null Mitä opintonsa aloittavan on syytä muistaa? Kokeneet oppilaitospapit kertovat

Hyvä elämä

Mitä opintonsa aloittavan on syytä muistaa? Kokeneet oppilaitospapit kertovat

”Syö, juo, opiskele, harrasta ja muista levätä”. Jukka-Mikko Karjalainen, Kaisa Iso-Herttua ja Jyri Hakala toimivat oppilaitospappeina Vantaalla, Helsingissä ja Espoossa.

Jukka-Mikko Karjalainen, mitä pappi tekee oppilaitoksessa?

– Olennaisinta on syviin vesiin sukeltaminen. Kirkko keskittyy mielestäni liikaa messuun, jossa ei edes käy paljon ihmisiä. Tärkeintä on kohdata ihmisiä. Heidän kanssaan voi jutella mistä vain.

– Menen itse sinne, missä ihmiset ovat. Sanoihan Jeesuskin ”menkää”, ei ”odottakaa, että ihmiset tulevat teidän luoksenne”. Kohtaamiset syntyvät spontaaneista keskusteluista ja siitä, että tulee paikalle.

Mielestäni hengellisyyttä on kaikkialla ja papin työtä voi tehdä monella eri tavalla.
– Jukka-Mikko Karjalainen


Miten oppilaitos­papin työ eroaa muusta papin työstä?

– Minulla ei ole messua pidettävänä, vaikka osaisin toki sellaisenkin toimittaa. Teen pitkiä työpäiviä. Tapaan opiskelijakunnan edustajia ja opetan myös säännöllisesti: muun muassa valmistuville lähihoitajille opetan vuosittain hengellisyydestä ja uskonnosta hoitotyössä.

– Mielestäni hengellisyyttä on kaikkialla ja papin työtä voi tehdä monella eri tavalla. Minusta esimerkiksi tuntuu, että pärjäisin hyvin myös kyläpappina, vähän kuin Isä Camillo. Jotkut opiskelijat ovatkin 1990-luvulla kutsuneet minua ”Isä Carilloksi” – se oli muunnelma sukunimestäni ja siihen aikaan tunnetusta Carillo-katkerojuomasta. Tosin tarkemmin ajateltuna kyllä tämä oppilaitospapin työ on se, mitä teen mieluiten.

Jukka-Mikko Karjalainen on toiminut ammattikoulun ja ammattikorkeakoulun oppilaitospappina Vantaalla vuodesta 1991. Hänen mielestään papin työn pitäisi olla ennen kaikkea ihmisten kohtaamista

Jukka-Mikko Karjalainen on toiminut ammattikoulun ja ammattikorkeakoulun oppilaitospappina Vantaalla vuodesta 1991. Hänen mielestään papin työn pitäisi olla ennen kaikkea ihmisten kohtaamistaMitä opiskelunsa aloittavan on syytä muistaa?

– Sanoisin, että syö, juo, opiskele, harrasta ja muista levätä.

– Opiskeluidensa loppuvaiheessa oleville haluaisin luoda uskoa tulevaisuuteen. Elämä täytyy ottaa vastaan, vaikka se ei olisikaan täysin sellaista kuin itse on suunnitellut. Siitäkin huolimatta se voi olla erittäin hyvä elämä.

Hoosianna vai Suvivirsi?

– Ilman muuta Suvivirsi, siinä on kaunis toivon näkökulma. Olin juuri kesän alussa lähihoitajaopiskelijoiden valmistujaisjuhlassa. Kyllä Suvivirsi raikui kauniisti 500 ihmisen laulamana.

Millainen on iltarukouksesi?

– Minulla ei ole säännöllistä iltarukousta. Joka ilta kyllä sanon itselleni, että tänään menen ajoissa nukkumaan. Mutta silti joka ikinen Jumalan ehtoo käy niin, että kello on yli puolenyön ja minä vielä istun lukemassa sanomalehtiä.

– Usein luen Eino Leinon Helkavirsiä, Veikko Huovisen lyhyitä erikoisia tai Pentti Haanpäätä. Haanpään kieli on Aleksis Kiven jälkeen rikkainta suomen kieltä.

Kaisa Iso-Herttua on ollut Haaga-Helian ammattikorkeakoulun oppilaitospappina vuodesta 2010. Hän on oppilaitoksessa kaikkia varten vakaumuksesta riippumatta.

Kaisa Iso-Herttua on ollut Haaga-Helian ammattikorkeakoulun oppilaitospappina vuodesta 2010. Hän on oppilaitoksessa kaikkia varten vakaumuksesta riippumatta.

Alussa kannattaa ryhmäytyä

Kaisa Iso-Herttua, mitä pappi tekee oppilaitoksessa?

– Työ on hyvin itsenäistä ja monipuolista. On nähtävä, missä apua ja läsnäoloa milloinkin tarvitaan. Tärkeä osa työtä on verkostoituminen oppilaitoksen sisällä ja korkeakoulukentällä.

– Olen pitänyt esimerkiksi opiskelijoille kursseja elämäntaidoista ja antanut henkilökunnalle yhteisöllisyyskoulutusta.

– Ihmiset tulevat juttelemaan kaikesta maan ja taivaan välillä. Monesti puhutaan asioista, jotka vaivaavat omassa elämässä. Kun joku tulee juttelemaan, en kysy hänen vakaumustaan. Sen kertominen on ihmisen oma valinta.

Miten oppilaitospapin työ eroaa muusta papin työstä?

