null ”Varjopaikkaan verenpisara, paahteeseen samettikukka” – Puutarhuri Eeva Säilän mielestä hautakukat pitää valita paikan mukaan

– Kasvia ei kannata istuttaa liian lähelle hautakiveä vaan väliin pitää jättää ilmarako, ettei kasvi läkähdy, Eeva Säilä sanoo.

– Kasvia ei kannata istuttaa liian lähelle hautakiveä vaan väliin pitää jättää ilmarako, ettei kasvi läkähdy, Eeva Säilä sanoo.

Hyvä elämä

”Varjopaikkaan verenpisara, paahteeseen samettikukka” – Puutarhuri Eeva Säilän mielestä hautakukat pitää valita paikan mukaan

Pensasta ei sovi haudalle istuttaa, ja lobeliat ovat aliarvostettuja, neuvoo Eeva Säilä.

1. Hakunilan seurakunnan ylivahtimestari, puutarhuri Eeva Säilä, millä mallilla tämän kevään puutarhapuuhat ovat?

– Vastaan ympäri vuoden seurakuntamme alttarikukista, juhla-aikojen kukkatilauksista ja tilakoristeluista. Olen laittanut kukkia alttarille korona-aikanakin, koska kirkostamme lähetetään jumalanpalvelukset striimattuina.

– Huolehdin myös kesäkukkaistutuksista. Hakunilan kirkolla on seitsemän ulkokukkalaatikkoa, joihin päiväkerholaiset istuttavat joka kevät kesäkukat. Yleensä tilaan ja valitsen niihin punavalkoisia annansilmiä, koska kukkalaatikot ovat tosi kuumassa paikassa. Kesäkukkia aletaan istuttaa vasta toukokuun lopussa. Ihan vielä ei kannata istuttaa mitään.

2. Olet perehtynyt myös haudoille istutettaviin kukkiin. Onko omaisten haudoille pakko viedä tai istuttaa kukkia?

– Mitään pakkoa ei ole. Hautausmailla on kuitenkin säännöt, joiden mukaan kasveja pitää haudoille laittaa. Enää haudoille ei saa istuttaa puuta tai pensasta. Haudalle istutettavan kasvin pitää myös pysyä aisoissa, ettei se lähde leviämään ympäriinsä. Viime aikoina haudoilla on alettu suosia monivuotisia kasveja.

3. Millä perusteella kukat kannattaa haudalle valita?

– Hautakukka kannattaa valita sen mukaan, onko paikka aurinkoinen vai varjoinen ja onko hautausmaalla kastelujärjestelmä. Hautakukkien klassikoita ovat ahkeraliisat, annansilmät ja begoniat. Varjopaikkaan laitetaan usein verenpisara. Parhaiten paahdetta kestää samettikukka, ja tarhaneilikka kukkii pitkään, toukokuusta syyskuuhun.

4. Mikä voisi tänä kesänä tuoda vaihtelua läheisen haudalle?

– Lobeliat ovat aliarvostettuja, ja niitä istutetaan usein toisten kukkien väleihin. Mutta haudalle voisi myös laittaa pelkästään lobelioita. Niistä saa näyttävän asetelman. Lobelioita on nykyisin erikokoisia ja -värisiä, ja on pystylobelioita ja riippalobelioita. Lobelia on helppohoitoinen, eikä sitä tarvitse nyppiä niinkuin esimerkiksi pelargoniaa.

– Keväisin haudoille viedään usein narsisseja muovipurkeissa. Sipulit voisi myös istuttaa haudalle, niin ne nousisivat maasta joka kevät, eivätkä hautausmaiden roskikset olisi keväisin täynnä muovia ja narsissien sipuleita.

– Haudalle voisi siis istuttaa kevätkukkasipuleita, kesäksi kesäkukkia ja myös syyskukkasipuleita, että syksyllä nousee taas jotain uutta.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Pidän ihmisistä ja ihmisten kanssa olemisesta. Jokainen ihminen on pyhä, oli hän kuka tahansa tai mistä tahansa. Tämä ajatus on ehkä tullut siitä, kun olen nähnyt työssäni haudattavan erilaisia ihmisiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.