null ”Tämä on täyttä armoa, kun saa tehdä rakastamaansa työtä” – Ida Elina nousi kantelemusiikin uudistajaksi kovien ponnistelujen kautta

Kanteletaiteilijan kivisellä alkutaipaleella Ida Elinaa auttoivat jaksamaan paitsi usko Jumalaan, myös tuleva aviomies Olavi Kujanen.

Kanteletaiteilijan kivisellä alkutaipaleella Ida Elinaa auttoivat jaksamaan paitsi usko Jumalaan, myös tuleva aviomies Olavi Kujanen.

Hyvä elämä

”Tämä on täyttä armoa, kun saa tehdä rakastamaansa työtä” – Ida Elina nousi kantelemusiikin uudistajaksi kovien ponnistelujen kautta

Popmusiikkia kanteleella soittavan Ida Elinan unelma on toteutunut paljon paremmin kuin hän olisi aikoinaan kuvitellut.

Oli lokakuun toinen päivä vuonna 2009, kun Sibelius-Akatemiassa opiskellut Ida Elina matkusti vaihto-oppilaaksi Japaniin. Tuona samaisena päivänä 23 vuotta täyttänyt nuori nainen lähti matkaan, koska koki epäonnistuneensa pääinstrumenttinsa, kanteleen, opiskelussa. Hän seurasi kateellisena opiskelukaveriensa esiintymisiä ja ihmetteli, miksi sama ei onnistunut häneltä, jolla oli niin suuri into päästä lavalle.

– Rukoilin Jumalalta, että Japanissa tapahtuisi oman musiikillisen kehitykseni kannalta jotakin merkittävää. Jos näin ei kävisi, ryhtyisin lentoemännäksi, Ida Elina kertoo.

Vaikka opiskelu tunnin matkan päässä Sapporosta sijaitsevassa yliopistossa ei sujunut ihan suunnitelmien mukaan, tapahtui Ida Elinalle kuitenkin vuoden aikana jotain mullistavaa. Hän löysi yllättäen uuden suunnan soittamiseensa katselemalla netistä Youtube-videoita.

Rukoilin Jumalalta, että Japanissa tapahtuisi oman musiikillisen kehitykseni kannalta jotakin merkittävää.

– Vietin illat tietokoneen ääressä. Kerran sitten törmäsin brittiläisen kitaristin Adam Raffertyn videoon, jossa hän soitti klassisella kitaralla Michael Jacksonin Billie Jeania. Se kuulosti uskomattoman hienolta, ja aloin matkia kanteleella hänen soittoaan. Kahden viikon kuluessa keksin videon avulla tavan soittaa kanteleella popmusiikkia. Aiemmin se oli tuntunut tosi vaikealta.

Kanteleen erilaisuus herätti mielenkiinnon

Ida Elinan kanteleopinnot alkoivat melko myöhäisessä ikävaiheessa, 13-vuotiaana. Ne saivat alkunsa, kun hänen setänsä osti huutokaupasta 30-kielisen kanteleen ja kysyi, kiinnostaisiko sen soittaminen Ida Elinan pikkusiskoa. Tätä kiinnosti, ja pianoa pitkään soittanut Ida Elina ilmoitti myös hieman piloillaan, että hänkin haluaa kokeilla.

Tytöt aloittivat yhdessä kanteleopinnot, ja ­pian Ida Elina innostui soittimesta niin, että halusi jatkaa pidemmälle.

– Kantele kiehtoi, koska se poikkesi niin paljon muista soittimista. Huomasin, että se oli paljon muuta kuin mielikuvissani ollut lapsellinen viisikielinen muskarisoitin. Halusin myös itselleni pianon lisäksi jonkin toisen soittimen.

Ida Elinan lapsuudenperheessä Pohjois-Pohjanmaalla Oulaisissa arvostettiin musiikkia. Vanhemmat eivät itse soittaneet mitään instrumenttia, mutta he kannustivat neljää lastaan harrastamaan soittamista. Ida Elinan sisarukset osaavatkin soittaa vähintään kahta instrumenttia.

