Vapaaehtoinen Pelikaveri toimii nuoren peliseurana ja turvamiehenä
Pelikaverit pitävät huolen siitä, että verkkopelimaailmassa ei kukaan jää yksin. Ikävistä kommenteista ei tarvitse heidän yhteisössään kärsiä.
Torstaina kello 13.20 Pelikaverien Discord-serverille on kirjautuneena 169 ihmistä. Suurin osa on nuoria, jotka ovat tulleet paikalle peliseuran perässä, mutta he eivät ole yksin. Kirjautuneena on myös viisi vapaaehtoista Pelikaveria, kaikki aikuisia. He ovat mukana pelaamassa mitä kulloinkin: Counter-Strikeä eli CS:ää, Minecraftia, Fortnitea.
Luotettavien aikuisten läsnäolo erottaa yhteisön muista vastaavista.
– Mikrofonit ovat auki, joten meille voi myös jutella. Yleensä mietitään taktiikoita ja kysellään kuulumisia, mutta voidaan puhua vakavammastakin asiasta, kertoo yli vuoden Pelikaverina toiminut Arttu Ilves, 31, pelinimeltään Lotkaasi.
Pelikaverien missio on, että jokainen toivova saisi peliseuraa ja verkkoyhteisön, jossa on turvallista olla, vaikkei olisi huippupelaaja. Ilves on elämässään pelannut paljon ja tietää, että tämä ei ole lainkaan itsestään selvää.
– Verkkopeliyhteisöissä on paljon trash talkia, kiusaamista ja vastustajien mollaamista. Meillä sellaista ei tarvitse pelätä.
Pelikaveri-toimintaa järjestää Pelikaverit ry yhteistyössä Leppävaaran seurakunnan ja Espoon sekä Lohjan kaupunkien nuorisotointen kanssa. Käytännössä Leppävaaran seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Toni Majola on yksi toiminnan koordinaattoreista. Vapaaehtoisia Pelikavereita on tällä hetkellä kymmenkunta.
– Koulutan ja haastattelen pelikaverit ja olen heidän tukenaan työajalla, mutta lisäksi toimin itse vapaaehtoisena pelikaverina, Majola valottaa.
Olisin itsekin kaivannut teininä tällaista peliseuraa, ja nuorten kanssa oleminen kiinnostaa.
- Arttu Ilves
Kohta kaksivuotiaan yhteisön suosio on korona-aikana kasvanut: osallistuakseen kenenkään ei tarvitse poistua kotoaan. Pelikaverien Discordiin rekisteröityneitä on reippaasti yli 300, ja kuukaudessa pelaajia on vajaa parisataa. Suurin osa on teini-ikäisiä, mutta ikärajoja ei ole.
– Yhteisössä toimitaan nimimerkillä, joten mukaan on helppo tulla uutenakin. Kävijöissä on paljon myös vakionaamoja, jotka olemme oppineet tuntemaan, Arttu Ilves kertoo.
Pelikaverit ovat yhteisössä paikalla pääasiassa kello 15:n ja 22:n välillä.
– Pyrimme siihen, että myös nuorten kouluhommat tulisi hoidettua, Ilves sanoo.
Arttu Ilves pelaa nuorten kanssa CS:ää tavallisesti monta kertaa viikossa. Hän lähti Pelikaveriksi nähtyään mainoksen toiminnasta Facebookista.
– Olisin itsekin kaivannut teininä tällaista peliseuraa, ja nuorten kanssa oleminen kiinnostaa, metalliartesaaniksi opiskeleva mies sanoo.
Nuorten kanssa pelailu on Ilveksen mielestä rentoa hommaa. Aikuisen auktoriteettia saa toki välillä käyttää, mutta erityisen hankalia tilanteita hänen eteensä ei ole tullut.
– Välillä huomautellaan kielenkäytöstä ja chattikäyttäytymisestä, jos joku alkaa haukkua vastustajaa, hän sanoo.
Pääasiassa yhteisön meininki on hänestä oikein hyvä, ja sen vuoksi hän uskoo nuortenkin tulevan sinne mielellään. Toinenkin houkutin tosin on: Pelikaverit striimaavat säännöllisesti pelejä livestriimauspalvelu Twitchiin.
– Nuoret pääsevät pelaamaan julkisesti, selostuksen kera. Se on monelle kova juttu.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Uhkaako digitaalinen nuorisotyö loppua kirkosta? – Peliympäristö voi olla koulukiusatulle ainoa turvallinen tapa kohdata muita nuoria
AjankohtaistaKirkkohallitukselta vaaditut säästöt voivat osua myös digitaaliseen nuorisotyöhön. Se tavoittaa nuoria, jotka viihtyvät pelimaailmoissa.