null Aikuistubettaja haluaa ikätoverit videopalveluun – "Youtube täytyy nähdä varteenotettavana mediana"

Aikuiset eivät ole lähteneet yhtä sankoin joukoin Youtubeen kuin nuoret. Kuva on viime vuoden Tubeconista.

Aikuiset eivät ole lähteneet yhtä sankoin joukoin Youtubeen kuin nuoret. Kuva on viime vuoden Tubeconista.

Hyvä elämä

Aikuistubettaja haluaa ikätoverit videopalveluun – "Youtube täytyy nähdä varteenotettavana mediana"

Papin elämää kuvaava espoolainen pastori Jussi Koski on ehdolla vuoden aikuistubettajaksi.

– Pastorific-kanava on todella laadukas. Siellä on oivalluksia, joita massavlogeista ei todellakaan löydy. Käykää tsekkaamassa tämä kanava! kehottaa vloggaaja Mmiisas videollaan.

Hänen suosituksellaan on painoarvoa. Tubecon-tapahtuman teettämän tutkimuksen mukaan hän on nuorison seuratuin idoli.

Pastorific-kanavalla vloggaava Jussi Koski voi olla tyytyväinen. Hän on Espoon Olarin seurakunnan pastori ja käsittelee videoissaan usein uskontoa.

Mmiisaksen suosittelu oli Koskelle jo toinen onnenpotku. Ensimmäisen kerran onni lykästi kesäkuussa, kun hän pääsi ehdolle Tubecon-tapahtuman vuoden aikuistubettajaksi. Palkinto jaetaan tämän viikon sunnuntaina tapahtuman päälavalla yli 30-vuotiaalle vloggaajalle.

– Olen nähnyt videoiden eteen paljon vaivaa. On hienoa, että se huomataan, Koski kuvailee.

Aikuistubettajat ovat pioneereja

Koski aloitti vloggaamisen kaksi vuotta sitten yhdessä nuorisotyönohjaajan Taru Hytösen kanssa. Syntyi Tulilinjalla-kanava.

Kaksikko puhui viime vuoden Tubeconissa digitaalisesta nuorisotyöstä. Tapahtuman yhteydessä Koski tutustui lukuisiin vlogeihin. Siten syntyi kipinä oman vlogin pitoon.

– Vloggaajan täytyy ottaa oma tulokulma. Minulla se on papin elämän kuvaaminen.

Kosken mukaan aikuistubettajat ovat pioneereja. Nuorten tubettajien on helpompaa kerätä katsojia, sillä nuoret ovat valmiiksi Youtubessa. Aikuistubettajien täytyy houkutella ikätoverinsa videopalveluun.

– Olen pyrkinyt tekemään laadukasta sisältöä, joka kiinnostaa monia ikäluokkia. Aikuisten täytyy nähdä Youtube varteenotettavana mediana, jotta he löytävät sen sisältöjen pariin, Koski kuvailee.

Jussi Koski oli ensimmäinen viikoittain videoita tekevä suomalainen pappi.

Jussi Koski oli ensimmäinen viikoittain videoita tekevä suomalainen pappi.

Videon teko vie viikossa päivän tai kaksi."

 Jussi Koski

Innostavaa ja inspiroivaa

Koski oli ensimmäinen viikoittain vloggaava suomalainen pappi. Myös muutama muu pappi on innostunut videoiden teosta. Yksi heistä on Haminan seurakuntapastori Emilia Turpeinen, joka tekee videoita Youtubeen nimimerkillä emiliapappi.

– Tubettaminen on hirveän innostavaa ja inspiroivaa. Näin voin tehdä papin työtä modernimmin ja tavoittaa ihmisiä, joita kirkko ei ole aiemmin tavoittanut, Turpeinen kuvailee.

Hän ei koe olevansa maailman sosiaalisin tai puheliain. Se ei kuitenkaan estä videoiden tekoa. Turpeisen mukaan vloggaamisesta on tullut sitä luonnollisempaa, mitä enemmän videoita tekee.

