null Perenna nousee haudalta joka kevät – asiantuntija ehdottaa helppohoitoisia monivuotisia lajeja

Hyvä elämä

Perenna nousee haudalta joka kevät – asiantuntija ehdottaa helppohoitoisia monivuotisia lajeja

Yksivuotiset kesäkukat kukkivat näyttävästi vain, jos niitä kastelee ja lannoittaa ahkerasti.

Loisteliaasti kukkivat kesäkukat ovat haudalla kauniita, mutta ne vaativat työtä. Niitä on kasteltava usein etenkin paahteisilla paikoilla, ja ne vaativat reipasta lannoitusta, jos mielii runsasta kukintaa. Ne on poistettava joka syksy ja hankittava seuraavana keväänä uudet tilalle.

– Perennat ovat hyvä vaihtoehto kesäkukille. Monivuotiset kasvit ovat helppohoitoisempia ja tulevat edullisemmaksi kuin yksivuotiset kukat. Ne ovat myös ekologinen valinta, hortonomi Heidi Jalova sanoo.

Perenna on monivuotinen ruohovartinen kasvi, joka talvehtii juurakkonsa avulla. Se nousee maasta joka kevät uudelleen. Suosittuja perennoja ovat esimerkiksi kuunlilja, vuorenkilpi ja maksaruoho.

– Yksivuotiset kesäkukat kukkivat haudalla monta kuukautta, sen sijaan perennojen kukinta-aika on lyhyempi. Onneksi kasvi voi olla näyttävä muullakin tavalla, Jalova sanoo.

Kirkon hautausmaan työnjohtajana Espoossa toimiva Heidi Jalova rohkaisee kokeilemaan monivuotisia perennoja.

Jalovan mukaan hautamuistomerkin kokoa, tyyliä ja muotoa korostavan kokonaisuuden voi saada aikaan istuttamalla erilaisia perennoja, joissa on vaihtelevia lehtimuotoja, koristeellisuutta ja jotka eroavat toisistaan kasvutavalla.

– Vihreän eri sävyjen yhdistäminen voi olla yksinkertaisen kaunista, Heidi Jalova sanoo.

Espoon tuomiokirkkoa ympäröivällä Kirkon hautausmaalla on meneillään kokeilu, jossa testataan, miten erilaiset perennat menestyvät hautakukkina.

Espoon tuomiokirkkoa ympäröivällä Kirkon hautausmaalla on meneillään kokeilu, jossa testataan, miten erilaiset perennat menestyvät hautakukkina.

Hautakukat kasvupaikan mukaan

Hautausmaalla on hyvinkin erilaisia alueita, ja se voi olla kasveille vaativa kasvupaikka. Varjoisassa kosteassa paikassa viihtyvät eri kasvit kuin kuivassa auringonpaisteessa.

– Kasvit valitaan kasvupaikan mukaan. Esimerkiksi liisat, kuten uudenguineanliisa ja aurinkoliisa, viihtyvät kosteassa. Monenlaiset pelargoniat taas sopivat aurinkoisille paikoille. Ne pitävät siitä, että saavat hieman kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua, Heidi Jalova sanoo.

- Reunakivellisillä haudoilla kuumuus on ongelma. Kaikkein paahteisimpia kasvupaikkoja ovat sorapintaiset haudat, joissa on muistomerkki ja reunakivet. Siellä lämpö säteilee kukkiin joka puolelta.

Paljon kastelua vaativia kukkia kannattaa valita vain silloin, jos pääsee kastelemaan niitä usein.

Kukkienhoitosopimus on hyvä vaihtoehto, jos itse käy haudalla harvemmin. Silloin kukkien hankinnasta, hoidosta ja kastelusta huolehtivat hautausmaan ammattilaiset. Yleisimmin hoitosopimus tehdään kesäkukista, mutta joillakin hautausmailla hoitosopimuksen voi tehdä myös perennoista.

Kun itse istuttaa kukkia, tärkeintä on aina poistaa kasvi muoviruukusta ennen maahan istuttamista. Silloin kasvi saa imettyä juurilla kosteutta maasta. Sen menestymismahdollisuudet ovat paremmat maassa kuin pienessä ruukussa.

Jalovan mukaan istutuksen yhteydessä kasvi pitää aina kastella reippaasti, vaikka istutushetkellä sataisikin. Isompi vesimäärä sitoo mullan juuripaakun ympärille ja kasvi pääsee nopeasti kosketukseen maan kanssa.

Heidi Jalovan top 5 -hautakukat

Kesäkukat: Begoniat, pelargoniat, samettikukat, liisat, sinitulitorvi.

Perennat: Kuunliljat, kurjenpolvet, maksaruohot, keijunkukat, kesäpikkusydän.

Kesäkukat kaipaavat lannoitusta

Pitkäkestoinen, multaan istutuksen yhteydessä sekoitettava lannoite on hautakukille helppo valinta. Jos haluaa kesäkukille runsasta kukkimista, lisänä voi käyttää kastelulannoitetta, jota lisätään kasteluveteen.

Yksivuotiset kesäkukat tarvitsevat paljon lannoitetta, sen sijaan monivuotiset perennat selviävät vähemmillä lisäravinteilla.

– Perennat tulevat toimeen aika vähällä. Niitä lannoitetaan tarpeen mukaan. Kasveista näkee aika hyvin, milloin ne kaipaavat lisää voimaa, Heidi Jalova sanoo.

– Perennoja hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota kasvupaikan lisäksi myös kasvukorkeuteen ja leviämiseen. Nopeasti leviävät lajit, kuten maahumala, rönsyakankaali ja kevätkaihonkukka, päätyvät helposti naapurihaudoille.

Haudalle ei voi istuttaa mitä tahansa. Espoon hautausmailla yli 70 senttimetrin korkuiseksi kasvavia puita ja pensaita ei saa istuttaa. Jotkut kesäkukkalajit saattavat kasvaa reilusti korkeutta, jolloin ne peittävät hautamuistomerkin. Esimerkiksi eräät korkeaksi kasvavat begonialajikkeet kaipaavat latvomista pysyäkseen maltillisen korkuisina ja tuuheina.

– Yleispätevää ohjetta parhaista hautakukista on hankala antaa, sillä kukkien menestyminen riippuu paljon kasvupaikasta ja hoidosta. Kannattaa keskustella puutarhakaupassa asiantuntijoiden kanssa siitä, mitkä kasvit sopivat parhaiten juuri sille haudalle, johon kasvit istutetaan, Heidi Jalova sanoo.

"Komeamaksaruoho on näyttävä perenna, joka sopii haudoille", Heidi Jalova sanoo.

Suosittuja hautakukkia

Kesäkukat: Begoniat, pelargoniat, liisat, samettikukat, verenpisarat, orvokit.

Perennat: Kuunliljat, jaloangervot, kotkansiipisaniainen, vuorenkilpi, maksaruohot, kurjenpolvet, pikkutöyhtöangervo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.