– Varsinaiseksi perheorkesteriksi meistä ei ollut, koska kaikilla oli niin vahvat näkemykset musiikin soittamisesta. Nykyisin kuitenkin musisoimme yhdessä perhejuhlissa.

Vanhemmat olivat helluntailaisia, ja koko perhe kävi kirkon tilaisuuksissa. Niinpä Ida Elinan ensimmäiset esiintymiset kanteleella tapahtuivat seurakunnan tapahtumissa, usein hautajaisissa.

Uusi soittotyyli löytyi pettymysten jälkeen

Yläasteella nuorelle muusikonalulle kirkastui, että hän haluaa lukion jälkeen opiskelemaan kanteleensoittoa Sibelius-Akatemiaan. Kävi kuitenkin niin, etteivät hänen taitonsa hakuvaiheessa riittäneet solistiselle linjalle. Sen sijaan hän pääsi musiikkikasvatuksen linjalle.

– Olin todella pettynyt. Se hyvä puoli musiikkikasvatuksessa silti oli, että siinä käsiteltiin laajasti popmusiikkia ja opeteltiin sen soittamista eri instrumenteilla. Se oli jälkikäteen ajatellen älyttömän hyvä juttu.

Kolmantena opiskeluvuonna Ida Elina tajusi, ettei hänestä tule klassisen kantelemusiikin taitajaa. Syynä oli se, ettei hän jaksanut harjoitella tarpeeksi kaikkia siinä vaadittavia pikkutarkkoja teknisiä hienouksia.

– Olin lopen kyllästynyt koko soittimeen. Halusin soittaa popmusiikkia jollain muulla instrumentilla, koska suuri unelmani oli esiintyä. Olin isossa kriisissä, ja katkeroiduin musiikille ja samalla Jumalalle.

Siinä vaiheessa tuli kuvioihin opiskelu Japanissa, mistä seurasi uusi alku kanteleen parissa. Ida Elina palasi innoissaan takaisin Suomeen, mutta samalla häntä hirvitti se, miten hänen uudenlainen soittotyylinsä otetaan vastaan.

Enpä olisi arvannut, että jonain päivänä sitkeä yrittäminen palkitaan.

Ida Elina osallistui melko pian Kanteleliiton järjestämään ensimmäiseen kansainväliseen kantelekilpailuun, jossa hän voitti muun musiikin ammattilaissarjan ja sai paljon kehuja soitostaan. Keikkatarjouksia ei kuitenkaan alkanut kuulua, joten muusikko otti yhteyttä Helsingin keskustassa toimineeseen Bulevardin Kahvisalonkiin ja tarjoutui esiintymään siellä ilmaiseksi. Hän keikkaili myös ympäri Suomea eri kirkkokuntien kirkoissa.

– Ne olivat hyvää esiintymisharjoitusta, erityisesti yleisölle juttelemisessa, jossa olin järkyttävän huono. Otin silloin käyttööni taiteilijanimen Ida Elina. Aloin myös tehdä yhteistyötä popmusiikin soittamiseen sopivan kanteleen kehittämiseksi soitinrakentaja Pekka Lovikan kanssa.

Kanteletaiteilijaa auttoivat kivisellä alkutaipaleella jaksamaan paitsi usko Jumalaan myös hänen tuleva aviomiehensä, Olavi Kujanen.

– Meillä oli samaa uskonhenkeä, mutta pidimme pitkään toisiamme aikamoisen ärsyttävinä tyyppeinä. Kun sitten aloimme seurustella, Olavi kannusti minua rukoilemaan ja jatkamaan tällä tiellä, Ida Elina kertoo.

– Enpä olisi arvannut, että jonain päivänä sitkeä yrittäminen palkitaan. Tämä on täyttä armoa, kun saa tehdä rakastamaansa työtä.

