null Kesäkukkia vai perennoja haudalle? – Valinnan ja hoidon voi jättää ammattilaiselle

Työnjohtaja Heidi Jalova esittelee Espoon tuomiokirkon hautausmaalla sijaitsevaa hautaa, jossa kukkii matalakasvuinen sammalleimu. Se kuuluu perennoihin.

Työnjohtaja Heidi Jalova esittelee Espoon tuomiokirkon hautausmaalla sijaitsevaa hautaa, jossa kukkii matalakasvuinen sammalleimu. Se kuuluu perennoihin.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Kesäkukkia vai perennoja haudalle? – Valinnan ja hoidon voi jättää ammattilaiselle

Seurakunnan puutarhurit valitsevat sopivimmat kukkalajikkeet hoitosopimushaudoille.

Kirkon hautausmaan työnjohtaja Heidi Jalova, voiko Espoon seurakunnilta tilata haudalle kukat ja niiden hoidon?

– Kyllä voi. Espoon seurakunnissa tehdään yhden ja viiden vuoden hoitosopimuksia. Sopimukseen sisältyy kukkien hankinta, istutus ja hoito. Haudalla on oltava myös pinnanhoitosopimus eli hoidamme haudan kokonaisuudessaan. Hoitosopimuksia tehdään Kirkon, Kappelin ja Kellonummen hautausmaille, mutta ei Gräsan eikä Tapiolan uurnalehdoille.

Sisältyykö hoitosopimukseen vain yksivuotisia kesäkukkia?

– Perinteisesti kyse on kesäkukista, mutta nyt Kirkon hautausmaalla voi viiden vuoden sopimukseen valita myös monivuotisia perennoja. Kokeilemme ensin täällä eri kasvilajikkeita ja hoitotapoja, ja myöhemmin mahdollisesti laajennamme perennatarjontaa Kellonummen ja Kappelin hautausmaille.

Voiko itse valita kukat, jotka seurakunta hoitaa?

– Puutarhurimme valitsevat haudoille sellaiset kasvit, jotka sopivat sinne ja menestyvät parhaiten. Hautausmaalla on hyvin erilaisia kasvupaikkoja kosteasta ja varjoisasta kuivaan ja kuumaan. Esimerkiksi sorapintainen ja reunakivellinen hauta on kuuma paikka kasveille.

Saako istuttaa lisäkukkia perennasopimushaudalle?

– Perennat kasvavat joka vuosi uudelleen samasta juurakosta. Kasvin juuret kärsivät, jos maata kaivetaan usein, ja se voi kuolla. Siksi itse istuttaminen ei ole mahdollista. Kukkatervehdyksinä voi jättää haudan laidalle maljakossa olevia leikkokukkia tai ruukkukukkia, mutta maahan ei pidä kaivaa mitään.

Haudan hoitosopimuksista lisätietoja Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakuntien verkkosivuilla.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.