null ”Rakennusala on muuttunut paljon niistä ajoista, kun aloitin” – rakentaja Mauri Järvinen korjaa Myyrmäen kirkkoa 

Rakentajalle kirkko on työmaa siinä missä kaikki muutkin. Mauri Järvinen on ollut alusta asti mukana Myyrmäen kirkon peruskorjauksessa. 

Rakentajalle kirkko on työmaa siinä missä kaikki muutkin. Mauri Järvinen on ollut alusta asti mukana Myyrmäen kirkon peruskorjauksessa. 

Hyvä elämä

”Rakennusala on muuttunut paljon niistä ajoista, kun aloitin” – rakentaja Mauri Järvinen korjaa Myyrmäen kirkkoa 

Suojelukohteen peruskorjaus vaatii paljon pähkäilemista, sanoo rakentaja Mauri Järvinen.

1. Mauri Järvinen, 60, olet mukana tekemässä Myyrmäen kirkon peruskorjaus­ta. Miten sinusta tuli rakentaja?

– Minusta tuli rakennusmies monen sattuman kautta. Aloitin putkimiehenä. Sitten tuli 1990-luvun lama, ja jouduin pois silloiselta työpaikaltani, koska olin työntekijöistä nuorin. Eräs isännöitsijä pyysi minua tekemään saunaremontin, ja siitä se sitten lähti. Tein töitä 20 vuotta yrittäjänä, kunnes jäin eläkkeelle. Neljä vuotta ”ulkoilutin koiraa”, mutta sitten kyllästyin joutenoloon. Vuonna 2017 aloin työskennellä rakennusalan yritys NCC:llä, joka toteuttaa Myyrmäen kirkon peruskorjauksen.

– Rakennusala on muuttunut paljon niistä ajoista, kun aloitin. Aiemmin putkimiehet, ilmastointimiehet ja rakennusmiehet kokoontuivat ja suunnittelivat remonttia yhdessä. Nykyään rakentaminen on pilkottu pieniin osiin, ja jokainen hoitaa oman hommansa välittämättä siitä, kuinka remontti siitä jatkuu. Sosiaalisuus häviää koko ajan enemmän ja enemmän.

– Vaikka kaikki muutokset rakennusalalla eivät ole olleet mieleeni, pidän työstäni todella paljon.

2. Mitä erityistä on siinä, että ­remonttikohteena on kirkko?

– Meille rakennusmiehille kirkko on ihan samanlainen työmaa kuin muutkin. Toki silloin, kun kyseessä on suojelukohde, kuten Myyrmäen kirkko on, työ vaatii enemmän pähkäilemistä.

– Myyrmäen kirkossa on esimerkiksi toista­sataa kiloa painavia panelointeja, jotka ovat katossa 10 metrin korkeudessa. Panelointi on saatava ehjänä alas, koska siinä on käytetty sellaista maalia, jonka päälle ei voi maalata. Kun valotekniset asiat on hoidettu paneloinnin alta kuntoon, panelointi on saatava taas takaisin kattoon kokonaisena.

3. Missä vaiheessa ­kirkon remontti on tällä hetkellä?

– Olen käsittänyt, että kirkon sisä­osien on tarkoitus olla kunnossa juhannukseen mennessä. Sen jälkeen kirkon ulko-osassa on todennäköisesti vielä tekemistä. Osa remonttisuunnitelmista puuttuu vielä, joten en tiedä vielä tarkkaan, mitä kaikkea tulemme tekemään.

–  Olin perustamassa tätä rakennustyö­maata viime vuoden helmikuussa. Sen jälkeen, kun työmaa luovutetaan virallisesti, joku jää aina tekemään rääppiäisiä. Olen usein viimeinen rakennusmies, joka lähtee työmaalta.

4. Millaisia vappusuunnitelmia sinulla on?

– Vappuna aion lähteä mökille saunomaan. Jos Päivi-avovaimolla ei ole silloin töitä, hän lähtee mukaani. Jos hän on töissä, menen Osku-­koiran kanssa mökille kahdestaan. 

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Minulle pyhää on perhe. Minulla on 32-vuotias poika ja 27-vuotias tytär.

– Pyhää minulle on myös yhteinen elämä emännän kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.