null ”Pelottaa, mitä ukrainalaisille nyt tapahtuu” – Pääkaupunkiseudun seurakuntien väki lähti kaduille keräämään apua Ukrainaan

Kallion seurakunnan lipaskerääjän Rebekka Naatuksen lippaaseen kertyi niin kolikoita kuin seteleitä. Seurakuntien apu menee ukrainalaisten auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Kallion seurakunnan lipaskerääjän Rebekka Naatuksen lippaaseen kertyi niin kolikoita kuin seteleitä. Seurakuntien apu menee ukrainalaisten auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Ajankohtaista

”Pelottaa, mitä ukrainalaisille nyt tapahtuu” – Pääkaupunkiseudun seurakuntien väki lähti kaduille keräämään apua Ukrainaan

Ihmiset antoivat keräyslippaisiin suuriakin seteleitä. Monelle ikäihmiselle Ukraina on tuonut mieleen Suomen sotien muiston, jemeniläismiehelle oman maansa kauheudet.

Ukrainan sota jatkuu ja sen tuhot kasvavat päivä päivältä. Tuhansittain sotilaita ja satoja siviilejä on kuollut, vielä useampia on haavoittunut. Pakolaisia on yli miljoona.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat käynnistivät lipaskeräyksen ukrainalaisten auttamiseksi. Helsingissä ja Vantaalla kerääjät ehtivät kaduille jo torstaina, espoolaiset tarttuvat lippaisiin perjantaina. Kirkko ja kaupunki kävi seuraamassa, miten Kirkon Ulkomaanavun vihreisiin liiveihin pukeutuneet kerääjät otettiin vastaan Hakaniemessä ja Vuosaaressa.

Kallion kirkolta lähti heti aamulla liikkeelle useita kerääjiä. Kallion seurakunnan luottamushenkilö Riitta Asikanius ja kirkkoherra Riikka Reina toimivat keräysparina Hakaniemen metroasemalla.

Ei tässä voi olla tekemättä mitään.
- Riitta Asikanius

– Me suomalaiset olemme toiminnan ihmisiä. Ei tässä voi olla tekemättä mitään. Siksi päätin auttaa ja lähteä keräämään, Asikanius sanoo.

Jussi Hurskainen pysähtyy antamaan rahaa Asikaniuksen lippaaseen. Hän sanoo eteenpäin kiiruhtaessaan, että Ukrainan tilanne on nyt sellainen, että on syytä auttaa.

–  Täällä asemalla ihmisillä on aika kiire. Ne, jotka ehtivät pysähtyä, antavat. Lisäksi moni huikkaa ohi mennessään, että kiitos, mutta olen jo osallistunut keräykseen. Jotkut sanovat, ettei ole mukana käteistä. He voivat maksaa MobilePaylla tai myöhemmin verkossa. Annan mukaan tietoa asiasta, Asikanius sanoo.

Reina lisää, että osa haluaa varmistaa, että apu varmasti menee perille. Siihen on helppo vastata, että Kirkon Ulkomaanavun kautta näin varmasti tapahtuu.

Joku tilanteeseen turhautunut kehottaa lähettämään Ukrainaan aseita. Huudahdus kertoo siitä, miten syviä tunteita Venäjän häikäilemätön hyökkäys suomalaisissa herättää.

Riitta Asikaniuksen keräyspaikka oli Hakaniemen metroaseman liukuportaiden yläpäässä.

Riitta Asikaniuksen keräyspaikka oli Hakaniemen metroaseman liukuportaiden yläpäässä.

“Zelenskyi on kunnon presidentti”

Kallion seurakunnan viestintäpäällikön Rebekka Naatuksen keräyspaikka on Hämeentiellä Hakaniemen toria vastapäätä. Siellä lippaaseen on pantu isojakin seteleitä, viisikymppisiä. Jotkut ovat käyneet varta vasten nostamassa rahaa, kun näkivät kerääjän.

– Pari vanhempaa ihmistä jäi juttelemaan pidemmäksi aikaa. He miettivät sitä, miten ihmeessä ihmiset sodan keskellä pärjäävät, kun tilanne on niin paha, ettei sitä voi edes kuvitella, Naatus kertoo.

Sirpa Paananen laittaa rahaa Naatuksen lippaaseen ja kertoo tuntemuksistaan.

– Itku tulee, kun Ukrainan sotaa edes ajattelen. Hyvä, että sinne kerätään apua. Minulla oli nyt kaksikymppinen. Annamme mieheni kanssa myöhemmin lisää, olemme siitä jo kotona puhuneet, Paananen kertoo.

