null Vantaan seurakunnat avasi kriisipuhelimen, jossa voi purkaa Ukrainan sodan herättämiä tunteita

Ukrainan sota ahdistaa monia suomalaisia.

Ukrainan sota ahdistaa monia suomalaisia.

Ajankohtaista

Vantaan seurakunnat avasi kriisipuhelimen, jossa voi purkaa Ukrainan sodan herättämiä tunteita

Palvelua koordinoiva papin Tarja Korpelan mukaan taustalla ovat uutiset, joiden mukaan Ukrainan sota on tuonut kriisipuhelimiin jonoja.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on herättänyt suomalaisissa valtavasti kysymyksiä, pelkoa ja huolta. Vantaan seurakunnat avasivat sen vuoksi maanantaina oman tukipuhelimen, jonne voi soittaa, kun tilanne ahdistaa ja kaipaa keskusteluapua.

Ilta-Sanomat kertoi 5.3., että Mieli ry:n kriisipuhelimessa käytiin 24.2.–4.3. yli 300 keskustelua, joissa soiton syy oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Vaikka Mieli ry:n lisäksi on esimerkiksi Kirkon keskusteluavun Palveleva puhelin, Vantaan seurakunnissa katsottiin, että myös omalle, paikalliselle tukipuhelimelle voisi nyt olla tarvetta.

– Median tiedot kriisipuhelinten jonoista vaikuttivat päätökseemme, samoin kuin hyvät kokemukset omista aiemmista koronaan liittyvistä tukipuhelimista. Haluamme tarjota matalan kynnyksen palvelun, jossa ihmiset voivat purkaa sodan herättämiä monenlaisia tunteita ja saada henkistä ja hengellistä apua, palvelua koordinoiva pappi Tarja Korpela kertoo.

Korpelan mukaan moni ehkä ajattelee, että kun Ukrainassa ihmiset taistelevat hengestään, niin omien tunteiden kanssa pitäisi täällä vain tulla toimeen.

– Asia ei ole näin, vaan jos pelottaa, ahdistaa tai tuntee vaikka vihaa niin, ettei pääse tunteidensa kanssa tasapainoon, on parempi puhua jonkun kanssa. Monet ovat myös yksinäisiä tai muuten yksin tunteidensa kanssa. Meille voi soittaa. Ohjaamme tarvittaessa eteenpäin, jos näyttää siltä, että tarvitaan enemmänkin apua vaikkapa oman elämäntilanteen vuoksi, Korpela rohkaisee.

Keskustelu on anonyymi, soittajan ei tarvitse esittäytyä.

Vaikka palvelua perustettaessa ajateltiin erityisesti vantaalaisia, puhelimesta vastaava seurakunnan työntekijä ei kysy, mistä ihminen soittaa ja sulje puhelinta.

– Ei kysytä. Keskustelu on anonyymi, soittajan ei tarvitse esittäytyä. Puhelu on luottamuksellinen. Noudatamme samoja eettisiä periaatteita kuin Kirkon keskusteluavussa. Palveleva puhelin on auki illalla, sen vuoksi me tarjoamme tätä mahdollisuutta iltapäivällä eli otamme muut palvelut huomioon.

Korpelan mukaan puhelimeen vastaavat ovat Vantaan seitsemän seurakunnan ja niiden yhteisten palveluiden työntekijöitä. Hänen roolinsa on koordinoida toimintaa ja antaa taustatukea. Puhelinpalvelun lisäksi seurakunnan työntekijät toki kohtaavat Ukrainaan liittyviä kysymyksiä nyt kaikkialla, missä he liikkuvat.

– Kohtaamme ihmisiä seurakuntien lisäksi esimerkiksi työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Vantaalla on esimerkiksi paljon venäjänkielisiä opiskelijoita eri maista ja myös ukrainalaisia. Heille tilanne on erityisen vaikea, Korpela kertoo.

Psykologi ja psykoterapeutti Hanna Markuksela kertoo tässä Kirkko ja kaupungin jutussa, miten jatkuva uutis- ja somevirta, toistuvat adrenaliinipiikit ja huolien vatvominen ryöväävät voimavaroja, miten elimistömme siihen reagoi, ja mitä asialle voi tehdä.

Vantaan seurakuntien tukipuhelin on avoinna joka päivä klo 13–18, myös viikonloppuisin. Puhelinnumero on 09 830 6699. Puhelimeen vastaavat seurakuntien työntekijät ja henkisen tuen ammattilaiset.

Iltaisin voi soittaa esimerkiksi Kirkon keskusteluavun Palvelevaan puhelimeen. Se on avoinna joka päivä klo 18–24. Numero on 0400 221180.

Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111.

Nuorille suunnattu Sekasin-chat on auki ma-pe klo 9-24, la–su klo 15–24 osoitteessa sekasin.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.