null Aikuisrippikoulu avasi oven kirkkoon – ”Käyn sunnuntaisin messussa, vaikka en ymmärrä suomen kieltä”

It-alalla työskentelevä Vinay Singapuram huomasi muutama vuosi sitten Leppävaaran kirkon ja tuli katsomaan paikkaa lähempää. Nyt se on hänen kotikirkkonsa.

It-alalla työskentelevä Vinay Singapuram huomasi muutama vuosi sitten Leppävaaran kirkon ja tuli katsomaan paikkaa lähempää. Nyt se on hänen kotikirkkonsa.

Ajankohtaista Hengellisyys

Aikuisrippikoulu avasi oven kirkkoon – ”Käyn sunnuntaisin messussa, vaikka en ymmärrä suomen kieltä”

Vinay Singapuram halusi aktiiviseksi seurakunnan jäseneksi. Ennen liittymistään hänen oli käytävä rippikoulu.

Intiasta Espooseen muuttanut Vinay ­Singapuram käy vaimonsa kanssa joka sunnuntai Leppävaaran kirkossa suomenkielisessä messussa ja kerran kuukaudessa Karakappelissa kansainvälisessä messussa.

– Jumalanpalveluksiin osallistuminen on minulle tärkeä osa elämää. Vaikka en ymmärrä suomen kieltä, aistin tunnelman hyvin. Seuraan vihkosesta messuohjelmaa ja virsikirjasta laulettavia virsiä sekä käyn ehtoollisella. Olen ilahtunut, kun moni kirkossakävijä on tullut tervehtimään minua, Vinay Singapuram sanoo.

It-alalla työskentelevä Singapuram muutti vaimonsa ja poikansa kanssa Suomeen neljä vuotta sitten. Hän kasvoi kristityssä perheessä, joka osallistui joka viikko jumalanpalvelukseen. Aikuistuttuaan hän jatkoi kirkossa käymistä.

Tultuaan Suomeen hän ei tuntenut evankelis-luterilaista kirkkoa eikä sen toimintaa. Helsingin keskustasta hän löysi Kampin kappelin ja kävi siellä hiljentymässä. Muutettuaan Espoon Lintuvaaraan hän huomasi Leppävaaran kirkkorakennuksen. Hän kulki sen ohitse päivittäin.

– Eräänä päivänä menin katsomaan Leppävaaran kirkkoa lähempää. Paikan päällä selvisi, että koronarajoitusten takia kirkolla oli tarjolla vain ehtoollinen, mutta ei muuta toimintaa, Singapuram sanoo.

Pelkkä kaste ei riitä kirkon jäsenyyteen

Vinay Singapuram tapasi kirkolla pappi Jukka Raunun, jonka kautta avautui tie seurakunnan aktiiviseksi jäseneksi. Singapuramia ei kiinnostanut pelkkä nimellinen jäsenyys kirkossa vaan hän halusi luoda kiinteän yhteyden oman ­alueensa seurakuntaan.

Singapuram oli kastettu kristitty, mutta pelkästään se ei riitä Suomessa kirkon jäseneksi pääsemiseen. Tarvitaan myös rippikoulu. Aikuisille se on suppeampi kuin nuorille, ja siellä käsitellään aiheita täysi-ikäisille sopivalla tavalla.

Rippikoulu sai minut näkemään kolikon toisen puolen.

Intialainen seurakuntalainen Vinay Singapuram

Jukka Raunu piti englanninkielisen aikuisrippikoulun Singapuramille ja tämän vaimolle. Tätä Singapuram pitää jälkikäteen arvioituna todella hyvänä ratkaisuna. Koska rippikoulu­tapaamisiin osallistuivat vain he kolme, käsiteltävistä asioista syntyi avoimia keskusteluja, joissa omia ajatuksia ja kysymyksiä ei tarvinnut arastella.

– Rippikoulu sai minut näkemään kolikon toisen puolen. Olin ajatellut monesta asiasta tietyllä tavalla, mutta siellä opin katsomaan useammasta eri näkökulmasta. Se muutti ajattelutapaani, ­Vinay Singapuram sanoo.

Aikuisrippikoulun päätteeksi hänet konfirmoitiin Leppävaaran kirkossa.

Rippikouluja monella kielellä

Espoon seurakunnissa alkaa uusi aikuisrippikouluryhmä viisi kertaa vuodessa. Rippikoulun voi suorittaa myös yksityisopetuksena. Suomen kielen lisäksi opetusta annetaan ruotsiksi ja englanniksi. Pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteistyönä kielivaihtoehtoina ovat lisäksi ainakin venäjä, viro ja arabia.

Maaliskuun lopussa käynnistyy Olarin ja Leppävaaran seurakuntien järjestämä kaksikielinen aikuisrippikoulu, jossa käytetään suomen kielen lisäksi englantia. Se on tarkoitettu lähinnä niille, jotka eivät puhu täydellisesti englantia eivätkä suomea. Ohjaajina toimivat pastorit Tapio Suontakanen ja Jukka Raunu.

– Kaksikielisessä opetuksessa puhumme englantia niille, joille se on suomea vahvempi kieli. Tarvittaessa voimme jakaa ryhmän kahteen kieliryhmään, sillä meitä ohjaajia on kaksi, Suontakanen sanoo.

Moni haluaa rippikouluun, jotta voi liittyä kirkkoon oman hengellisen vakaumuksensa takia. Aikuisrippikouluille on kysyntää etenkin keväällä. Joillakin on edessä kesäiset kirkkohäät, joita ennen on käytävä rippikoulu, mikäli se on jäänyt väliin nuorena. Syynä voi olla myös se, että henkilöä on pyydetty kummiksi. Siihenkin vaaditaan kaste ja rippikoulu.

Suontakasen oma kokemus on, että moni aikuisrippikouluun osallistuja Espoossa on maahanmuuttaja.

Kirkko on aina ollut tärkeä osa Vinay Singapuramin elämää. Sunnuntaisin hän käy vaimonsa kanssa jumalanpalveluksessa Leppävaaran kirkossa.

Kirkko on aina ollut tärkeä osa Vinay Singapuramin elämää. Sunnuntaisin hän käy vaimonsa kanssa jumalanpalveluksessa Leppävaaran kirkossa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.