– Vaikka sekin pelottaa, mitä Suomessa voi tapahtua, niin vielä enemmän pelottaa ukrainalaisten puolesta. Putin on tämän sodan takana. Ukrainan presidentti Zelenskyi on sen sijaan kunnon presidentti. Minua huolestuttavat sekä siviilit että ukrainalaiset miehet, joiden on pakko jättää perheensä ja mennä sotimaan, hän lisää.

Kerääjiä oli Helsingissä liikkeellä kymmenittäin.

Kerääjiä oli Helsingissä liikkeellä kymmenittäin.

Nuoret antavat viikkorahojaan

Vuosaaren kauppakeskus Columbuksen ja metroaseman välissä apua Ukrainaan keräävät seurakunnan varhaiskasvatuksen vastaava Kirsi Satosalmi ja opiskelija Reetta Keinänen, joka on seurakunnassa työharjoittelussa.

– Tässä kävi juuri nuoria poikia antamassa kahden euron kolikoita. Sain vielä halauksen päälle. Samoin tässä on käynyt 15–16-vuotiaita tyttöjä tuomassa lippaaseen viikkorahojaan, Satosalmi kertoo.

Faruk Al-Sakkafille Ukrainan sota toi mieleen hänen kotimaansa Jemenin sodan, jossa on kuollut useita hänen läheisiään. Hän halusi nyt auttaa ukrainalaisia.

Faruk Al-Sakkafille Ukrainan sota toi mieleen hänen kotimaansa Jemenin sodan, jossa on kuollut useita hänen läheisiään. Hän halusi nyt auttaa ukrainalaisia.

Keinänen kertoo olevansa ensimmäistä kertaa elämässään lipaskerääjänä. Kokemus on myönteinen. Näin voi kantaa oman kortensa kekoon, jotta ukrainalaiset saavat apua.

– Ukrainalaiset ovat hirveässä tilanteessa. Tässä kävi pari vanhempaa ihmistä, jotka ovat itse kokeneet sodan Suomessa. Heille tämä on tuonut muistot pintaan, Satosalmi sanoo.

Kun on kokenut sen, kuinka tuli polttaa kättä, tietää, miltä se tuntuu.
- Faruk Al-Sakkaf

Faruk Al-Sakkaf pysähtyy keskustelemaan Satosalmen kanssa. Hän kertoo antaneensa rahaa jo toiselle kerääjälle, mutta haluaa mukaansa lapun, jossa kerrotaan, miten voi antaa lisää netin kautta tai puhelimitse.

–  Kotimaassani Jemenissä on sama tilanne eli sota. Isäni, äitini ja enoni ovat kuolleet sodassa. Kun on kokenut sen, kuinka tuli polttaa kättä, tietää, miltä se tuntuu. Minä olen saanut turvaa ja apua Suomesta. Nyt on minun vuoroni auttaa, Al-Sakkaf sanoo.

Myös Espoossa ja Vantaalla kerätään

Espoon seurakunnat järjestävät lipaskeräyksen Ukrainan hyväksi perjantaina 4.3. eri puolilla Espoota. Keräyksellä kootaan rahaa Kirkon Ulkomaanavun avustusoperaatiota varten Ukrainassa sekä maan lähialueilla.

Espoon seurakunnat muistuttavat, että auttaa voi myös lähtemällä mukaan lipaskerääjäksi. Tehtävään voi ilmoittautua suoraan yhteyshenkilöille seurakuntiin. Kunkin seurakunnan keräystiedot löytyvät Espoon seurakuntien verkkosivuilta.

Myös Vantaan seurakunnat keräävät torstaista 3.3. alkaen apua Ukrainaan Kirkon Ulkomaanavun kautta. Kerääjiä on liikkunut ainakin Tammistossa ja Tikkurilan alueella. Myös tukikonsertteja on tulossa.

Kaikki pääkaupunkiseudun seurakunnat suunnittelevat tukevansa keräystä myös talousarviovaroistaan. Tukisummat nousevat kymmeniin tuhansiin euroihin. 

Apua eniten tarvitseville

Kirkon Ulkomaanapu tukee hätäavun toimittamista konfliktista kärsiville ihmisille. Hätäapua, kuten ruoka-apua, lämmikkeitä ja muita perustarvikkeita, annetaan yhdessä eurooppalaisten kumppanijärjestöjen kanssa.

Kirkon Ulkomaanapu arvioi tilannetta ja ihmisten avun tarvetta jatkuvasti, jotta apu kohdentuu sitä kaikkein eniten tarvitseville niin Ukrainassa kuin muualla Euroopassa, jonne ukrainalaisia pakenee.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.