– Mielestäni papin työssä on samaa oppilaitoksessa ja seurakunnassa. Täällä kirkollisia toimituksia tehdään tietysti vähemmän, mutta on tilanteita, joissa tuen ihmisiä elämän taite­kohdissa.

– Oppilaitoksen väki on kuin oma seurakuntani. Olen täällä kaikkia varten.

Opiskelujen alussa kannattaa ryhmäytyä.
– Kaisa Iso-Herttua


Mitä opiskelunsa aloittavan on syytä muistaa?

– Opiskelujen alussa kannattaa ryhmäytyä, jos aikoo tehdä muutakin kuin opiskella. Esimerkiksi opiskelijajärjestöt järjestävät paljon erilaisia tapahtumia. Helsingissä kirkon oppilaitostyöllä on myös monenlaista toimintaa, josta osa yhdessä seurakuntien kanssa.

– Valmistuvia rohkaisen katsomaan erilaisia vaihtoehtoja: ensimmäisen työpaikan ei tarvitse olla lopullinen. Jos ensimmäinen hakemus ei tärppää tai ensimmäinen työpaikka ei tunnu oikealta, ei se ole epäonnistumista. Se, että suunnitelmat eivät aina toteudu, ei tarkoita sitä, että elämä on pilalla, vaan että saa uuden mahdollisuuden.

Hoosianna vai Suvivirsi?

– Suvivirsi. Se tuo mieleen kevään tuulahduksen ja omien lasten kevätjuhlat, joissa sitä lauletaan stadin slangilla. Suvivirsi kuuluu meille kaikille – mistä tahansa taustasta tulemmekin, kaikilla alkaa kesä.

Millainen on iltarukouksesi?

– Lasteni kanssa laulamme iltaisin Jumalan kämmenellä ja luemme iltarukouksen. Vaikka laulu on alkujaan lapsille, sen laulamisesta on tullut myös minulle tärkeää.

Jyri Hakala on toiminut oppilaitospappina Espoon ammattikoulu Omniassa ja ammattikorkeakoulu Metropoliassa vuodesta 2004. Hän muistuttaa opiskelujensa aloittavia siitä, että omista asioista on pidettävä huolta.

Jyri Hakala on toiminut oppilaitospappina Espoon ammattikoulu Omniassa ja ammattikorkeakoulu Metropoliassa vuodesta 2004. Hän muistuttaa opiskelujensa aloittavia siitä, että omista asioista on pidettävä huolta.

Älä häpeä pyytää apua

Jyri Hakala, mitä pappi tekee oppilaitoksessa?

– Olen joskus laskenut, että minulla on vastuullani yhteensä noin 10 000 opiskelijaa: Metropolias­sa noin 3 000 ja Omniassa noin 7 000. Sitten tietysti vielä noin 1000 henkilöstön jäsentä. Se on vähän niin kuin minun oma seurakuntani.

– Toimin kirkon yhteistyökumppanina oppilaitoksissa, joissa vierailen. Käyn keskustelemassa opiskelijoiden ja henkilöstön kanssa. Teen yhteistyötä myös opiskelijahuollon kanssa – joskus esimerkiksi terveydenhoitaja saattaa ohjata ihmisiä luokseni keskustelemaan. Silloin tällöin joku opettaja saattaa myös pyytää minut oppitunnille vierailemaan.

– Ammattioppilaitoksen opiskelijat eivät ­kovin usein tule omatoimisesti juttelemaan, mutta mitä enemmän olen paikalla, sitä enemmän on kysyntää.

Miten oppilaitospapin työ eroaa muusta papin työstä?

– Oppilaitospapin on oltava paikalla silloin, kun koulut ovat auki. Työssä uskonnolliset asiat eivät aina ole etusijalla, vaan työt saattavat keskittyä enemmän hyvinvointiasioihin. Esimerkiksi kriisitilanteissa yhteisön hoitaminen menee suunniteltujen työtehtävien edelle. Työtä tehdään aina oppilaitoksen kanssa yhdessä sovitusti.

– Perinteisiä kirkollisia toimituksia on vähemmän kuin seurakuntatyössä, mutta ne ovat mukavaa vaihtelua. Esimerkiksi joulukirkko on sellaista perinteisempää papin työtä.

Mitä enemmän olen paikalla, sitä enemmän on kysyntää.
– Jyri Hakala


Mitä opiskelunsa aloittavan on syytä muistaa?

– Omista asioista huolehtiminen on aloitettava heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Toisaalta ei myöskään ole häpeä pyytää apua, kun sitä tarvitsee. Se on oppimisen lähtökohta.

– Jos viimeisenä opiskeluvuonna ajattelee, ettei uskalla valmistua tai että valmistumiseen ei ole tarpeeksi hyvät arvosanat, voi käydä juttelemassa opintopsykologin kanssa. Opintosuoritukset sen sijaan kannattaa käydä tarkistamassa opinto-ohjaajan kanssa.

Hoosianna vai Suvivirsi?

– Kyllä Suvivirsi on ammattioppilaitoksenkin kevätjuhlassa se iso virsi.

– Viimeisen 15 vuoden aikana on ollut hienoa todeta, että nuoret ymmärtävät valmistumisen arvon. Juhliin pukeudutaan hienosti ja kutsutaan sukulaisia paikalle. Tässä on menty paljon eteenpäin ja usein kaikki huipentuu juuri Suvivirteen.

Millainen on iltarukouksesi?

– Päivän päätteeksi juon kupin teetä ja syön iltapalaa perheen kanssa. Vuoteessa kiitän Jumalaa kuluneesta päivästä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.