, Kinanen sanoo.
Lataamon piste on Kinasen mukaan hyvällä paikalla lähellä tietokoneita. Vastaanotto on ollut myönteinen: moni on löytänyt paikan ja tullut juttelemaan. Kinasen mukaan moni yllättyy siitä, että kirkolla on Lataamossa vapaaehtoisia, jotka tuntevat pelejä.
Kirkon läsnäolo Suomen suurimmilla pelimessuilla on herättänyt myös ihmettelyä.
– Vastaamme ihmettelijöille, että olemme siellä, missä seurakuntalaiset ovat, Kinanen sanoo.
Tänä vuonna Assembly-tapahtumaan on voinut ensimmäisen kerran ilmoittautua myös niin, että osallistumismaksuun sisältyy lattiamajoitus ja konepaikka. Leiriläisille järjestetään ruokailuja ja omia kisoja, ja paikalla on myös ympärivuorokautisesti työntekijä.
– Joskus meiltä kysellään, voisiko Assemblylla järjestää rippikoulun. Se on hankalaa, koska tapahtuma on niin lyhyt. Minusta pelirippikoulu olisi hyvä ajatus tulevaisuudessa, Kinanen pohtii.
Pelikaveri-toiminnalla nuoret löytävät luotettavia aikuisia
Kirkko on Assemblylla läsnä myös toisella tavalla. Leppävaaran seurakunnalla sekä Espoon ja Lohjan kaupungeilla on tapahtumassa yhteinen piste, josta nuoret voivat tulla hakemaan peliseuraa.
Uudenlaisen vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen osallistunut Leppävaaran seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Toni Majola kertoo, että Pelikaveri-toiminnan ideaa on kehitelty hiljaisesti noin vuoden verran. Toiminnan on tarkoitus jatkua myös Assemblyn ulkopuolella.
– Peliyhteisöt, joissa nuoret pelaavat, voivat usein olla vihamielisiä, ja mietimme, miten heille voisi tarjota luotettavia pelikavereita, Majola sanoo.
Vapaaehtoisia tukipelaajia on jo ilmoittautunut, heistä yksi Yhdysvalloista asti. Majolan mukaan pelaajien fyysisellä sijainnilla ei ole merkitystä, koska toiminta tapahtuu verkossa. Tärkeintä on, että vapaaehtoiset ovat sitoutuneita työhönsä.
– Tavoitamme nuoria, joita tavallinen tukihenkilötoiminta ei välttämättä tavoittaisi. He löytävät tällä tavalla luotettavia aikuisia, joilla on samanlaiset harrastukset kuin heillä.
"Jos eteen tulisi mahdollisuus ryhtyä ammattipelaajaksi, tarttuisin siihen"
Myös Luukas Järvinen odottaa Assemblyn alkua. Edellisinä vuosina hän on muun muassa osallistunut erilaisiin peliturnauksiin ja kokeillut auto- ja lentokonesimulaattoria kymmeniä kertoja.
Järvinen mainitsee, että turvallinen laskeutuminen lentokonesimulaattorilla on onnistunut pari kertaa.
– Tapahtuman hienous on siinä, että siellä on niin paljon erilaista tekemistä: erilaisia lavatapahtumia ja kilpailuja, Järvinen sanoo.
Tapahtumassa on myös peliyrityksiä esittelemässä uusimpia pelejään, jotka eivät välttämättä ole vielä tulleet myyntiin. Myös Järvinen haluaisi tulevaisuudessa työskennellä pelien kanssa.
– Pelisuunnittelija olisi tosi hieno ammatti. Ja jos ikinä eteen tulisi mahdollisuus ryhtyä ammattipelaajaksi, tarttuisin siihen ehdottomasti, hän ilmoittaa, ja tuhoaa jälleen yhden vihollisen tietokoneensa ruudulta.
Suomen suurin pelitapahtuma
Assembly-pelitapahtumia on järjestetty vuodesta 1992 lähtien. Suomen suurimpaan pelitapahtumaan osallistuu vuosittain tuhansia pelaajia ja katsojia. Assemblyja järjestetään kahdesti vuodessa, talvella ja kesällä. Kesä-Assembly 2019 järjestetään Messukeskuksessa 1. –4.8.2019.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Espoossa järjestetään e-urheilutapahtuma, jota seurasi viime vuonna 33 miljoonaa ihmistä – ”E-urheilu vaatii samoja ominaisuuksia kuin huippu-urheilu”
AjankohtaistaIlman hyvää fyysistä kuntoa ei pärjää e-urheilussakaan, kertoo Elisan e-urheiluliiketoiminnan johtaja Olli-Pekka Villa.