null Espoon seurakunnilta katastrofiapua Ukrainaan ja afgaanipakolaisille Pakistaniin

Rebeka leikkii avustuskeskuksessa Ukrainan ja Unkarin rajalla 2. maaliskuuta. Hänen perheensä on paennut Zaporizhzhiasta läheltä Krimin niemimaata.

Rebeka leikkii avustuskeskuksessa Ukrainan ja Unkarin rajalla 2. maaliskuuta. Hänen perheensä on paennut Zaporizhzhiasta läheltä Krimin niemimaata.

Ajankohtaista

Espoon seurakunnilta katastrofiapua Ukrainaan ja afgaanipakolaisille Pakistaniin

Espoon seurakunnat auttavat Ukrainan pakolaisia 30 000 eurolla ja afgaanipakolaisia 15 000 eurolla.

Espoon seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti maanantai-iltana 8. maaliskuuta 30 000 euron katastrofiavustuksesta Ukrainan sodan uhrien tukemiseen. Apu toimitetaan perille Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Järjestö jakaa alueella yhteistyökumppaninsa kautta hätäapuna tarvittavia perustarvikkeita. Käytännössä se on esimerkiksi ruoka-apua, lämmikkeitä ja muita perustarvikkeita. Hätäavun toimittaminen on jo alkanut Länsi-Ukrainassa.

Kirkon Ulkomaanavun avustuskeräys Ukrainan konfliktissa kärsineiden auttamiseksi on tähän mennessä tuottanut 2,5 miljoonaa euroa. Avuntarve on valtava. Tällä hetkellä arvioidaan, että Ukrainasta on paennut jo 1,7 miljoonaa ihmistä. Kotinsa talvea vasten jättäneillä on puutetta lämmikkeistä, suojista sekä ruuasta ja vedestä.

Kirkon Ulkomaanapu arvioi tilannetta ja ihmisten avun tarvetta jatkuvasti, jotta apu kohdentuu sitä eniten tarvitseville niin Ukrainassa kuin muualla Euroopassa.

Lipaskeräykseen osallistuttiin innokkaasti

Espoon seurakunnat järjesti viime viikolla myös lipaskeräyksen Ukrainan kriisin uhrien tukemiseksi Kirkon Ulkomaanavun kautta. Espoon kaikkien kuuden seurakunnan vapaaehtoiset ja työntekijät jalkautuivat ympäri Espoota perjantaina 4. maaliskuuta. Keräyksen tarkka kokonaistuotto selviää myöhemmin, mutta esimerkiksi Olarissa ja Tapiolassa kummassakin kerättiin yli 3 500 euroa.

Olarin seurakunnan kansainvälisen työn sihteeri Markus Silvola kertoo, että suhtautuminen keräykseen oli positiivista kaikin tavoin.

– Muutamassa päivässä saimme Olarissa rekrytoitua 54 kerääjää. Keräyspaikkojen sopiminen oli helppoa. Ja espoolaisten auttamisen halu oli kyllä suurta. Iso kiitos kaikille osapuolille, Markus Silvola sanoo.

Helsingin seurakunnat myönsi viime viikolla 100 000 euron kriisiavustuksen Ukrainaan ja myös Vantaalla avustuspäätöstä valmistellaan. Molemmissa kaupungeissa on myös järjestetty lipaskeräys, jossa seurakunnat ovat keränneet apua Ukrainaan.

Apua myös afgaanipakolaisille Pakistaniin

Yhteisen kirkkoneuvoston kokouksessa myönnettiin myös 15 000 euron avustus afgaanipakolaisten tukemiseen Pakistanissa Suomen Lähetysseuran kautta.

Talibanien noustua valtaan Afganistanissa maan ja lähialueiden humanitäärinen tilanne on huonontunut entisestään. YK:n pakolaisjärjestö arvioi, että Afganistanin naapurimaissa on yhteensä yli 2,2 miljoonaa rekisteröitynyttä afgaanipakolaista ja lisäksi useita miljoonia rekisteröitymättömiä.

Tämän kertainen avustushanke kohdistuu maantieteellisesti Peshawaria ympäröiviin afgaanipakolaisleireihin. Alueella asuu yli 800 000 rekisteröitynyttä afgaanipakolaista.

Suomen Lähetysseuran katastrofiavun toimittaa perille pitkäaikainen yhteistyökumppani Peshawarin hiippakunta, joka on yli 15 vuoden ajan toimittanut humanitääristä apua moneen katastrofiin, muun muassa maanjäristyksestä ja tulvista selvinneille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.