null Kirkolliskokous myönsi puoli miljoonaa euroa Ukrainaan – ”Raha tulee todellakin tarpeeseen”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg

Nainen ja lapset saapuivat maaliskuun alussa junalla Chopin rautatieasemalle Länsi-Ukrainaan. Nainen kantoi sylissään nukkea. Noin 12 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa Venäjän aloittaman sodan vuoksi.

Nainen ja lapset saapuivat maaliskuun alussa junalla Chopin rautatieasemalle Länsi-Ukrainaan. Nainen kantoi sylissään nukkea. Noin 12 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa Venäjän aloittaman sodan vuoksi.

Ajankohtaista

Kirkolliskokous myönsi puoli miljoonaa euroa Ukrainaan – ”Raha tulee todellakin tarpeeseen”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg

Kirkon Ulkomaanavun keräystulos on ennätyssuuri ja kasvaa yhä. Välittömän hätäavun jälkeen apua annetaan koulutukseen ja psykososiaaliseen tukeen.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg on lähdössä ensi viikolla Unkariin ja Ukrainaan tutustumaan siihen, millaista apua Ukrainassa tarvitaan ja miten apu menee perille. Hyvin se menee, sillä järjestön unkarilainen yhteistyökumppani Hungarian Interchurch Aid eli HIA on auttanut ukrainalaisia jo vuodesta 2014.

Matkansa alla Hemberg sai iloisia uutisia Turusta. Siellä koolla ollut kirkolliskokous päätti antaa puolen miljoonan euron suuruisen avustuksen sodasta kärsiville ukrainalaisille Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Kirkolliskokouksen talousvaliokunta totesi, että myös Kirkon keskusrahaston on syytä osoittaa taloudellista tukea poikkeuksellisessa, yllättävässä ja koko maailmaa eri tavoin koskettavassa kriisitilanteessa. Muun muassa kaikki pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymät ovat jo tehneet isoja avustuspäätöksiä.

– Olen tästä päätöksestä iloinen. Raha tulee todella tarpeeseen. Olemme saaneet Ukraina-keräyksellä ennätysmäärän apua. Koska seurakunnissa on ollut runsaasti konsertteja, myyjäisiä ja muita tilaisuuksia, joiden rahat ovat vasta tulossa, uskon, että  kesään mennessä tulos voi olla jopa 7,5 miljoonaa euroa, Hemberg kertoo.

Äiti kantamassa lapsiaan turvaan pommisuojaan. Venäjä on iskenyt ohjuksilla eri puolille Ukrainaa.

Äiti kantamassa lapsiaan turvaan pommisuojaan. Venäjä on iskenyt ohjuksilla eri puolille Ukrainaa.

Jos keräystulos on suuri, niin sitä on myös ukrainalaisten hätä.

– Maa on todella hajalla ja jälleenrakennustyö vie vuosia. Me toimimme unkarilaisten ja kirkkojen kansainvälisen avustusjärjestön ACT-allianssin kanssa laajalla alueella. Niille alueille, joissa on aktiivista taistelutoimintaa, emme kuitenkaan voi työntekijöidemme turvallisuuden vuoksi mennä, Hemberg sanoo.

Meillä on kokemusta ja osaamista ihan koulujen rakentamisesta alkaen.

Ulkomaanapu on yhteistyökumppaneineen keskittynyt tähän asti hätäapuun eli pakolaisille on jaettu ruokaa, vettä, hygieniatarvikkeita ja jonkin verran myös lääkkeitä. Vähitellen työn painopiste siirtyy koulutukseen ja psykososiaaliseen apuun etenkin lapsille ja nuorille.

– Meillä on kokemusta ja osaamista ihan koulujen rakentamisesta alkaen. Nyt olisi tärkeintä tukea opetusta tilapäistiloissa. Koulutamme myös opettajia antamaan lapsille psykososiaalista tukea. Kaikkein pahimpiin traumoihin se ei riitä, vaan tarvitaan terapeuttisempaa apua, Hemberg sanoo.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi Suomen eduskunnalle pitämässään puheessa Suomelta tukea koulutukseen ja koulujen rakentamiseen, kun maata aletaan jälleenrakentaa. Hembergin mukaan KUA vastaa osaltaan tähän.

– Tutustun matkallani tilanteeseen ja neuvottelen Ukrainan viranomaisten, kumppaneidemme ja YK:n edustajien kanssa siitä, mitä voimme tehdä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.