null ”Tilanne on katastrofaalinen ja kärsimys syvenee” – Kirkon Ulkomaanavun mukaan Gazan lapsia uhkaa nälkiintyminen hengiltä

Palestiinalaislapset jonottavat ruokaa Nuseiratin leirissä Gazassa. Nyt ruoka on loppumassa kokonaan. Kuva on otettu 26. huhtikuuta. Kuva: Omar Asthawy/Polarisimages/Lehtikuva.

Palestiinalaislapset jonottavat ruokaa Nuseiratin leirissä Gazassa. Nyt ruoka on loppumassa kokonaan. Kuva on otettu 26. huhtikuuta. Kuva: Omar Asthawy/Polarisimages/Lehtikuva.

Ajankohtaista

”Tilanne on katastrofaalinen ja kärsimys syvenee” – Kirkon Ulkomaanavun mukaan Gazan lapsia uhkaa nälkiintyminen hengiltä

Gazan rajoilla odottaa ja pilaantuu 116 000 tonnia ruoka-apua. Myös Israelin armeija haluaisi päästää ruoka-avun Gazaan, mutta päätös on poliitikkojen.

Israel on estänyt avustuskuljetusten pääsyn Gazaan tasan kahden kuukauden ajan. Gazan rajojen ulkopuolella odottaa ja pilaantuu 116 000 tonnia ruoka-apua. Tämä määrä riittäisi ruokkimaan kaksi miljoonaa Gazan asukasta seuraavien kahden kuukauden ajan.

Israel on kuitenkin maaliskuun alusta asti estänyt avun viemisen perille, joten ihmisiä uhkaa sotatoimien lisäksi nälkiintyminen. Päätöksen avun katkaisemisesta teki pääministeri Benjamin Netanjahu sen jälkeen, kun terroristijärjestö Hamas kieltäytyi hyväksymästä Yhdysvaltain ehdotusta Gazan aselevon jatkamisesta kuudella viikolla.

Israel aloitti tämän jälkeen uudelleen laajan hyökkäyksen Gazaan, eikä uudesta tulitauosta ole saatu sopua aikaan. Israel on ottanut haltuunsa laajoja alueita Gazassa ja pyrkii painostamaan Hamasia vapauttamaan ottamansa panttivangit. Siviilien kärsimys taistelujen, pommitusten ja humanitaarisen avun epäämisen keskellä kasvaa.

Kollektiivinen rankaiseminen on epäinhimillistä.

Gazan asukkaita ja ennen kaikkea lapsia uhkaa nälkiintyminen hengiltä, todetaan Kirkon Ulkomaanavun tiedotteessa.

–  Tilanne on katastrofaalinen ja kärsimys syvenee entisestään. Kyseessä on totaalinen humanitaarisen avun estäminen, joka on kestänyt kaksi kuukautta ja kaikesta elintärkeästä on huutava pula, sanoo Sabina Bergholm, joka johtaa KUA:n operaatioita palestiinalaisalueilla.

–  Tällainen kollektiivinen rankaiseminen on epäinhimillistä ja vastoin humanitaarista oikeutta, Bergholm sanoo.

Tilanne Gazassa on pahempi kuin kertaakaan aiemmin

Kansainvälinen tuomioistuin on vaatinut Israelia varmistamaan humanitaarisen avun pääsyn Gazaan. Monen muun järjestön tapaan Kirkon Ulkomaanapu vetoaa, että Israelin on välttämätöntä sallia humanitaarisen avun kuljettaminen alueelle.

Avustuskuljetusten estäminen on aiheuttanut tilanteen, jossa yksi jauhosäkki maksaa jopa 300–500 dollaria. Maailman ruokaohjelma WFP ilmoitti sunnuntaina, että myös sen ruokavarastot ovat jo tyhjentyneet tai lähellä tyhjentyä.