Tällä hetkellä Turpeinen on julkaissut kolme videota Youtubessa. Niissä hän esittelee kirkkohäitä, vastaa rippikoululaisten kysymyksiin ja antaa vinkkejä. Jatkossa videoita on tarkoitus ilmestyä suunnilleen kerran viikossa.

Pastori Emilia Turpeinen aloitti vloggaamisen heinäkuussa.

Pastori Emilia Turpeinen aloitti vloggaamisen heinäkuussa.

Vlogeja katsovat myös miehet

– Aloittaessani vloggaamisen ajattelin, että videoideni kohderyhmä on nuoret naiset. Halusin erottua Koskesta naisen näkökulmalla ja kertomalla "maalaispapin" elämästä, Turpeinen kertoo.

Hänet yllätti se, että vlogit kiinnostavat myös miehiä. Kaikki katsojat eivät edes ole kovin nuoria. Monet yli 40-vuotiaat katsovat hänen videoitaan.

Turpeinen ei istu perinteisen tubettajan muottiin. Hän on kaksikymppisenä liian nuori aikuistubettajaksi, mutta liian vanha nuoreksi vloggaajaksi.

– On rikkaus, että videoitani katsovat sekä nuoret että aikuiset. Haluan antaa kirkolle nuoret kasvot ja videoillani kertoa, että kirkko kuuluu kaikille ja kaikenikäisille.

Kirkko on herännyt melko hitaasti sosiaaliseen mediaan."

Emilia Turpeinen

Uskonnosta arkisempaa

Turpeisen mielestä uskonto on luonnollinen aihe vlogeille. Hän haluaa kertoa videoillaan, että hengellisyys on yhtä luonnollinen osa elämää kuin työ ja harrastukset.

– Haluan tehdä uskonnosta arkisempaa. Parhaimmillaan videoni voivat rohkaista jotakuta lähtemään kirkkoon, Turpeinen kuvailee.

Jussi Koski puhuu Tubeconissa Youtuben tabuista. Uskonto on yksi niistä.

– Usko aiheena saatetaan kokea helposti tuputtavaksi ja siksi sen käsittely vlogissa on haastavaa. Olen kuitenkin saanut videoihini innostuneita kommentteja katsojilta, jotka eivät ole koskaan olleet uskonnollisia. He kokevat videot kiinnostaviksi, Koski kertoo.

Kirkko herännyt hitaasti

Papeilla ei ole säännöllistä työaikaa. Siksi työn ja vapaa-ajan raja ei ole aina selvä.

Koski tekee noin puolet videosta työ- ja puolet vapaa-ajallaan. Kun videoiden näkyvyys ja tavoittavuus on parantunut, hän on voinut käyttää videoihin aiempaa enemmän työaikaa.

– Videon teko vie viikossa päivän tai kaksi. Tämän laadun ylläpito näillä työajoilla ei olisi mahdollista, jos olisi perhettä, Koski kuvailee.

Myös Emilia Turpeinen tekee suurimman osan videoista vapaa-ajallaan. Esimerkiksi kesähäitä hän kuitenkin kuvasi työajallaan.

– Toiveenani on, että vloggaamiseen olisi tulevaisuudessa varattu työaikaa. Kirkko on herännyt melko hitaasti sosiaaliseen mediaan.

Turpeinen luottaa, että kirkko herää vlogien aikakauteen. Hänen mukaansa kirkko ja sen työ on muutaman vuoden päästä enemmän esillä vlogeissa kuin nyt.

Mikä ihmeen vlogi ja tubettaja?

  • Vlogi eli videoblogi on yleensä muutaman minuutin kestävä video, jossa bloggaaja puhuu suoraan kameralle. Videoblogien pitäjiä sanotaan vloggaajiksi.
  • Tubettaja on henkilö, joka tuottaa sisältöä Youtubeen säännöllisesti. Se voi olla asiasisältöä, musiikkia tai vaikkapa erilaisten tuotteiden murskaamista hydraulisella prässillä.

Korjaus 14.8. kello 8.40: Selvennetty tubettaja-sanan merkitystä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.