null Helsingin seurakunnat myönsi lisää rahaa ukrainalaisten auttamiseen

Vapaaehtoistyöntekijä Karolina Burcs opastaa pakolaisperhettä Unkarin kirkkojen välisen avun (HIA) perustamassa tukikeskuksessa Budapestin lentokentällä. Keskuksen työntekijät auttavat pakolaisia, joiden täytyy usein odottaa kentällä lentoja jopa päiväkausia. Pakolaisilla annetaan ruokatarvikkeita ja leluja ja heille järjestetään myös majoitusta lähistön hotelleissa.

Vapaaehtoistyöntekijä Karolina Burcs opastaa pakolaisperhettä Unkarin kirkkojen välisen avun (HIA) perustamassa tukikeskuksessa Budapestin lentokentällä. Keskuksen työntekijät auttavat pakolaisia, joiden täytyy usein odottaa kentällä lentoja jopa päiväkausia. Pakolaisilla annetaan ruokatarvikkeita ja leluja ja heille järjestetään myös majoitusta lähistön hotelleissa.

Ajankohtaista

Helsingin seurakunnat myönsi lisää rahaa ukrainalaisten auttamiseen

Nyt myönnetyt 30 000 euroa ohjataan perille Suomen Lähetysseuran kautta.

Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto myönsi kokouksessaan 10. maaliskuuta 30 000 euroa kriisiapua sotaa pakenevien ukrainalaisten auttamiseen. Summa myönnettiin Suomen Lähetysseuran katastrofirahastolle.

Tämän avun toimittavat sitä tarvitseville ihmisille Ukrainan, Puolan, Slovakian, Romanian ja Unkarin kirkot ja niiden paikallisseurakunnat. Avun koordinaatiosta vastaa Luterilaisen maailmanliiton Maailmanpalvelu.

Helsingin seurakunnat päätti jo viikkoa aiemmin 100 000 euron avustussummasta Kirkon Ulkomaanavulle. Seurakuntien järjestämät tukikonsertit sekä kaduille jalkautunut lipaskeräys ovat lisäksi tuottaneet kymmeniä tuhansia euroja sodan uhrien tukemiseksi.

Jo yli kaksi miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta. Eniten pakolaisia on tullut Puolaan. Suurin osa heistä on naisia ​​ja lapsia, sillä 18–60-vuotiaat miehet eivät voi lähteä Ukrainasta.

Ennennäkemätön rukouksen, solidaarisuuden ja auttamishalun aalto on pyyhkäissyt yli Euroopan Ukrainan takia. Luterilaisen maailmanliiton (LML) jäsenkirkot Ukrainassa ja sen naapurimaissa ovat vastaanottaneet pakolaisia, keränneet ja jakaneet apua.

Edessämme on elinaikamme vaikein kriisi, johon kellään ei ole valmiita rakenteita.

LML tukee alueella olevia jäsenkirkkojaan, jotta nämä pystyvät auttamaan pakolaisia sekä antamaan psykososiaalista tukea avuntarvitsijoille humanitaaristen periaatteiden ja kansainvälisten standardien mukaisesti.

– Työ on lähtenyt hyvin liikkeelle, mutta haasteet ovat valtavia. Edessämme on elinaikamme vaikein kriisi, johon kellään ei ole valmiita rakenteita. Me rakennamme koordinaatiokoneistoa käytännössä tyhjästä ja vähät henkilöresurssit ovat 150-prosenttisessa käytössä operaation käynnistämisessä ja kasvattamisessa, sanoo LML:n Maailmanpalvelun johtaja Maria Immonen.

Puolan Augsburgin tunnustuksen evankelisen kirkon seurakunnat tarjoavat majoitusta eri puolilla maata, ja kirkon diakoniajärjestö Diakonia Polska on kuljettanut apua Ukrainaan minibussilla. Palatessaan bussit tuovat mukanaan sotaa pakenevia ​​perheitä.

LML tekee yhteistyötä yhteensä kuuden luterilaisen kirkon kanssa viidessä maassa: Ukrainassa, Puolassa, Slovakiassa, Unkarissa ja Romaniassa.

– Nämä kirkot ovat pieniä vähemmistökirkkoja ja siksi ne ovat pyytäneet LML:ää koordinoimaan humanitaarista apua. LML:n rooli on keskeinen hallinto-, viestintä ja humanitaaristen järjestelmien luomisessa: tuemme kirkkoja, jotta ne voivat keskittyä avun toimittamiseen ja kirkon tuen tarjoamiseen avunpyytäjille. Maailmanpalvelu tulee myös toimittamaan itse suoraan humanitaarista apua isossa mittakaavassa, Immonen kertoo Suomen Lähetysseuran verkkosivuilla.

Myös Espoon seurakunnat on jo myöntänyt 30 000 euroa Ukrainaan. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun kautta. Vantaan seurakunnissa avustuksesta päätetään seuraavassa yhteisen kirkkoneuvoston kokouksessa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.