–  Kansainvälinen humanitaarinen laki kieltää siviilien näännyttämisen osana sodankäyntiä. Ihmisten hengissä selviytymisen kannalta elintärkeää ruokaa ja juomavettä sekä esimerkiksi viljelymaita ja kastelujärjestelmiä ei saa tuhota tai evätä käyttämästä, Bergholm sanoo.

Palestiinalainen Osama Al-Ruqab kärsii vakavasta aliravitsemuksesta. Kuva: Moaz Abu Tahal/Polarisimages/Lehtikuva

Palestiinalainen Osama Al-Ruqab kärsii vakavasta aliravitsemuksesta. Kuva: Moaz Abu Tahal/Polarisimages/Lehtikuva

Tilanne Gazassa on nyt pahempi kuin kertaakaan aiemmin sodan aikana. Gazan noin 2,1 miljoonasta asukkaasta jopa 91 prosentin ruokaturva on akuutisti vaarantunut. Pitkittyneen saarron ja sodan keskellä elävien ihmisten selviytyminen riippuu täysin humanitaarisesta avusta. Ruoan lisäksi Gazassa on pulaa puhtaasta juomavedestä, suojasta ja muista perustarpeista. Myös sairaaloiden toiminta on erittäin vaikeaa, kertoo BBC.

Toisin kuin Israelin hallitus, Israelin armeijan uusi esikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Eyal Zamir on sitä mieltä, että humanitaarisen avun vieminen Gazan siviileille pitäisi  mahdollistaa. Zamirin mukaan Israel ei voi sallia siviilien nääntymistä nälkään, mutta se ei voi sallia myöskään Hamasin kontrolloida ruoka-apua. Zamir antaisi tehtävän kansainvälisille järjestöille ja yksityisille yrityksille, mutta ei ota kantaa yksittäisiin toimijoihin. Zamirin näkemyksistä uutisoi israelilainen The Jerusalem Post.

Gazan koulurakennuksista tuhottu yli 90 prosenttia

Sota Gazassa alkoi Hamasin hyökkäyksestä Israeliin 7. lokakuuta 2023 ja on jatkunut nyt puolentoista vuoden ajan. Gazassa elää noin kaksi miljoonaa ihmistä, joista puolet on lapsia. Unicefin mukaan jokaisella Gazan noin miljoonasta lapsesta on sodan aiheuttamia vakavia traumoja, joiden kanssa pärjäämiseen he tarvitsevat apua.

YK:n mukaan alueen koulurakennuksista on tuhottu 92 prosenttia, eivätkä Gazan noin 685 000 kouluikäistä lasta ole päässeet viralliseen kouluun yli vuoteen.

Konfliktin osapuolia pitää vaatia takaisin neuvottelupöytään.

Auttaakseen Gazan lapsia Kirkon Ulkomaanapu työskentelee Gazassa paikallisten kumppanijärjestöjensä kanssa koulutuksen ja mielenterveyden tuen parissa. Työ keskittyy Gazan kaupunkiin, Khan Younisiin ja al-Bureij’iin. Yhteensä KUA:n ja sen paikallisten kumppanijärjestöjen hankkeisiin on osallistunut noin tuhat lasta ja nuorta.

–  Telttakouluissamme lapset saavat opetuksen lisäksi tukea traumojensa käsittelyyn ja välipalaa. Koulujen ruokavarastot ovat loppumassa, ja pommitusten takia opetus joudutaan välillä keskeyttämään. Oppilaita on myös kuollut pommituksissa. Teemme kaiken, mitä pystymme, lasten hyväksi, mutta tilanne on täysin kestämätön, kertoo Sabina Bergholm.

Hänen mukaansa alueelle on saatava aikaan tulitauko ja Gazaan on saatava humanitaarista apua perille heti.

–  Konfliktin osapuolia pitää vaatia takaisin neuvottelupöytään, jotta tilanteeseen on mahdollista löytää kestävä ja oikeudenmukainen ratkaisu, hän vetoaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.