null Pääkirjoitus: Kirkon pitäisi tukea kirkkohäitä kaipaavia jäseniään

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kirkon pitäisi tukea kirkkohäitä kaipaavia jäseniään

Helsinkiläisseurakunnan aloite kirkollisen vihkioikeuden laajentamisesta kaatui kirkolliskokouksen määräenemmistövaatimuksen vuoksi.

Helsinkiläisen Paavalin seurakunnan aloite kirkollisen vihkioikeuden laajentamisesta kaatui kirkolliskokouksessa. Aloitteessa ehdotettiin, että kirkossa voitaisiin vihkiä myös parit, joissa toinen puolisoista on rippikoulun käynyt evankelis-luterilaisen kirkon jäsen mutta toinen ei kuulu mihinkään kristilliseen ­kirkkoon.

Vaikka Kirkkohallitus puolsi ehdotusta, se ­kaatui kirkolliskokouksen määräenemmistö­vaatimuksen vuoksi. Läpimeno olisi vaatinut kolme neljäsosaa äänis­tä eli 70 ääntä. Nyt esitys sai taakseen vain 54 ääntä, kun vastustajia oli 39.

Tulos on samantapainen kuin niissä ­äänestyksissä, joissa on käsitelty samaa sukupuolta olevien vihkimistä kirkossa. Osaltaan se kertoo arvo­liberaalien ja arvokonservatiivien voimasuhteista. Tosin tässä kysymyksessä olisi voinut kuvitella rintamalinjojen liikkuvan, koska kysymys ei ole yhtä periaatteellinen. Kirkolliskokouksen lakivaliokuntakin totesi, että vihkioikeu­den laajentamista puoltavat perustelut ovat varteenotettavia. Siitä huolimatta kirkollisko­kous päätyi enemmistön äänin siihen, että esitystä vastustavat seikat ovat merkityksellisempiä.

Pitäisi tukea erityisesti niitä, jotka yhä haluavat kuulua kirkkoon.

Kumpikin osapuoli vetosi kirkon jäsenyyteen. Aloitteen vastustajat katsoivat, että kirkkohäät ovat jäsenetu ja yksi merkittävä syy kirkkoon liittymiseen. He olivat huolissaan siitä, houkuttaisiko vihkioikeuden laajentaminen yhdistämään kristillisiin perinteisiin elementtejä muista uskonnoista. He muistuttivat myös, että maistraatissa solmittu avioliitto voidaan siunata kirkossa.

Jäsenetua voi tarkastella myös siten kuin aloitteen tekijät perustelivat. Kun kirkon jäsenmäärä vähenee, kulttuurien ja uskontojen kirjo kasvaa ja vihkimisten määrä laskee, pitäisi tukea erityisesti niitä, jotka yhä haluavat kuulua kirkkoon. Niitä, jotka toivovat, että kirkko olisi läsnä heidän elämänsä tärkeänä päivänä. Joidenkuiden puoliso liittyy kirkkoon häiden ajaksi toteuttaakseen puolisonsa toiveen, mutta aika moni eroaa pian uudelleen. Pysyvään jäsenyyteen tarvitaan muitakin syitä. Kokemus siitä, että kirkko on jäsenensä tukena, on yksi niistä.


Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

pauli.juusela@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.