null Oppilaitospappi auttaa etänä ja koulussa – ”Tulevaisuuden näkymät ja työelämään siirtyminen ahdistavat valmistuvia opiskelijoita”

Anu Morikawa ja Jyri Hakala tapaavat opiskelijoita kouluilla, kampuksilla ja etänä. Oppilaitospapit kuvattiin Omnian rakennustyösalissa.

Anu Morikawa ja Jyri Hakala tapaavat opiskelijoita kouluilla, kampuksilla ja etänä. Oppilaitospapit kuvattiin Omnian rakennustyösalissa.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Oppilaitospappi auttaa etänä ja koulussa – ”Tulevaisuuden näkymät ja työelämään siirtyminen ahdistavat valmistuvia opiskelijoita”

Ammatillisessa oppilaitoksessa moni tarvitsee tukea itse opiskeluun.

Usean ammatillisen oppilaitoksen ja yliopiston tiloissa voi törmätä henkilöön, jolla on valkoinen sokeripalaa muistuttava kuvio mustan paidan kauluksessa. Monet tunnistavat, että kyse on papista. Mutta eivät kuitenkaan kaikki.

– Jotkut tulevat kysymään, mikä tuo ­panta on, Aalto-yliopiston oppilaitospastori Anu ­Morikawa sanoo.

– Kiertelemme toisen Aalto-papin Anna Poutiaisen kanssa paljon yliopistolla. Kahvilassa oleilu on tarpeellista, että näkyy ja tulee tutuksi. Viime keväänä ja alkusyksyllä meillä on ollut suurin haaste, miten pysymme mukana yhteisössä, kun opiskelu siirtyi etäyhteyksien päähän.

Oppilaitospappien työ siirtyi keväällä pääosin verkkoon. Digiloikka mahdollisti etäkeskustelut Teams-sovelluksen kautta ja puhelimitse. Anu Morikawa sanoo, että muutos on madaltanut kynnystä lähestyä pappia.

– Kotisohvalta on helppo soittaa tai lähettää sähköpostia papille ja sopia aika luottamukselliseen keskusteluun. Osa käydään verkkoyhteyden kautta kamera päällä, ja jotkut taas haluavat puhua ilman että omat kasvot näkyvät. Molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja, Morikawa sanoo.

Pappi ei tarjoa valmiita ratkaisuja

Erilaiset ihmisyyteen ja elämään liittyvät teemat ovat esillä Aalto-pappien vastaanotoilla. Muutama vuosi sitten alkoi näkyä ahdistus ilmastoasioista. Oppilaitospapit järjestivät silloin yhdessä yliopiston opintopsykologin kanssa teemaan liittyvän ryhmämuotoisen kurssin.

– Nuoret reagoivat herkästi globaaleihin teemoihin. Tulevaisuuden näkymät ja työelämään siirtyminen ahdistavat nyt etenkin pian valmistuvia opiskelijoita, Anu Morikawa sanoo.

Opiskeluaika on monelle polku omaan itseen ja tulevaisuuteen.
– Opiskelijapastori Anu Morikawa

Papeilla ei ole tarjolla valmiita ratkaisuja nuorten ongelmiin. He voivat kuitenkin keskustella epävarmuuden sietämisestä ja antaa tukea nuoren omaan ajatteluun.

– Voimme tarjota ikkunan aikuisuuteen. Opiskeluaika on monelle polku omaan itseen ja tulevaisuuteen. Ulkopuolisen henkilön kanssa voi peilata omia pohdintoja, ja se saattaa auttaa ihmistä löytämään itse vastauksia, Morikawa ­sanoo.

Että kaikilla olisi mahdollisuus opiskella

Oppilaitospastorin työ ammatillisessa oppilaitoksessa, kuten Omniassa, poikkeaa joiltakin osin paljon korkeakoulupapin työstä. ­Jyri ­Hakala on toiminut vuodesta 2004 pappina ­Omniassa.

– Olen nähnyt ammatillisen koulutuksen seitsemän lihavaa ja seitsemän laihaa vuotta. Koulutuksen uudistuminen ja siihen liittyvät epävarmuustekijät ovat vaatineet todella paljon sekä opiskelijoilta että henkilökunnalta, Jyri Hakala sanoo.

– Ammatilliset oppilaitokset panostavat valtavasti siihen, että kaikilla on mahdollisuus opiskella. Moni aloittaa opiskelun 16-vuotiaana, osa taas aikuisena. Välillä joku miettii, osaako tehdä yhtään mitään. Keskustelulle voi olla tarvetta välittömästi.

Hakalan mukaan oppilaitoksissa on erityisopettajia ja hyvin organisoitunut opiskelijahuolto, sillä osa opiskelijoista kaipaa erityistukea. Myönteinen palaute ja hyväksyntä ovat tärkeitä.

Omnian arkea on viime vuosina lisääntynyt kulttuurien rikkaus. Uskonnolliset teemat, kuten juhlakalenterit, ramadan ja pukeutuminen, nousevat entistä useammin esiin keskusteluissa. Tämä on hieman yllättänyt oppilaitospapin.

Jyri Hakala tapaa ihmisiä koululla työn ääressä ja ruokalassa. Keskusteluissa nousevat esiin etenkin mielenterveyteen liittyvät ongelmat, ahdistuneisuus ja masentuneisuus.

– Tärkeintä on kuunnella ihmisten tarinoita, elää samaa arkea heidän kanssaan ja auttaa kriiseissä. Jo papin tunnukset paidan kauluksessani muistuttavat Jumalan olemassaolosta ja elämän ainutlaatuisuudesta, oppilaitospastori Jyri Hakala sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.