null ”Saamelaisiin kohdistuvan vihapuheen on loputtava”, vetoavat arkkipiispa Tapio Luoma ja Oulun piispa Jukka Keskitalo

Saamelaisten kirkkopäivät pidettiin elokuussa 2021 Inarissa.

Saamelaisten kirkkopäivät pidettiin elokuussa 2021 Inarissa.

Ajankohtaista

”Saamelaisiin kohdistuvan vihapuheen on loputtava”, vetoavat arkkipiispa Tapio Luoma ja Oulun piispa Jukka Keskitalo

Piispat ottavat asiaan kantaa Facebookissa ja Twitterissä. Taustana on viime aikoina kärjistynyt keskustelu saamelaiskäräjälaista.

Keskustelu saamelaiskäräjälaista ja siitä, kenellä on äänioikeus saamelaiskäräjien valinnassa, on lisännyt saamelaisiin kohdistuvaa vihapuhetta muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Arkkipiispa Tapio Luoma ja Oulun piispa Jukka Keskitalo vetoavat sosiaalisessa mediassa, että vihapuhe loppuisi. Luoma otti asiaan kantaa torstaiaamuna Facebookissa ja Twitterissä. Piispojen yhteinen kannanotto julkaistiin myös arkkipiispan verkkosivuilla.

”Viimeisen viikon aikana olemme seuranneet surullisina saamelaisiin kohdistuvaa vihapuhetta. Se on julmaa, vahingollista ja väärin. Saamelaisiin kohdistuva vihapuhe on lisääntynyt huolestuttavasti, kun saamelaiskäräjälaki on käsittelyssä. Ilmiö ei ole uusi, sillä on pitkät juuret. Saamelaiset ovat pyytäneet valtaväestön tukea vihapuheen lopettamiseksi”, piispat kirjoittavat.

Luoma ja Keskitalo muistuttavat, että ihmiset ovat erilaisia ja tätä Luojan luomaa ainutlaatuisuutta tulee kunnioittaa ja että meillä kenelläkään ei ole viime kädessä valtaa määritellä toisiamme.

Arkkipiispa Tapio Luoma vaatii loppua saamelaisille kohdistuvalle vihapuheelle. Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Arkkipiispa Tapio Luoma vaatii loppua saamelaisille kohdistuvalle vihapuheelle. Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

”Saamen kansa on arvokas sellaisena kuin se on. Sen kulttuuri ja elämänmuoto ovat muovautuneet sukupolvien ketjussa pitkän ajan kuluessa. Saamelaisilla on oikeus löytää tiensä kansana, ja tuota oikeutta on kunnioitettava niin kuin jokaisen ihmisen arvoa on kunnioitettava. Sen tulee kuulua puheessamme ja teoissamme”, piispat sanovat.

Piispojen mukaan suhde Saamen kansaan on Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle tärkeä. Siksi seuraavan kahden vuoden aikana kirkossa toteutetaan laaja Saamelaiset kirkossa -hanke, joka on osa kirkon ja saamelaisten sovinnontyötä totuuden selvittämiseksi yhteisestä historiasta. Hankkeen tavoitteena on parantaa saamen kielten ja saamelaisen kulttuurin asemaa kirkossa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.