null Piispat ottivat kantaa maatalousyrittäjien puolesta – arkkipiispa Tapio Luoma muistuttaa, että tuottajien jaksaminen on kaikkien etu

Arkkipiispa Tapio Luoma, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen, Oulun piispa Jukka Keskitalo ja Lapuan piispa Simo Peura osallistuivat keskusteluun maataloudesta.

Arkkipiispa Tapio Luoma, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen, Oulun piispa Jukka Keskitalo ja Lapuan piispa Simo Peura osallistuivat keskusteluun maataloudesta.

Ajankohtaista

Piispat ottivat kantaa maatalousyrittäjien puolesta – arkkipiispa Tapio Luoma muistuttaa, että tuottajien jaksaminen on kaikkien etu

Piispat nostivat kirjoituksissaan esiin muun muassa kärjistämisen vaarat ja kohtuuden ihanteen.

Evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat ottaneet kantaa Kirkko ja kaupungin kolumnistin, Kauniaisten seurakunnan papin Kari Kuulan maanantaina 18. tammikuuta julkaistun kolumnin nostattamaan keskusteluun maataloustuotannosta ja eläinten oikeuksista. Piispat kertovat saaneensa yhteydenottoja maatalousyrittäjiltä, jotka ovat halunneet tietää, vastaako teksti kirkon virallista kantaa.

Arkkipiispa Tapio Luoma muistuttaa Facebook-tilillään, että on kaikkien etu, että maatalousyrittäjät jaksavat työssään. ”Maaseudulla tehtävä työ on kutsumustyötä, joka perustuu yhteistyöhön luonnon kanssa ja luonnon kunnioittamiseen. Sillä kuten kaikella rehellisellä ja yhteiseen hyvään pyrkivällä työllä on Jumalan siunaus”, Luoma jatkaa.

Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura kertoo hiippakunnan sivuilla ja Ilkka-Pohjalaisessa julkaistussa kirjoituksessaan, että Kuulan kolumni on herättänyt keskustelua hiippakunnassa, jossa moni saa elantonsa maataloudesta. Peura kertoo tutustuneensa alueen maatalousyrittäjiin, jotka tekevät työtään sydämellä ja pitävät hyvää huolta tuotantoeläimistä. Hän kertoo kuulleensa myös surullisia tarinoita, jotka liittyvät voimien loppumiseen. ”Maataloustuottajien jaksaminen on siten olennaisimpia seikkoja eläinten hyvinvoinnin kannalta. Valitettavasti kolumnin kaltaiset kärjistykset ja ylilyönnit eivät tue jaksamista”, Peura kirjoittaa.

Raamattu ja luterilaisen kirkon opetus korostavat kohtuullisuuden näkökulmaa.
– Mikkelin piispa Seppo Häkkinen

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen puolestaan kirjoittaa, että ”Raamattu ja luterilaisen kirkon opetus korostavat kohtuullisuuden näkökulmaa. Tämä sisältyy ihmiselle annettuun tehtävään viljellä ja varjella. Tavallisella suomalaisella perhetilalla kohtuullisuus on edelleen tärkeä arvo.”

Myös Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo otti asiaan kantaa. ”He, jotka tuottavat meille puhdasta kotimaista ruokaa ansaitsevat tukea ja tunnustusta, ei kolumnien kevyitä heittoja. Itse pyrin aina valitsemaan ruokakaupassa kotimaisen vaihtoehdon, jos sellaista vain on tarjolla”, Keskitalo kirjoitti.

Kari Kuulan kolumni on saanut runsaasti huomiota muun muassa sen vuoksi, että Maaseudun Tulevaisuus käsitteli sitä useassa artikkelissaan. Kuula on pahoitellut sanavalintojaan ja kertonut, että kritiikin kärjen oli tarkoitus kohdistua kuluttajiin, ei maataloustuottajiin. Kritiikin lisäksi Kuula kertoi Kirkko ja kaupungille saaneensa myös kiitosta kirjoituksestaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.