null Uhkaako digitaalinen nuorisotyö loppua kirkosta? – Peliympäristö voi olla koulukiusatulle ainoa turvallinen tapa kohdata muita nuoria

Monelle yksinäiselle nuorelle pelimaailma on tapa olla kontaktissa muiden nuorten kanssa.

Monelle yksinäiselle nuorelle pelimaailma on tapa olla kontaktissa muiden nuorten kanssa.

Ajankohtaista

Uhkaako digitaalinen nuorisotyö loppua kirkosta? – Peliympäristö voi olla koulukiusatulle ainoa turvallinen tapa kohdata muita nuoria

Kirkkohallitukselta vaaditut säästöt voivat osua myös digitaaliseen nuorisotyöhön. Se tavoittaa nuoria, jotka viihtyvät pelimaailmoissa.

Digitaalisen nuorisotyön rahoitus on uhattuna. Toiminnasta saatetaan joutua leikkaamaan tai se voi loppua jopa kokonaan.

– Emme tiedä vielä, mitä tulee tapahtumaan, Kirkon kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtaja Jarmo Kokkonen sanoo.

Digitaalinen nuorisotyö tapahtuu virtuaalisissa ympäristöissä. Näitä ovat esimerkiksi internettiin levittäytyneet videopeliyhteisöt.

Monet nuoret käyttävät ison osan ajastaan netissä ja virtuaalipelimaailmoissa. Siksi myös kirkon nuorisotyön on oltava siellä.

Mahdolliset leikkaukset digitaalisesta nuorisotyöstä olisivat osa Kirkon keskusrahaston talouden tasapainotussuunnitelmaa. Suunnitelman tavoitteena on säästää kolme miljoonaa euroa Kirkkohallituksen toiminnasta vuoteen 2023 mennessä.

Säästöuhan alla on huomattava osa Kirkkohallituksen jakamista avustuksista. Suunnitelmassa ei ole tehty tarkkoja päätöksiä säästökohteista.

Tasapainotussuunnitelma sai Kirkkohallituksen hyväksynnän lokakuun puolivälissä. Seuraavaksi se käsitellään kirkolliskokouksessa marraskuussa, minkä jälkeen Kirkkohallitus tekee lopulliset leikkauspäätökset.

Mielikuvat videopelimaailmoista ovat vanhentuneet

Kirkkohallitus rahoittaa digitaalista nuorisotyötä tällä hetkellä 30 000 eurolla vuodessa.

Tuella on kustannettu kirkon Ristiohjain-pelikanavan toiminta. Kirkko osallistuu avustuksilla myös elektronisen pelaamisen Bittiliiga-yhteisöön, jossa on 1 600 nuorta.

Ristiohjain pitää viikoittaisia pelilähetyksiä yhteisöpalvelu Twitchissä sekä osallistuu yhteisöllisiin pelitapahtumiin. Lisäksi Ristiohjain kouluttaa seurakuntien nuorisotyöntekijöitä ja auttaa paikallisessa digityössä.

– Olemme seurakuntien digitaalista nuorisotyötä kokoava voima, Ristiohjaimen ohjausryhmän jäsen Juha Kinanen sanoo.

Pahin skenaario on, että rahoitus loppuu kokonaan.

- Jarmo Kokkonen

Peleistä on tullut Kinasen mukaan myös sosiaalisia tiloja, joissa nuoret juttelevat toistensa kanssa verkon yli. Nuorisotyöntekijät voivat tukea ja auttaa nuoria ympäristössä, missä he itse haluavat olla.

Kinanen vertaa tilannetta siihen, kun seurakunnat perustivat salibandykerhoja 1980-luvulla.

Kinasen mielestä on vaara, että kirkolliskokouksen päättäjät eivät ymmärrä digitaalisen nuorisotyön merkitystä. Mielikuva on yhä, että ihmiset pelaavat yksin pimeässä huoneessa ilman sosiaalisia kontakteja.

– Esimerkiksi koulukiusattu nuori saattaa sulkeutua pelimaailmaan, koska peliympäristö on hänelle ainoa turvallinen tapa kohdata muita ikätovereita. Nuorisotyön täytyy olla paikalla tukemassa näitä nuoria.

Uudet yhteistyökumppanit ovat mahdollisia

Jarmo Kokkosen mukaan on vaikea arvioida, kuinka paljon digitaalisen nuorisotyön rahoituksesta tullaan leikkaamaan.

 – Pahin skenaario on, että rahoitus loppuu kokonaan. Silloin Ristiohjaimen toiminta voi lakata ja kirkon digitaalinen nuorisotyö jäädä yksittäisten toimijoiden harteille, Kokkonen sanoo.

Leikkauksia toimintaan on tehty jo. Juho Niemelä, perhe- ja kasvatustyön yksikön yhteyshenkilö Ristiohjaimeen, siirrettiin syyskuussa toisiin työtehtäviin säästösyistä. Yksikkö aikoo selvittää, miten Niemelän työtehtäviä hoidetaan tulevaisuudessa.

Kokkonen tahtoo löytää uusia yhteistyökumppaneita digitaaliselle nuorisotyölle. Kumppaneita etsitään ensisijaisesti seurakunnista, mutta myös kirkon ulkopuoliset tahot ovat mahdollisia.

– Uusien kumppaneiden löytäminen on tulevaisuuden kannalta tärkeää. Voimme saada heiltä lisärahoitusta toiminnalle.

Kirkolliskokous pidetään Turussa 8.11.–12.11.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.