Koronakuukaudet näyttivät, mikä on tärkeää

Kun Ida Elina alkoi saada nimeä, häntä pyydettiin esiintymään musiikkifestivaaleille ja mitä erilaisimpiin tapahtumiin. Nykyään esiintymisiä on ympäri maailmaa, esimerkiksi elokuussa Etelä-Koreassa. Moni saattoi kuulla Ida Elinan soittoa vuonna 2019 televisioiduilla presidentin itsenäisyyspäivän juhlien jatkoilla ja vuonna 2021 itsenäisyyspäivän juhlissa.

– Perhe on minulle erittäin tärkeä, ja välillä mieheni ja kaksi pientä tytärtämme, Elle ja Charlotte, ovat mukana pidemmillä ulkomaankiertueilla.

Ida Elina on alkanut kutsua itseään popkantelettareksi. Tuon nimityksen heitti jollain keikalla joku yleisöstä.

Elokuussa alkaa Ida Elinan 10-vuotisjuhlakiertue, jossa kuullaan läpileikkaus hänen musiikistaan. Hän esiintyy syksyn aikana muun muassa Sellosalissa Espoossa ja Savoy-teatterissa Helsingissä. Mukana on edelleen monia kirkkoesiintymisiä. Elokuun lopussa ilmestyy myös Ida Elinan uusi levy, Capital Letters.

Elokuussa alkavalla juhlakiertueella kuullaan läpileikkaus Ida Elinan musiikista.

Elokuussa alkavalla juhlakiertueella kuullaan läpileikkaus Ida Elinan musiikista.

Korona-aika vaikutti hurjalla tavalla myös Ida Elinan työhön: keikkakalenteri tyhjeni hetkessä maaliskuussa 2020.

– Tuolloin kyseenalaistin työtäni varmaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Koko ala tuntui kuolevan, ja mietin, olenko käyttänyt kymmenen vuotta turhuuteen. Suorastaan inhosin itseäni ja muita muusikoita.

Vaikka aika oli lannistavaa, Ida Elinasta oli silti hyvä käydä syvissä vesissä. Se antoi ymmärryksen siitä, mikä on oikeasti tärkeää elämässä.

Yllättävää kyllä Ida Elina ei ole ajatellut olevansa kantelemusiikin suuri uudistaja. Hän on vain kokenut tuntevansa paloa popmusiikin esittämiseen kanteleella. Hän kuitenkin havahtui, kun hänen sisarensa kysyi, että tajuatko tehneesi historiaa.

– On tietysti hienoa, kun on voinut tehdä tällaisen kulttuuriteon. Kantelemusiikki on ollut hiipumassa monta kertaa vuosikymmenten aikana, mutta 1900-luvun alussa se oli taas nosteessa ja 1980-luvulla kanteleesta tuli suosittu koulusoitin.

Ida Elina on kiertänyt kouluissa esiintymässä ja kertomassa soittimesta. Paljolti tämän ansiosta nuoret ovat alkaneet kiinnostua soittimesta, ja heitä näkee myös keikoilla.

Kuka?

Kanteletaiteilija Ida Elina, 35, oikealta nimeltään Päivi Ida Elina Kujanen, asuu Espoossa. Hän otti kymmenen vuotta sitten taiteilijanimekseen Ida Elinan. Hän on uudistanut kantelemusiikkia soittamalla kansallissoittimella omia ja muiden säveltämiä popkappaleita.

Mitä?

Elokuussa alkaa Ida Elinan 10-vuotisjuhlakiertue, jossa kuullaan läpileikkaus hänen esittämästään musiikista. Elokuun lopussa häneltä ilmestyy uusi levy, Capital Letters. Viime keväänä julkaistiin ­Readme.­fi:n kustantamana omaelämäkerta Ida Elina, popkanteletar.

Motto

Ole rohkea.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.